Kdo chtít bude na podzim vaše hlasy

(Kandidátky aktualizované k 3.7.)

Redakce blogu Kroměřížan.cz se pokusila v uplynulých dvou týdnech zmapovat, kdo se na předních místech jednotlivých kroměřížských subjektů bude na podzim v komunálních volbách ucházet o vaše hlasy. Ve výčtu chybí ODS, jež měla primárky minulé pondělí, ale i přes příslib zaslání k nám dosud jejich výsledky nedorazily (odpověď dorazila 3.7. - pozn. redakce). Neúspěšně se i redakce snažila oslovit i Svobodné a Úsvit, o kterých se traduje, že mají v Kroměříži kandidovat.

Sociální demokraty povede do voleb místostarosta a senátor Miloš Malý, pro kterého to mají být „rozlučkové“ volby, když v dubnu v MF DNES prohlásil, že letošní „komunální volby budou mé poslední.“ V primárkách nadvakrát porazil jednatelku společnosti koordinující dopravu v kraji Věru Fuksovou, jež doposud žádnou volenou funkci nezastávala. Ta nyní na kandidátce ČSSD zaujme druhé místo. Třetí místo v primárkách obsadil architekt a bývalý náměstek ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka Jan Slanina, jenž v zastupitelstvu seděl již v předchozím volebním období. Na další pozici bude radní Marek Šindler sedící v zastupitelstvu s různými přestávkami od roku 1990 a první pětici uzavírá zastupitel a šéf sportovišť Karel Holík. Europoslankyně Olga Sehnalová, jež z jednotlivých kandidátů získala v předchozích dvojích komunálních volbách absolutně nejvíce hlasů, půjde do voleb ze šesté pozice a na kandidátce se rovněž objeví i další stávající zastupitelky Věra Nováková a Miroslava Nosková.

U komunistů proběhly primárky minulé úterý jejich výsledky musí výsledky potvrdit ještě okresní výbor. Pokud to bude formalita, tak coby lídra do souboje o radnici KSČM vyšle zastupitele Jaroslava Adamíka, jenž toho ze stávajících zastupitelů pamatuje na komunální úrovni nejvíce, jelikož se na radnici pohyboval už před rokem 1989 coby tehdejší poslanec pléna městského národního výboru. Záda mu budou krýt manažer Jaroslav Procházka a Ingrid Račanská, další pozice zaujmou nynější zastupitelé Vladimír Kenša a Vladimír Křemeček. Jedenáctou pozici zaujal na kandidátce krajský zastupitel Michal Kostka a kandidovat bude i stávající zastupitelka Esma Opravilová, jež před čtyřmi lety poskočila ze sedmé na třetí pozici.

Volba pro Kroměříž vsadí na jistotu. Radní Jarmila Číhalová Kroměřížanovi na dotaz odepsala: „I když zatím nemáme stanoveno definitivní pořadí na kandidátní listině, podle návrhů lídrem budu já a na dalších dvou místech oba stávající zastupitelé (Ing. Jan Žárský, PhDr. Šárka Kašpárková).“ Kandidovat za Volbu bude taktéž bývalý starosta Petr Dvořáček, jenž letos na jaře ukončil dobrovolným nezaplacením členského příspěvku coby zakládající člen své členství v ODS. Dle serveru Parlamentnílisty.cz oslovila Číhalová i bývalou dlouholetou místostarostku Jitku Dvořákovou, jež v průběhu volebního období taktéž jako Dvořáček opustila ODS. 

U zelených mají zatím jisto jen o lídrovi, jímž bude zastupitel a ortoped Richard Kreml. Sekundovat mu už nebude další ortoped Arnošt Škrabal, jenž je členem zastupitelstva od roku 2006 a nejasná je zatím i situace u bývalé kroměřížské kastelánky Zdeňky Dokoupilové, jež sedí v zastupitelstvu stejně jako Škrabal druhé volební období. 

