Víc než slova: graf a čísla ukazují, kdo v Kroměříži zaťal sekeru

Tento obrázek nepotřebuje dlouhý komentář. Je na něm jasně vidět, kde vznikl dluh, který zbrzdil město v době, kdy bylo možné nejvíce čerpat evropské dotace na rozvojové projekty.
Čísla vycházejí z veřejně dostupných dat na serveru rozpocetobce.cz. Nedozvíme se z nich ale to nejdůležitější: jak vlastně tak velký dluh vznikl, když se ve stejné době tak masivně privatizoval rozsáhlý městský majetek?
Tento graf je tak zároveň argumentem, proč by kroměřížská radnice měla na internetu zveřejnit faktury a smlouvy nejen nové, ale také ty minulé. A to nejen u města, ale i u jeho firem, zvláště u Technických služeb a Biopasu. Nejde totiž jen o vyrovnání s minulostí ale hlavně o prevenci a lepší samosprávu.
Zatímco některé obce a kraje začaly smlouvy a faktury zveřejňovat z vlastní iniciativy, hnutí Změna pro Liberec si jejich zveřejnění vynutila přes zákon o svobodném přístupu k informacím a požádala veřejnost o pomoc s jejich analýzou.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

30. 06. 2013 16:05 | Anda

to Lada mara: Vite jak to delaji prave v Rakousku ? Skoro kazde mesto ma zalozene svoje s.r.o. prave na tyto "servisni prace" - komunalni odpad, technicke sluzby, vodovody a kanalizace, bioplynova stanice, oprava chodniku a lavicek.....proste vse spravuje prave mesto pres svoje s.r.o., ve kterych ma prave mesto 100% podil a zamestnava svoje lidi - prave tak se toci penize uvnitr mesta a firem a nikdo si nedovoli okradat sve obcany. A vydelane penize prave mesto investuje do oprav chodniku,lavicek pro turisty nebo snizi poplatky za vodne/stocne....
V KM se to deje presne naopak - penize obcanu se pres vysoke faktury (nevýhodné smlouvy) kutálejí do firem cizích vlastníků...a proč ne ? Protože jim to město Kroměříž-starosta/starostka dovolí !!! Proč nemáme my jako občasné kontrolu nad městskými smlouvami a fakturami, když vedlejší města to mají ? Proč to chtějí starosta/stka, JUDr.Dočekal a spol. tajit ? Proč asi ?
30. 06. 2013 13:42 | lada mara

nejen by se měli zveřejnovat smlouvy a faktury kts a biopasu a lidé by se divily jaky je rozdíl ve fakturačních cenách těchto firem a soukromých firem,ale uplně nejlepší ,že tyto firmy neznají výběrové řízení na práce pro kroměříž.u kts je to celkem pochopitelné ale proč i biopas dostává zakazky pro město automaticky.třeba u veřejné zeleni se to jedná o 9 milionu korun přitom biopas patří z 50 procent rakušanům.jsem přesvětšen ,že soukrommé firmy by to dělali levněji a kvalitněji
13. 06. 2013 17:52 | Expert

k fanouškovi:pokud jde o pana Malého plně s Vámi souhlasím.Neštítí se podpory KSČM a neustálé a blízké spolupráce s jejich členy a zastupiteli.S některými je i v častém přátelském vztahu. Vedení radnice/ODS/ vše konzultuje s ním a tak i potažmo s komunisty, kteří to tak z pozadí řídí.
13. 06. 2013 11:07 | Anonym

K fanoušek: O.S je někde na jiné úrovni a KM je "malé " město na rozdíl od Strasbourghu a Bruselu. To by si museli straníci ujasnit kdo si tady bude hrát na místním písečku. A Olze to v současnosti není třeba. Je mimo, proto se vzdala křesla v Radě.
13. 06. 2013 10:56 | fanoušek

Jen tak na okraj bych chtěl připomenout, že starostkou města měla být v minulosti Olga Sehnalová (ve volbách získala největší počet hlasů), ale její stranický kolega Miloš Malý si pěkně obešel své kolegy, kteří pro něj zvedli ruku, že jej chtějí za starostu.... Takže nebylo respektováno přání voličů.
13. 06. 2013 09:40 | Korzár

Kamčo, už jste mi tu chyběla :) Já vím, že vy se na to díváte skeptičtěji a kdo ví, třeba vám dá čas za pravdu. Ale přece jen tři věci, z kterých soudím, že starostka myslí víc na ty, co přijdou po ní, než na ty, co stojí za ní: 1) krocení dluhu, které bolí všechny dokola 2) tvorba strategického plánu se zapojením veřejnosti 3) koncepční řešení veřjených prostranství v centru, které skrývá konflikt s automobilovou lobby. To všechno jsou myšlenky na generaci dopředu. To tady zatím v téhle míře nebylo.
13. 06. 2013 08:34 | Anonym

