V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi

V sobotu 3. října 2015 se v klubu Starý pivovar uskutečnila veřejná diskuse s názvem “Máme se bát uprchlíků?”. Přestože ve stejný den v Kroměříži probíhala přehlídka uniformovaných sborů, na diskusi dorazilo na 40 místních. V panelové diskusi vystoupili odborníci, kteří se tématu migrace dlouhodobě věnuji, a lidé, kteří se angažují v pomoci uprchlíkům a uprchlicím. Diskusi moderoval Michal Kolmaš z Metropolitní univerzity v Praze.

Martin Škabraha z Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci na úvod uvedl, že vyhrocená atmosféra v souvislosti s migrační vlnou je způsobena především nejistotou a obavami v důsledku globálních změn. V rámci naší společnosti v současnosti proti sobě stojí tzv. národní společnost a rodící se společnost kosmopolitní. Národní společnost se z důvodu strachu ze změny před okolním světem uzavírá. Ztělesněním kosmopolitní společnosti jsou pak lidé, kteří uprchlickou krizi nevnímají s přílišnými obavami a vítězí u nich pocit solidarity. Pomoc uprchlíkům a uprchlicím vnímají jako součást demokracie a své identity.

Dalimil Petrilák byl jako dobrovolník v uplynulých dnech pomáhat běžencům a běženkyním na hraničních přechodech v Roszke a Bapske. Hovořil hlavně o aktuální situaci na chorvatsko-srbských a maďarsko-srbských hranicích a také o složení prchajících. Jsou mezi nimi ve velké míře rodiny s malými dětmi, těhotné ženy i starší ženy. Prchají přitom společně jak křesťanské, tak muslimské komunity. Ke své motivaci zapojit se do pomoci uvedl, že jej šokovala absurdita, s jakou není Evropa schopná a ochotná pomoc stovkám tisíců lidí, kteří prchají před válkou a často nemají co jíst a kde spát, zatímco například pomáhat obětem zemětřesení v Nepálu nám problém nedělá.

Dále vystoupil Jan Talafant, ředitel nadačního fondu Generace 21. Ten usiluje o přemístění 152 křesťanů a křesťanek z Iráků, kde jsou vystaveni aktuální hrozbě ze strany ISIS, do České republiky. “Situace těchto lidí připomíná to, co se zde dělo během druhé světové války. Proto jsme se s pár dalšími lidmi rozhodli pomoci těm nejvíce ohroženým lidem a pokusit se jim zajistit bezpečí v České republice”, uvedl mj. Jan Talafant. Plán na přemístění prvních rodin je již připraven a v současnosti se čeká jen na konečné stanovisko vlády.

Posledním vystupujícím byl Jan Blažek, absolvent kroměřížského gymnázia a Masarykovi univerzity, který v současnosti působí na Ústavu mezinárodních vztahů v Praze. Hovořil o migrační politice EU, kterou lze vnímat především jako politiku ochrany vnějších hranic a která je rasově a kulturně podmíněná. Alternativou k současné migrační politice je podle něj hnutí “No borders”, které usiluje o kosmopolitnější pojetí migrační politiky a zaručení práva na svobodný pohyb pro všechny. “Souhlasím s uchováním Evropy, ale Evropy universalistické a založené na hodnotách rovnosti, svobody a solidarity. A to se nedá bránit ploty,” uvedl Jan Blažek. 

V diskusi s publikem pak zazněla například otázka, proč uprchlíci a uprchlice cestují dále z uprchlických táborů v Turecku a proč tam nezůstávají po té, co si útěkem ze Sýrie zachrání život. Martin Škabraha vysvětlil, že lidé žijící několik let v otřesných podmínkách v uprchlických táborech postupně ztrácejí naději, že válka v Sýrii časem skončí. Pokud mají dostatek finančních prostředků logicky se pokouší zachránit svůj život v hlubším smyslu, stejně tak jako budoucnost svých dětí. Proto se vydávají na další cestu do Evropy. “Ze zkušeností s konflikty v Africe a Asii vyplývá, že po 3 až 4 letech lidé v uprchlických táborech ztrácejí perspektivu, že se někdy vrátí domů a proto se vydají někam jinam. Velká část z nich pak míří do Německa, kde mají své příbuzné a šanci najít práci,” dodal Dalimil Petrilák.

Dále se diskutovalo o příčinách současné paranoie v české společnosti či o míře slučitelnosti islámských a křesťanských (evropských) hodnot. Dalimil Petrilák za hlavní příčinu strachu označil obavu z neznámého. V momentě, kdy konkrétní uprchlíky a uprchlice poznáme a uvědomíme si, že jsou to lidé, kteří stejně jako mi chtějí pracovat, chodit do školy či nakupovat, strach rychle opadne. 

Záznam z diskuse je dostupný zde:

https://www.youtube.com/watch?v=zOGedwrxPkw


Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

08. 10. 2015 17:47 | Petr Gremlica
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme?
Účastníci diskutovali - viz třeba ve videu od času 56:30 (kvalita zvuku ani videa není tedy úplně nejlepší, ale dá se tam něco slyšet). Kde paní/slečna s názory nesouhlasí a ptá se a zase jí kultivovaně přednášející odpoví. V celé diskuzi byl čas jen asi 30 minut na pár otázek, ale když už se někdo ptal, tak spíše nesouhlasil a přednášející odpovídali.
08. 10. 2015 17:23 | Marek R.
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v diskusi, je to hlavně o přimých zkušenostech s jinými kulturami a sebevědomí dané společnosti. V Norsku, Německu či Švédsku se lidi předhánějí v pomoci, u nás (Maďarsku a Slovesku) v nenávisti a strachu (čest výjimkám).
08. 10. 2015 16:39 | Tomas
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s jinými názory (určitě zcela náhodou) mezi diskutujícimi či spíše přednášejícími nebyli, problémy neexistují a hlavně krásně svítí sluníčko. Má to ovšem jeden problém, už i v Německu je dost zataženo...
Naštěstí k nám ti "váleční" uprchlíci (kterých je podle posledních německých odhadů max 20%) nechtějí a nejsme na trase do Německa. Díky za to.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...