Zachránce kroměřížské kultury dostal nůž na krk

Nějaký esoterik by asi řekl, že Dům kultury v Kroměříži pronásleduje jakási záhadná kletba.

Od počátku. Vystavěn v akci Z před půl stoletím vykazoval od počátku neduhy zhoršující se věkem. Po povodních v roce 1997 málem spadl, jak byl podemlet. Štědrý stát však přispěl na opravy, ba co víc, i na přístavby, jimiž postupně obrostl jako pařez václavkami. I v těch přístavbách leccos nefungovalo a nefunguje dodnes.

Tolik v kostce hardware a nyní software, čili program.

Za komunistů to bylo jasné a stranicky prefabrikované. Což do značné míry přežilo i dvacetiletí po jeho pádu. Normalizační hvězdy vítány, alternativa nezvaným hostem. Bylo to kritizováno do úmoru a marně. Východiskem ze zatuhlé prolongované normalizace se měla stát až Daniela Hebnarová, která však dala přednost starostování. A tak byl objeven nový zachránce, Jiří Králík, ověnčený úspěchy z Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Ovšem vědělo se o něm, že je věru velkorysý, pokud jde o peníze, v Hradišti po něm v tomto smyslu zůstaly jakési značné, mediálně přetřásané propady.

Pokud jde o program, ten se ale opravdu zvedl, i všechno kolem. V Kroměříži začalo být živo, někdy až moc. Nový ředitel si asi neuvědomil, že přijel z prýštivého a proudícího Slovácka na Hanou, kde je podstatně vyšší viskozita, blížící se nebezpečně hodnotám asfaltu. Už v létě se mluvilo o značných ztrátách. Zejména u klubu Starý pivovar prý střídala jedna ztrátová akce druhou, ještě ztrátovější.

Pak přišel audit a po něm – mlčení. Až na konstatování, že Jiří Králík přišel na čtvrt roku o osobní ohodnocení a za tu dobu (do konce března) musí odstranit nedostatky, jinak dostane padáka. Jaké nedostatky to jsou, nepravil nikdo. Vedení města to říci nechce a Králík tvrdí, že to neví. Rozpočet jsem udržel vyrovnaný, tak co chcete? I ten audit jsem vymyslel sám, a to proto, že už před šesti lety Dům kultury špatně účtoval DPH. Mohl od ní oprostit jen hlavní činnosti, nepřipočítával ji však ani k těm hlavním. Tak vznikla sekera, kterou platit nebudu, protože byla zaťata ještě přede mnou. Stačí, že mně snížili rozpočet. A hle, i s tím jsem se vyrovnal. Za to mne chcete trestat?

Možná je v tom háček. Od loňska totiž platí soubory zájmové umělecké činnosti kulturáku nájem. Toho dřív nebylo. Dělá to za rok milion. Ale to vymysleli radní, ne Králík. Nicméně je pravdě podobno, že ten milion loňský rozpočet Domu kultury zachránil. Natekl zejména do Starého pivovaru, kde byla sice hojnost dobré kultury, leč zjevný deficit platících návštěvníků.

Marná sláva, v Kroměříži dostanete snad dost prostých hanáckých duší na Gotta a dost snobů na klasiku do zámku. A mladí po zvyku rodičů propadli konvenci také a zpíjejí a zhulují se na Sladech. Proti obecné komerci tak stojí jen hrstka zoufalých anarchistů, kteří se chtějí zhulovat jinde.

Popsali jsme situaci aspoň rámcově správně? To se nejspíš dozvíme až v dubnu. Do té doby má postřelený Králík dobu hájení. Je jen záhadou, jak bude odstraňovat nedostatky, když o nich neví.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

01. 03. 2012 21:31 | Petr Komínek

Tak nevím, co si o tom všem mám myslet. Dnes se mi donesla zpráva, že za minulý víkend kulturák prodělal 120.000,- Kč. Dozvíme se vůbec někdy jak to tam s tím hospodařením vlastně je?
17. 02. 2012 16:45 | *

http://www.parlamentnilisty.cz...

Dejte vyhledat Kroměříž. Pěkně se nám ten Azuritek vybarvuje.
15. 02. 2012 13:56 | quarz

V každém případě doufám, že to Králík vydrží a můžeme se těšit na další zajímavé akce. Kdyby se to vrátilo na dřívější úroveň tak zase jen jednou za uherský rok bude něco zajímavého a kulturák bude žít z předplatného na divadlo, které si zakoupí kroměřížští snobové, aby byl za kulturně vzdělané a podobných akcí.
14. 02. 2012 16:54 | Q