K Jarin: nefandím socanům ani ODS, myslíte si že pan Mgr. Motyčka se svými názory a vystupováním by byl dobrý starosta a přínosem pro město? (A on se o to snaží a bude snažit)Je to můj subjektivní názor, a snad i otázka do diskuze nechci nikoho "shazovat" ("při vašem vzdělání"slovní hříčka Jana Wericha myšleno na pana magistra).
13. 06. 2013 00:54 | topkám

Antikomunismus není tupý. Tupý může být jen v tom případě, když je bezzubý. To je určitá nevýhoda sametu. Kdyby byl tehdá použit smirkový papír, takové slovní spojení byste si nedovolil, protože by bylo za hranou zákona. Nestalo se, možná je to i dobře. Takže plkejte klidně dál.
12. 06. 2013 23:16 | Kamča

To Korzár - v čem spočívá to vámi vnímáné plánování rozvoje?
12. 06. 2013 21:52 | Expert

K Josefovi: Mám to chápat tak, že potrefená husa se ozvala.
12. 06. 2013 21:14 | Josef

topkám,rozumbrada,Expert: Váš tupý antikomunismus je velmi primitivní.Proč kritizujete,pomlouváte a jmenujete bez řádných a opravdových argumentů jen jednu politickou stranu? Připomínáte mi jednoho kandidáta na úřad prezidenta za ODS, který měl toto téma jako hlavní cíl své kampaně.Jak dopadl všichni víme.
12. 06. 2013 15:53 | Jarin

A proc by mel byt dalsi starosta KM zrovna z CSSD ? Nebo z ODS ? Pro by to nemohl byt nekdo jiny ? Jiz dnes je jasne, jak vypada celostatni ODS, tak je vysoka pravdepodobnost, ze dalsi starosta Kromerize z ODS urcite nebude. Dale Maly je take u konce s dechem, ale je to had, ktery umi vyuzit okamziku navic kdyz je dnes v Senatu....No ale dulezitejsi bude, kolik kromerizanu prijde k volbam a hodi listek HLAVNE nekomu jinemu nez ODS nebo CSSD. Pak muze byt starosta konecne nekdo, kdo ma zajem delat neco pro mesto se zamerenim pro obcany! V nedavne hostorii to byl snad jen ing.Kvapilik.
12. 06. 2013 07:58 | Anonym

Ke korzár, fanouček adt. za rok vyhrají volby "socani" starostou bude-nechte se překvapit a pak se uvidi jak bude město hospodařit pod jeho vedením.(snad dobře).
. Jenom na okraj paní Č. a paní H. si již hledají dobře placené místo aby vydržely do "důchodu".
11. 06. 2013 22:59 | Korzár

fanoušek: jediný trend, který já u Malého sleduju, je nějak to ušoulat, přeúverovat dluh a před volbama trochu vylepšit bilanci. V mnohem větším extrému je to vidět i u Dvořáčka. Starostka naproti tomu drží kurz od začátku. Spolu se snahou plánovat rozvoj města dál než na jedno dvě volební období je to víc, než se její předchůdci kdy pokusili.
11. 06. 2013 22:28 | fanoušek

Z toho grafu se mi zdá, že starostka udržuje trend, který nastavil už Miloš Malý. Ale i tak díky za to, že udržela rozpočet v plusu, že město zase nespadlo do dluhů. Jsem zvědavý, jak se bude finanční situace města vyvíjet po nových volbách. Je to naděje, že by se mohly v zastupitelstvu objevit nové tváře a ti, co tam sedí už od 90. let by skončili. Záleží na nás, na voličích, komu dáme svůj hlas.
11. 06. 2013 15:47 | Expert

K rozumbrada:Bylo by dobré se také podívat kdo od r.1990 do dneška seděl v zastupitelstvu a ne jen kdo byl starostou.Kdo zvedal ruce, kdo oponoval kdo bojoval za správné názory a hlavně kdo a co udělal ve svém volebním období pro město.Jsou tam zastupitelé pro které je to odsezení a poklonkování a odsouhlasení dobrý příspěvek k již tak tučnému důchodu. Pro ostatní zdroj financí za nicnedělání. Proč by se nedrželi jak to jde? Když to trpíme.A uvedťe konkrétně u těch komunistických konkrétní prebendy.Pravděpodobně víte více tak proč to tajit,jinak pořádek nebude.Stejně komunisti ovládají chod radniceTa dělá jak pískají. Ať jsou to ty organizovaní v KSCM nebo v jiných stranách,kde šmejdí a vše podkopávají.
11. 06. 2013 14:41 | rozumbrada

