Halasovo parkování má utrum, Králíkova laser show taky. Prý jsme chamtivci

Zhruba po měsíci se opět sešli k jednání naši zastupitelé a musím se přiznat, že už dlouho jsem z něj jsem neodcházel tak pozitivně překvapen z některých jejich rozhodnutí.
V záplavě „dvojkových“ bodů týkajících se majetkových záležitostí se u bodu 2/4 přihlásil o slovo zastupitel Richard Kreml (SZ). Zarazilo ho, že rada města doporučila zastupitelům nevyužít předkupního práva na několik pozemků ve Vážanech, které chce prodat jejich současný spoluvlastník a s kterými se do budoucna počítá jako se stavebními parcelami, a otázal se proč to nekoupit (cena by činila něco přes čtvrt milionu), když je tam taková diskrepance mezi cenou, za kterou to nyní můžeme koupit (tj. min. 50 Kč/m2) a cenou, za kterou to později při převedení na stavební parcely můžeme prodat (min. 700Kč/m2). Anebo by se to dalo později alespoň výhodně vyměnit. Starostka Daniela Hebnarová (ODS) předtím říkala, že vedení města nechce na tuto nabídku reflektovat z důvodu, že chtějí umožnit další rozvoj města. Ke Kremlovi se přidala i radní Miroslava Nosková (ČSSD), která řekla, že si toho na radě nevšimla, a dodala, že budoucí by zastupitelé by to těm nynějším měli za zlé, kdyby to nekoupili a nemohli tak získat navíc nějaké peníze z výnosu prodeje. A vzpomněla také na právě probíhající soud se starostou jihočeského Lipna, byť nechtěla malovat čerta na zeď, který je viněn z toho, že město prodalo pod jeho vedením coby ornou půdu pozemky, i když věděl, že se připravuje změna územního plánu a ta je zhodnotila o 120 milionů. Ruku pro koupi pak zvedlo 17 z 21 přítomných zastupitelů.
Největší očekávání budil už dopředu bod nazvaný: „Uzavření smlouvy o poskytování příspěvku za zajištění parkovacích služeb v krytých garážích u Domu kultury v Kroměříži“. Pro připomenutí: od roku 2006 posílá městská kasa vlastníkovi tohoto parkovacího domu za parkování padesáti (teď se měl počet zvýšit na šedesát) automobilistům z Oskola ročně 300 tisíc (dalších 300 tisíc pak jde z jejich kapes). Proti tomuto záměru se v diskusi postavil lidovecký zastupitel Pavel Motyčka, jenž namítal, že parkování na Oskole by se dalo vyřešit jinak, jelikož u diskontu či Úřadu práce je hodně volných parkovacích míst, jak se byl jednou večer sám osobně přesvědčit, takže by občané v případě neschválení nemuseli mít strach, že nezaparkují. Radní Marek Šindler (ČSSD) připustil, že díky dohodě s vlastníkem mohou lidé parkovat u diskontu, ale to nestačí a také, že není možné v dohledné době vybudovat nová parkovací místa, jelikož kvůli udržitelnosti projektu revitalizace tohoto sídliště tam nesmí ubýt zeleň. Do debaty se vmísil i další ze zastupitelů Vladimír Křemeček (KSČM) s tím, že se z toho dělá zbytečné drama a dotyční občané už potřebují vědět co bude, jelikož předchozí smlouva skončila k 30. září a už dnes jsou ulice před plánovanou rekonstrukcí Spáčilovy ulice plné. Jménem komunistických zastupitelů tedy jako kompromis zmínil možný návrh, že by se smlouva uzavřela do 30. října příštího roku a pak, ať si to řeší nové zastupitelstvo. Tento protinávrh nakonec podala radní Nosková, jež akorát datum konce smluvního posunula o dva měsíce z října na prosinec příštího roku. Pro její protinávrh se ale místo potřebných čtrnácti hlasů našlo jen dvanáct. Přišlo tedy druhé hlasování, jež se týkalo původního návrhu, a k překvapení některých zastupitelů, kdy jeden dle svých slov zalapal po dechu při pohledu na jeho výsledek, bylo pro návrh dokonce o jednoho zastupitele méně, když proti hlasovala i starostka.
Co se týče naplňování rozpočtu města, tak dle sdělení vedoucího finančního odboru Radima Hlaváče se zatím meziročně zvýšily daňové příjmy města, pokud odfiltrujeme změny způsobené novým rozpočtovým určením daní, o 6,7 milionu. Z výherních automatů byl pak v rozpočtu naplánován příjem ve výši 10,5 milionu, zatímco do kasy města jich doputovalo již třináct a něco navíc by se mohlo ještě do konce roku získat.
Zastupitel Motyčka prezentoval také pokračující práce na přípravě záměru projektu zábavného vědecko-technického centra v osiřelé budově na Hanáckém náměstí. V přízemí by měl být hostel, sociální kavárna a klub pro teenagery, jenž by provozovalo Klubíčko, v prvním patře vědecko-technické centrum a v posledním patře by si prostory rozebrala Galerie Get Art! a Muzeum Kroměřížska. Nyní se pracuje na analýze energetické náročnosti, studii udržitelnosti a řeší se jakou organizační formu by to celé mělo mít, když jako nejlepší se zatím jeví „eseróčko“.
„Jinak tam nebude ani pan ředitel,“ pravila starostka Hebnarová v narážce na ředitele kulturáku Jiřího Králíka, když odpovídala na interpelaci zastupitele Kremla tázajícího se na opatření, která provedla městská policie v noci z 19. na 20. října, kdy probíhala na kulturáku laser game a měl být okolo strašný bugr, s tím, že bylo učiněno opatření, že nic takového se tam již nesmí opakovat. Místostarosta Miloš Malý (ČSSD), odpovědný za městskou policii, k tomu sdělil, že jim provozovatel, ani ředitel Králík, akci nenahlásil a strážníci pak podnapilé nezletilé jedince nestačili odvážet a že binec to fakt byl neskutečný, jelikož lidé od vedle si stěžovali, že něco takového ještě nezažili. A to, že se tam ta akce konala a Králík k ní mohl dát svolení, je dle něj v důsledku toho, že jsme lidé moc chamtiví po penězích. Tož tak.  



Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...