Kandidát Franz v Kroměříži: Přestaňme se držet pod krkem

„Hrdina je člověk, který před ničím neuhnul, a to, co si zvolil, donesl až do konce a naplno“ (V. Franz)

Na poslední listopadový čtvrtek připravil Dům kultury Kroměříž dvě zajímavé kulturní akce. Diváci, kteří na večer nezvolili zábavný pořad Partička, měli možnost se v kině Nadsklepí osobně setkat s kandidátem na prezidenta České republiky. Vladimír Franz přijal pozvání do Kroměříže a vystoupil v talkshow Davida Hrbka. Ačkoliv politiky neznalá, vzdělaná spíše v humanitní a umělecké oblasti, dovolím si čtenáři sdělit několik postřehů z vystoupení pana Franze.
Celá talkshow se nesla ve velmi příjemném duchu. Začátek, příchod hvězdy večera, byl nenápadný, bez předstírané noblesy, teatrálnosti či okázalosti. „Kde se vzal, tu se vzal“ Vladimír Franz skromně seděl na jevišti. Divákům na počátku svého vystoupení sdělil, že zásadně nesouhlasí s politickým intrikařením a podvody, čímž jen potvrdil divákovo očekávání férového kandidáta. Dotkl se pozitivních i negativních zážitků, které mu kandidatura na prezidentský post v poslední době přináší, vypověděl o osobních a profesních obětech, které si toto rozhodnutí vybírá (nemožnost účasti na premiéře vlastní dlouho připravované opery Válka s mloky v Národním divadle v předvečer prvního kola prezidentské volby z důvodu politické diskuse probíhající ve stejném čase).
Devadesátiminutový program, kterého se zúčastnilo přibližně 70 diváků, přinesl mnoho zajímavých informací a postojů kandidáta. Franz se vyjádřil k profesi prezidenta republiky, který „si musí uvědomit, že jsou věci důležité a věci méně důležité. Že není třeba vybírat barvu konviček na zahradě a zahajovat výstavu dudlíků.“ Na prezidentu Václavu Havlovi ocenil vizi, kterou dodal české politice, jeho lidskost a (rozto)milost. Divák s napětím očekával, jaký postoj zaujme k prezidentu Václavu Klausovi, na kterého byl taktéž dotazován. V době, kdy je velmi snadné a „in“ současného prezidenta kritizovat za jeho nedávné kroky a „skandály“, které připsal na vrub České republiky, se vyjadřuje k této otázce Franz velmi elegantně. Hlavní problém spatřuje v Klausově „charismatu“, které způsobuje, že „ať už řekne cokoliv, jako by mával červeným hadrem býkovi před očima“. Líbivou strunu rozechvěl i zjevnými, avšak taktně vyřčenými nesympatiemi vůči některým dalším osobnostem české politické scény. K současnému stavu české politiky se vyjadřoval spíše metaforicky. „Když se mi porouchá auto, tak si hned nekupuji nové, ale snažím se zjistit, co se děje, jestli mi nedošel benzín nebo třeba nejezdím na ředidlo“. Není možné se divit, že současná česká vláda nefunguje, jak by měla. Je to bizarní kabinet doktora Caligariho, ve kterém se „všichni vzájemně drží pod krkem a už nemají třetí ruku, aby u toho mohli ještě něco dělat.“
Jakožto potencionální prezident budí Franz dojem politického rebela. Odmítá být „ministerským předsedou dvě“ a „snaživým jedničkářem“. Divákovi velmi sympatickým způsobem boří zažité konvence. Ačkoliv se (z mého pohledu) jedná o vlastnost, která je v naší politické situaci a v obrazu, jakým jsme mediálně prezentováni v zahraničí, velmi přínosnou, nemohu se zbavit dojmu, že český národ nebude na tak odvážný krok připraven. Na otázky, často i mírně nepohodlné, odpovídá Franz přímo, prokazuje hluboký kulturní, historický a politický rozhled. I přes zjevnou mírnou nervozitu či nepohodlnost situace působí rétoricky zdatným dojmem.
Jakožto „čistě občanský kandidát“ razí heslo „Vzdělanost – kulturnost – tolerance“. Jako prezident bude usilovat o návrat státu občanům a probuzení občanské společnosti. „Je potřeba nebát se říct, že je pan král nahý.“ Posteskl si nad průměrnou českou kulturní situací. „Kultura se u nás zastavila kolem Ivety Bartošové a dál to nejde.“
Závěrem talkshow zodpověděl několik málo diváckých dotazů, na které zbyl čas. Z důvodu dalšího kulturního programu v kině se další diskuse a fotografování přesunulo do předsálí kina Nadsklepí. I zde působil vstřícným dojmem, fotografoval se se zájemci, odpovídal na jejich dotazy.