Graf je to zajímavý, ale nepostihující celou skutečnost finančního hospodaření. Jak už bylo zmíněno, chybí srovnání od r.1990. V tom ale samozřejmě také nemůže být celá pravda, poněvadž je nutno započítat inflaci a vývoj cen stavebních prací a různých služeb. Celá tragedie kroměřížského hospodaření však spočívá v bezhlavém rozprodeji
nemovitého majetku a mnohdy neúčelném investování získaných financí. I tam by bylo nutné prozkoumat co bylo provedeno, za jaké ceny a s jakým maximalizovaným užitkem pro město. Vedleší negativní dopad je ještě ten, že město v některých oblastech nemůže optimálně utvářet stavební rozvoj a účinně ovlivňovat svoji tvář. Rozprodaný majetek odhaduji na 1,00 miliardu a to je hlavní příčina následujících dluhů. A kdo to vše rozprášil, no přece ten kdo vždy nejvíce utrácel, což je zřejmé i z grafu. Přirozeně se to dělo se souhlasem tehdejších (a v mnoha případech i současných) zastupitelů. Někteří (komunističtí) za to dostali ještě dobré prebendy a jiní oddaní poddaní pokorně sklonili hlavy. Takže minulost je minulost a je důležité se soustředit na budoucnost. Jsou různé možnosti a nadějné perspektivy, ale pouze schopní je mohou využít, což na současnou garnituru příliš nevypadá.
S hradištskými dluhy bych se nesrovnával. Muselo by se posoudit, jak účelně byly půjčky využity k podstatnému rozvoji města, jeho technické, sportovní a společenské infrastruktury i služeb pro občany.
11. 06. 2013 14:02 | Vojta Navrátil

Otázkou je co za ty dluhy "pořídily" obě města ...
11. 06. 2013 12:06 | Korzár

Často se tu dává za příklad Uherské Hradiště. Pokud jde ale o hospodaření, může být Kroměříž vzorem Hradišti. K roku 2010 byla celková zadluženost Hradiště 434 134 000 Kč (!) z čehož zhruba čtvrt miliardy se nastřádalo za posledních dest let. Každý obyvatel včetně mimin tak dluží skoro 17 tisíc. O pět tisíc lidí větší Kroměříž dlužila k roku 2010 víc než dvakrát míň, "jen" 208 milionů. To je k roku 2011 o deset tisíc menší dluh na hlavu, než v Hradišti. A to je pořádný rozdíl..
11. 06. 2013 00:38 | topkám

Píše se zde hned v úvodu, že tento obrázek nepotřebuje dlouhý komentář. Jistě, na jednu stranu je to na bíle dni. Jak říkali naši předkové, jasné jako facka. Přesto bych zmínil i druhou stranu, opět s odvoláním na předky, kteří říkali, že každá mince má dvě strany a chleba dvě kůrky. Abych se vymáčkl a neotravoval: komentář to naopak chce, a to ne krátký, nýbrž dlouhý. Bylo by důležité znát dějiny této historické sekery. Kdopak nám ji napíše? Ti komunální politici určitě ne, p. Dvořáček, za něhož nastal ten monnumentální zásek, jistě zopakuje svou tezi, že byl jen jedním ze sedmadvaceti. A bude mít pravdu. Tak to prostě v Kroměříži chodilo, jaksi se držela basa, i s komunisty. A drží se dodnes. Možná by mohl promluvit šéf finančníhio odboru, neboť u toho všeho byl a cifry monitoroval. Ale neřekne nic, proč by to dělal? Když si místo udržel dodnes a uvykl mu, proč by podlamoval vlastní křeslo? Narok jsou volby. A ať je vyhraje, kdo chce, bude muset uznat, že šéf financí je loajální. Nepodléhejme však pokušení svádět odpovědnost na něj. Zaštítí se tvrzením, že prostě ze zákona jen plní vůli zastupitelstva, nic jiného vlastně ani dělat nemůže. Nebude snad mít pravdu? Ale ano, bezesporu. Nějak mně z toho všeho vychází, že chyba musí být v systému, že by někdo za něco přece jen měl zodpovídat. Ale hned se lekám, že je to moc kacířská myšlenka. A protože jsem zbabělec, jsem ochoten ji hned odvolat, pokud mne někdo zavalí protiargumenty.
10. 06. 2013 21:01 | Vojta Navrátil

Jen doplnění k tomu letošnímu roku. Mohlo to být i lepší, kdyby ve výdajích nepřišel nějaký ten neplánovaný milion navíc v rekostrukci kina.
10. 06. 2013 20:44 | Korzár

Škoda jen, že ten graf nejede už od roku 90. Bylo by dobré vědět v celé porevoluční éře, u koho se jak moc zelenalo či červenalo ..

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...