Korzár: Tady je trochu potíž v tom, že zatímco u sýpky si může každý z veřejně přístupného katastru nemovitostí snadno dohledat, že patří společnosti I.S. FOND, spol. s r.o.
http://obchodnirejstrik.cz/i-s...
u kulturáku se zájmy zúčastněných dohledají těžko. Ono to dříve či později stejně vyplave na povrch, ale teď o těch problémech zaručeně nikdo nebude chtít mluvit.
10. 02. 2012 18:00 | Korzár
Jisté je, že ten článek není o kulturáku ani Králíkovi. Stejně jako článek o Syslovi není o sýpce ani o Syslovi. Oba texty jsou o tom, kdo tu vlastně rozhoduje. A že ve skutečnosti to nejsou volení zástupci, ale někdo, kdo stojí za nimi. V Kroměříži se o tom zatím veřejně nemluvilo a je na čase s tím začít.
10. 02. 2012 14:28 | Q
Nevyštípou. Spíš si myslím, že tam byl přijat záměrně, aby bylo na koho hodit ty problémy s DPH. Bohužel se na něj lepí jakési pověsti z dob jeho působení v UH, takže je to ideální obětní beránek. Držím mu palce.
10. 02. 2012 11:48 | quarz
Kultura v Kroměříži se příchodem pana Králíka dostala na jinou, vyšší, úroveň, ale někomu jde asi spíše o to získat postavení a ne zlepšit kulturu a proto Králík nemá šanci a určití lidé jej brzy vyštípou
09. 02. 2012 20:21 | Korzár
Občané: Pozor, tady se do kvality nabídky, kterou pan Králík dodává, nikdo neobouvá. Celá debata je o penězích. Respektive o dluzích a binci v účtech..
09. 02. 2012 18:37 | občané
Pane Králíku jste v Kroměříži a tady se žádné novátorské věci neuznávájí, hlavně se všechno zpochybňuje a úspěch se neodpouští. Děkuji Vám, že je tak bohatá nabídka kulturních akcí, děláte svou práci skvěle, držíme Vám palce.
09. 02. 2012 14:54 | Petr Komínek
Článek je to pěkný, vtipný a je v něm plno pravd. Jednou je, že Starý pivovar je ztrátový, to ale nebrání tomu, aby se plánovala nákladná několikamilionová rekonstrukce silně se podobající té nevyvedené v kině Nadsklepí. Jistě se po ní podstatně zvýší návštěvnost, dnes tam na kvalitní umělce přece lidé nechodí proto, že sedí na obyčejné židli a ne na moderní za 4500,- Kč, či v křesle za 15 táců, že?!
09. 02. 2012 01:16 | Ja
pekne :)
08. 02. 2012 16:09 | Q
Aha, už tomu rozumím! :-)) Takže práva nejsou odvedena ani za obrázky pana senátora v článku K čemu tam vlastně je? a pana Šimčíka v článku "Kmotr“ oblastní ODS ztrácí podporu vlastní strany. A svědomitými zaměstnanci OSA jsou: Občan Daniela Sasanka Škoda, že Daniela nezvolila nick, začínající na A. Dal by se z prvních písmen krásně poskládat název OSA. Takto to vypadá, že vítr vane z úplně jiné strany.
08. 02. 2012 15:30 | Korzár
Podle mě to je spíš OSINA víte kde :-)
08. 02. 2012 15:16 | oo-) kiklop
Jestli vám Sasanka nechce náhodou naznačit že za králíka v montáži jste pozapomněli jaksi odvést autorské poplatky. Jestli tím pádem nebude spíše z OSA.
08. 02. 2012 00:31 | Q
To je krásná otázka! Taková bezelstná. Doufám, že po jejím zodpovězení nebudou někteří z našich spoluobčanů pohřešováni. Některé články asi trošičku poškádlily - přátelsky samozřejmě - v nich zmíněné hlavní hrdiny. Sasanka je původní krycí jméno u STB, nebo současné u BIS?
07. 02. 2012 17:03 | Sasanka
Jednoduchá otázka - kdo je správcem těchto stránek ?
05. 02. 2012 17:19 |
Úžasná fotka!!!
03. 02. 2012 22:09 | občan
Kdo velí Starému pivoraru, je jasné a čí je to kamarád tak taky, proto se kruh uzavírá...
03. 02. 2012 19:02 | Korzár
A teď jedna spiklenecká teorie. O tom, že Jiří Králík ředitelské místo získá, se vědělo ještě před soutěží. Co když byl na tu pozici vybrán právě proto, že má pověst člověka, který za sebou nechává velké sekery? Buď se od něj dala vyžadovat patřičná loajalita, nebo se mnohem větší "nepořádek" v účtech, který vznikl za stamilionové rekonstrukce Domu kultury ještě před jeho příchodem, mohl později hodit na něj. To, že nechl udělat audit, tyhle kalkulace nabourává. Otázka je, komu to vadí.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...