Měření rychlosti městskou policií Kroměříž

Znáte bílou civilní Fábii registrační značky 2Z6 4700, kterou Městská policie v Kroměříži běžně používala k měření rychlosti? Třeba z tohoto videa (http://youtu.be/gR045Gl_aWY)? Pokud jste aktivní a velmi pozorní řidiči (a navíc bydlíte v Kroměříži), tak ji určitě znáte a možná jste si všimnuli jedné pozoruhodné věci, která se s ní v uplynulých měsících stala. Fábia jako mávnutím kouzelného proutku získala barevné označení vozidel Městské policie (magnetické pruhy) a v civilním provedením už ji pravděpodobně neuvidíte. A pravděpodobně se taky nedozvíte, že na jaře roku 2015 probíhalo šetření Ministerstva vnitra na možné nezákonné měření rychlosti městskou policií v Kroměříži, neb používání civilních a neoznačených vozidel městskou policií není ze zákona přípustné. Možná vás taková Fábia změřila, možná jste zaplatili pokutu, možná jste kvůli tomu přišli o řidičák.

I moje auto se s touto neoznačenou Fábií potkalo a protože také od spousty známých vím, že tuto bílou civilní Fábii bez označení běžně viděli při měření rychlosti (na Hulínské u PALu, na Velehradské u Myslivny), jaké bylo moje překvapení, když mi bylo sděleno jak od městské policie, tak z MÚ Kroměříž (potažmo přímo od pana starosty jako reakce na můj dotaz), že jsem měl pravděpodobně vlčí mlhu, protože nic jako neoznačená bílá Fábia v Kroměříži nikdy k měření rychlosti používána nebyla.

Jenže byla, opakovaně, protože jsem ji osobně viděl a ne sám.

Tak mě nějak přestalo bavit, že si město i městská policie z lidí dělá srandu a tak jsem mimo jiné založil i facebookovou skupinu, kde spousty lidí potvrdily, že Fábii znají a že neoznačená běžně měřila. A proč to celé? Protože měřit neoznačenou Fábií městská policie ze zákona nesmí a je možné, že takové měření rychlosti bylo v minulosti neplatné.

Často se setkávám s argumentem, že vlastně občany nezajímá, jak jsou a nejsou vozidla MP označená, protože řidiči musí dodržovat zákony. Ano, pokud se shodneme na tom, že primárním cílem Městské policie je schovávání se (oblíbená kratochvíle na kopci v Postoupkách), vybírání pokut a plnění městské kasy, tak asi nemám protiargument. Nicméně ze zákona by městská policie měla působit především preventivně a neměla by využívat svého postavení jako výběrčí peněz do městského rozpočtu. Měla by dohlížet na to, aby se po Kroměříži nemotali opilci, aby se děti dostaly bezpečně přes přechod. K tomu byla primárně zřízena. Navíc, pokud si městská policie vynucuje dodržování zákonů a sama je dle mého názoru porušuje, není to úplně dobrá vizitka. Kdo jiný by měl jít příkladem?

Jak jsem uvedl – nechci na tomto místě řešit obligátní argumenty, že pokud řidič dodržuje rychlost, tak se nemá čeho bát a není potřeba řešit takové detaily, jako jestli může nebo nemůže městská policie měřit neoznačeným vozidlem. Mně to třeba úplně jako detail nepřipadá. Každopádně, tenhle příspěvek je vlastně o jediném, a to:

  1. Mám pravdu já, pokud tvrdím, že v minulosti opakovaně měřila legendární bílá Fábia městské policie v civilní verzi vozidla a teď se tedy snaží minulost bagatelizovat a popírat?
  2. Nebo má pravdu pan starosta, vedení městské policie a městský úřad Kroměříž, když tvrdí, že vždy a za každých okolností byla Fábia označena a tak nic jako neoznačená bílá Fábie v civilní verzi nikdy v Kroměříži rychlost neměřila? 

Za mě jasně bod 1. Co vy?


Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

24. 08. 2015 23:38 | Jiří Mazáč - SPD
Ano, taky jsem ji viděl při měření rychlosti neoznačenou.Tenkrát asi nebyly peníze na polepy,tak se na ně prosím nezlobte. Je ale smutné,když vidíte MP projíždět Moravskou ulicí cca v pět ráno a v jejich protisměru se válí na silnici popelnice a oni klidně jedou dál. Kdyby to bylo v jejich směru ,možná hodí blinkr a objedou ji. Přece nejsou popeláři i když je to překážka na vozovce a navíc nebyla mlha. MP projede kolem bývalé prodejny ,,BILLA" kde parkuje několik kamionů , i když jim to dopravní značení zakazuje. Botičku na kamion nelze dát a výzvu o přestupku dát za stěrač ,je taky problém.Co kdyby policista spadl a způsobil si pracovní úraz. Tak raději ať rozbíjejí silnice a MP jako by o ničem neví.
22. 08. 2015 00:24 | Hynek R.
Rozhodně bod č. 1. Běžně jsem ji viděl neoznačenou, když měřila rychlost a o kousek dál to vybírali. Jestli je označená teď, tak to nevím.
21. 08. 2015 12:28 | Petr
Díky, k té zelené - ta je skutečně PČR a ta "může". U bílé Fabie MP ale nic takového možné není.
21. 08. 2015 12:21 | Tomas
Já myslím že bod 1, sice jsem se více potkával se zelenou fabií, která byla myslím PČR a hezky "bukařila" třeba na Kojetínské na výjezdu z města, ale bílou jsou párkrát taky viděl, zrovna u Magnetonu. Stejně tak, jak když si tam udatní kovbojové z MP (s klasickým vozem s majáky) číhávali na to, když někdo na naprosto prázdné ulici odbočí od OMV směrem do města a ne na Hulín. Pak vystřelili jako splašení "sjednat pořádek".
Škoda, že se stejným nasazením je není vidět třeba toto léto na Bajdě či dalších místech, kde si naše "oblíbená" menšina dělá co chce a nikomu to nevadí. Podobně v Bezručově parku apod. Prostě MP neslouží primárně k zajištění pořádku, ale k výběru peněz od řidičů, protože to je nejrychlejší varianta a starosta či dříve starostka si rybník nevypustí. Hlavně že ale uvažuje o další šikaně řidičů, zpoplatnění dalších parkovišť, zvýšení parkovného (už tak je parkovné v KM drahé oproti jiným městům) a zrušení parkovacích míst a jejich nahrazení nepotřebnými cyklopruhy na průtahu městem... zatímco okolo některých lokalit aby se člověk bál pomalu projít i ve dne... perličkou už je jen to, že samotná Městská "policie" sama nedodržuje zákony a ještě budeme poslouchat přesně ty hloupé argumenty, že řidič má jet, řidič musí atd... zajímavé že úředníci nemusí nic. O whitelistu a o tom, že pokuty od městapa např. za porušování zákazu zastavení se vybraným lidem odpouští, se bavit nemusíme už vůbec.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...