Divák bude mít do konce roku možnost se v Kroměříži setkat s ještě jedním kandidátem na post prezidenta České republiky. Dne 11. prosince 2012 vystoupí, opět v talkshow Davida Hrbka, Jan Fischer.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

06. 01. 2013 12:59 | Jirka

Je to trochu mimo diskuzi, ale mám osobní prosbu - v předsálí se po besedě konalo ještě osobní setkání s p.Franzem a já se s ním nechal vyfotit neznámou blond slečnou se zrcadlovkou, protože jsem si sám foťák nevzal. Slíbila mi jako novoroční předsevzetí, že mi mailem fotky pošle, ale zatím je nemám. Pokud se mi může ozvat, tak napíše sem.
14. 12. 2012 15:33 | Petr Pálka

Víceméně pro připomínku té doby a jejích témat. Roku 1990 ve společenském časopise - jestli se nepletu hlavně pro ženy - "Vlasta": http://www.punk.cz/index.asp?m...
13. 12. 2012 20:04 | jarda1

Mě se to celkem líbilo. Pravdou je, že nehoruji pro přímou volbu a ty leckdy kuriózní kandidáty jako je třeba v mých očích právě Vladimír Franz.
13. 12. 2012 19:43 | fanoušek

Také jsem četl komentář pana Kuznika a utvrdilo mě to v tom, že s místním bulvárním plátkem to jde od desíti k pěti už delší dobu. Nekupovat.
13. 12. 2012 17:04 | Linda

jirka: Zajistila jsem si (snad) kopii článku a předpokládám, že budu chtít reagovat. O tom, zda bude Týdeník ochoten reakci otisknout, nejsem přesvědčena. Ale snad jsem si naklonila přízeň Kroměřížana a ten bude ochotný ji publikovat...?
12. 12. 2012 22:42 | Linda

Nemohli byste, prosím, někdo článek nascanovat a přidat sem odkaz? Kroměřížský bulvár nekupuju, ale toto mě opravdu zajímá. Jsem ochotná čest kandidátovu bránit i v tomto plátku. Nevím však, na co reagovat. Děkuji!
12. 12. 2012 22:21 | jarda1

jirka: vysokoškolským profesorem je i současný nájemník hradu
12. 12. 2012 22:21 | Kamča

Jirko, vzal jste mi slova "z prstů". Na besedě jsem nebyla, ale komentář páně Kuzníka mne před chvílí zvedl z gauče. Pozoruji jeho příspěvky s údivem už delší dobu s údivem, ale to, co je v týdeníku v souvislosti s besedou s p. Francem je ryzí ubohost. Mj. označuje velmi vzdělaného a ve svém oboru úspěšného člověka jako "to". To už jsme na tom hůř než v Blesku.
12. 12. 2012 22:04 | jirka

Děkuji za výstižný popis pořadu s panem profesorem Franzem. Byl jsem tam také a mám z toho moc dobrý zážitek. Bohužel dnes jsem si přečetl "taky komentář" kulturního zpravodaje pana Kuzníka v Týdeníku Kroměřížska (11.prosince 2012 str. 6) a je mi z toho špatně. Jak takový člověk může psát do místních novin svá zamyšlení a urážet vysokoškolského profesora? Zajímal by mě váš názor, názor těch co také na besedě byli. Díky za diskuzi
04. 12. 2012 22:26 | 600

To kaja: Pane(i) kaja, Ze vam vubec stalo za to tukat do te klavesnice! Dalo by se rict, ze bud, nepujdete volit, nebo vam to je uplne jedno. Na to se neda rict nic jineho nez, Well done and go back to your PS3, you freaking ignorant.
04. 12. 2012 16:10 | kája

ach jo ... ... a co má být? Nic nového, každého kandidáta slyšíme už do omrzení. A zrovna tento nenadchl (no jak koho, že).
03. 12. 2012 23:28 | topkám

Se zaujetím jsem si tento text přečetl. Je snad malinko neurovnaný, ale to je jen můj osobní názor a nevýznamný detail. Vypovídací hodnota tam je a jsou tam vypíchnuté zajímavé a podstatné věci. Autorku neznám, ale uvítal bych další její příspěvky. Už proto, že těch ženských je tady zatím jako autorek bohužel jako šafránu. Ale to není ten hlavní důvod. Nejde o kvóty, ale o ženské a jejich kvalitu, která je nezpochybnitelná, ale na tomto blogu posud příliš vidět není. A měla by!
03. 12. 2012 21:25 | Redakce

Vážení čtenáři a diskutující, tehle text (stejně jako nedávné téma o ukradeném facebooku města) je příklad, jak se to dělá. Máte-li téma, které se v užším či širším smyslu dotýká občanské společnosti v naší chatrné hanácké komunitě, sem s ním. Proto tu jsme. Zní to jako klišé, ale v demokracii se věci zlepší jedině zespodu..
03. 12. 2012 14:58 | Tom

Pěkně napsané, Lindo :)

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...