„Těžko se v tom orientuju, ale všechno dopadne dobře“

Takřka čtyřhodinové jednání zastupitelstva, jež doprovázela zvenčí zvuková kulisa hry na klavír, začalo záplavou „dvojkových“ bodů, kdy zastupitelé prodávali či naopak zamítali prodeje pozemků a domů a také schvalovali změny nájemních smluv. Nejvíc mě asi zaujal bod, kdy zastupitelé jednomyslně odmítli prodat zájemci dům č. 1413 na Kojetínské ulici se zahradou za 1,65 milionu, jež by zájemce splácel ve 165 splátkách po deseti tisících měsíčně. Tedy 13 let a 9 měsíců. Při projednávání rozpočtových opatření starostka Daniela Hebnarová (ODS) k aktuální situaci na kulturáku sdělila, že ač tam po odvolaném řediteli Jiřím Králíkovi zrušili spoustu akcí za statisíce, tak přesto musí město do toho zařízení poslat peníze navíc, jelikož se dostali do problému s výplatou mezd. A také se tam v poslední době neinvestovalo do zázemí.

Výraznou část jednání, jak už to většinou v poslední době bývá, zabral bod týkající se delegace zástupce města na valnou hromadu Vodovodů a kanalizací (VaK), jež se uskuteční poslední červnový den. Zástupce advokátní kanceláře PRK Partners Jakub Lichnovský odprezentoval dva návrhy úpravy stanov VaKu, jež vypracoval on a jeho kolegové (dle nového zákona o obchodních korporacích mají být upraveny do konce června). Ambicióznější z návrhů navrhuje, aby akcie na jméno, tak i práva s nimi spojená, byla převoditelná pouze se souhlasem valné hromady, dále se omezila převoditelnost akcií krom situace, kdy by byla nabyvatelem některá obec či město a také po nedávných problémech na valné hromadě, aby žádost o převod musela obsahovat souhlas nabyvatele i převodce a ti byli řádně identifikováni. Tato varianta má ale nepatrnou šanci na přijetí, vzhledem k tomu, že by pro něj musely hlasovat 3⁄4 přítomných akcionářů a průchozí bude spíše ta méně ambicióznější „technická“, jež tyto body neobsahuje a pro její schválení jsou potřeba „pouze“ 2/3 akcionářů. Přítomný předseda představenstva a ředitel VaKu Ladislav Lejsal k návrhům stanov (kromě Kroměříže, představenstva podali další tři ještě Morkovice-Slížany a PMS Reality) pravil, že je ve vodárnách 21 let, těžko se v tom orientuje, ale vše dopadne dobře. Tedy za předpokladu, že bude odsouhlasen buď návrh představenstva, Morkovic či ten méně ambicióznější kroměřížský, pro něž potřebné kvorum činí 2/3 akcionářů. Zastupitelé se nakonec usnesli, aby zástupce města (dle sdělení starostky bylo tvrdým oříškem najít vůbec někoho, kdo by tam byl ochoten jít) Vladimír Kenša (KSČM), případně jeho náhradníci Šárka Kašpárková (Volba pro Kroměříž) a Jitka Dvořáková (zvolena za ODS) hlasovali pro kroměřížské návrhy, v případě neschválení ani jednoho z nich, pak pro ten morkovský. 

Dále delegovaného zástupce města zastupitelé také pověřili hlasovat pro výplatu dividendy a tantiém. Dle sdělení starostky si jak „spřátelené“ obce (Morkovice-Slížany, Dřínov), tak i některé z těch, jež pronajaly výkon akcionářských práv, jí postěžovaly, že ve svém rozpočtu už dopředu s výplatou dividendy počítaly. Dle Hebnarové by pak v situaci, kdyby VaK musel hypoteticky vykoupit nuceně akcie některé z šestice obcí a měst, těch ušetřených šest milionů situaci stejně nezachránilo, naopak ale jejich výplata může mezi jednotlivými samosprávami uhladit vztahy.


Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

29. 06. 2014 19:17 | Expert
K Toník: Ano přesně tak to je. Nejde jim o stanovy ale o to aby shrábli prachy. A zas se budou tlačit do zastupitelstva na další období, proč ? Ne pro službu občanům ale pro místa v dozorčích radách, tam to za nic dělání a jen kývání hlavou sype. M Malý je opět volební lídr ČSSD a jak to asi dopadne? O Hebnarovou bude taky postaráno a o tom komunistickým triu A-K-K ani nemluvě. Co by dědci dělali doma, když za totality se měli jako prase v žitě, ted nebudou o suchým chlebu. A lidi jsou apatický vůbec nepřemýšlí, o nic se nezajímají, jsou už tak otrávení že je jim to jedno. Tak ale ne. Myslíte, že těmi poznámkami na Kroměřížanovi něco spravíte? Ne jen u voleb, nebo je vyhnat klackama z radnice.
28. 06. 2014 21:53 | Toník
Tantiémy a dividendy budou vyplaceny, to je to hlavní co je zajímá, lidé ať jdou k čertu.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...