Lidovci v letošních komunálních volbách spojí síly s hnutím ZVUK 12, jež získalo v krajských volbách v Kroměříži necelých šest procent hlasů. Lídrem bude člen městského i krajského zastupitelstva a učitel Pavel Motyčka, druhou pozici zaujme předseda ZVUK 12 Jiří Kašík. Na dalších místech budou ředitelka ZUŠ Kroměříž Ivona Křivánková, manažerka Jana Štěpánová a ředitel místní pobočky úřadu práce a předseda kontrolního výboru zastupitelstva Karel Smíšek. Na kandidátce se – na vlastní přání na jejím konci – objeví i třetí ze stávajících lidoveckých zastupitelů Ondřej Debef, jehož minule do zastupitelstva nakřížkovali voliči z původní 25. pozice. (Na kandidátce bude i jeden ze členů redakce blogu Kroměřížan.cz Vojtěch Navrátil - pozn. redakce)

„Čelo listiny obsadí prověření kandidáti, kteří již prokázali své kvality na komunální úrovni,“ sdělil Kroměřížanovi předseda výboru místní části Vážany a dvojka kandidátky TOP 09 Emil Sedlařík. Lídryní bude radní a ředitelka místní nemocnice Lenka Mergenthalová, třetí v pořadí bude taktéž jako Mergenthalová lékař a současný zastupitel Jaroslav Novák, jenž v roce 2010 figuroval původně na pátém místě.

Do voleb se s velkými ambicemi chystá i ANO 2011, jež na podzim ve volbách do poslanecké sněmovny získalo v Kroměříži nejvíce hlasů. Primárky měli tento týden v pondělí a jako lídr - jak se očekávalo - z nich vzešel ředitel ZŠ Slovan Jaroslav Němec, jenž před čtyřmi lety skončil první "pod čarou" na kandidátce Volby pro Kroměříž. Další ředitelka jedné z kroměřížských základních škol Petra Fečková ze Zacharu zaujme na kandidátce ANO 2011 třetí pozici, mezi oba ředitele se vklínil poslanec Radek Vondráček. Čtvrtou pozici zaujal primář kroměřížské klinické onkologie a stacionáře Tomáš Třasoň a první pětku kandidátů uzavírá stranický oblastní předseda Lubomír Bocheza.

Voleb se zúčastní tradičně i Moravané. O jménu lídra bude ale teprve rozhodnuto v tomto týdnu a nebude jím lídr v minulých komunálních i krajských volbách Radomír Šuhej, jenž je z pracovních důvodů dlouhodobě v zahraničí.

Zapojit se do voleb v Kroměříži plánují i Piráti, byť ne s vlastní kandidátkou. „Samostatnou kandidátku neplánujeme. Jednáme o možnostech společné kandidátky s několika subjekty,“ sdělil Kroměřížanovi člen krajského sdružení Jakub Stacke.

 

Potvrzení kandidáti do zastupitelstva v Kroměříži 2014:

ČSSD:

1. Miloš Malý, 2. Věra Fuksová, 3. Jan Slanina, 4. Marek Šindler, 5. Karel Holík, 6. Olga Sehnalová

ODS:

1. Daniela Hebnarová, 2. Ivan Popelka, 3. Blanka Šimůnková, 4. Filip Zubík, 5. Věra Knapková

KSČM:

1. Jaroslav Adamík, 2. Jaroslav Procházka, 3. Ingrid Račanská, 4. Vladimír Křemeček, 5. Vladimír Kenša (pořadí ještě může pozměnit 22. 7. OV KSČM)

Volba pro Kroměříž:

1. Jarmila Číhalová, 2.-3. Jan Žárský, Šárka Kašpárková

SZ:

1. Richard Kreml

KDU-ČSL + ZVUK 12:

1. Pavel Motyčka, 2. Jiří Kašík, 3. Ivona Křivánková, 4. Jana Štěpánová, 5. Karel Smíšek

TOP 09:

1. Lenka Mergenthalová, 2. Emil Sedlařík, 3. Jaroslav Novák

Moravané:

Zatím nedodali

ANO:

1. Jaroslav Němec, 2. Radek Vondráček, 3. Petra Fečková, 4. Tomáš Třasoň, 5. Lubomír Bocheza


Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

03. 10. 2014 12:18 | Věřitel
ANO za KM - Libor Kalousek
ředitel realitní kanceláře - stále dluží za nájemné a tady se bude v ANO angažovat jako nějaký bezúhonný dobrák? To už fakt jdou do politiky jen morální trosky?
05. 08. 2014 17:28 | Petr Pálka
Vztahy mezi vedením Kroměříže a Holešova jsou asi napjaté. Vypadá to tak podle rozhovoru starosty Holešova P. Svobody na stránkách ODS http://www.ods.cz/os.kromeriz
Starosta (ODS) chce vytvořit protiváhu Kroměříži (vedené nyní ODS) uzurpující si
prý skrze VAK moc nad vodou a rozhodující prý "jen ve svůj prospěch". Na
druhou stranu mě napadá, že když Holešov zmíněná práva a akcie odkoupí, tak už se snad města na slušné ceně vody pro občany domluví.
"30. června tohoto roku proběhla valná hromada VaK Kroměříž, které jste se
zúčastnil: Otázka: Jak proběhla valná hromada VaK - schválení dividend a tantiémů? P. Svoboda: Valná hromada v tomto případě řešila především změny stanov společnosti v souvislosti s novým občanským zákoníkem. To byla víceméně formalita. Co však bylo z pohledu našeho města důležité, bylo hlasování o rozdělení zisku mezi akcionáře, tedy schvalování dividend. Na předchozí valné hromadě VaK byly totiž dividendy většinovým vlastníkem společnosti, a to městem Kroměříž, zamítnuty. Důvodem byl záměr města Kroměříž kumulovat finanční prostředky na případný budoucí odkup akcií od minoritních akcionářů. Byl to tehdy jasný signál a důkaz toho, že město Kroměříž, jako majoritní vlastník, vždy rozhodne o osudu vody, výsledku hospodaření a
veškerém dalším osudu společnosti VaK jednoznačně a jen ve svůj prospěch. Na
této poslední VH pod tlakem nakonec milostivě Kroměříž spolu s ostatními
odhlasovala rozdělení nerozděleného zisku společnosti mezi akcionáře ve výši
8,- Kč/1 akcii. Pro Holešov to znamená příjem ve výši zhruba 1.200.000,- Kč.
Otázka: Jaké jsou možnosti Holešova ovlivnit dění ve Vak? P. Svoboda: Bohužel, v současné době, kdy město Holešov vlastní minoritní balík akcií (cca 141 tis. ks), byť druhý největší, nemá téměř žádný přímý vliv. Navíc jsme se v roce 2003 úplatným převodem zbavili akcionářských práv, takže o nějakém vlivu v současné době z naší strany nelze vůbec hovořit. Můj názor je však takový, že bychom měli za každou cenu zpětným odkupem akcionářských práv a odkupem zbývajících akcií od dalších minoritních vlastníků vytvořit takovou protiváhu Kroměříže, abychom se mohli v budoucnu podílet na zásadním rozhodování o dění ve VaK, a.s. Kroměříž, především však o kvalitě a ceně vody. Rozhodně chci v této věci vyvolat zásadní jednání a diskuzi nejen u nás v Holešově, ale zcela určitě i s
ostatními akcionáři. A právě problematiku kolem vody, kterou dennně všichni
v Holešově pijeme, považuji za prvořadou, hodnou případného referenda, kdy
bychom se měli všech našich občanů zeptat, zdali do takového náročného
projektu jít, či nikoliv. Za samozřejmou pak v prvé řadě považuji širokou
veřejnou vysvětlovací a odbornou diskuzi."
31. 07. 2014 17:18 | Petr Pálka
Když už zase leje. Internetový Kroměřížský deník napsal 28.5. 2014, že v dubnu spolu jednali ohledně zborceného zastřešení pódia na náměstí zástupci Kroměříže a Pozemního stavitelství Zlín s výhledem řešit to smírně a uplatněním pojištění. "Závěrem bylo dohodnuto, že nejpozději do konce května bude vydáno společné mediální prohlášení, které bude obsahovat dohodnutý návrh řešení této
záležitosti" řekl Deníku generální ředitel Pozemního stavitelství Zlín Miroslav Lukšík. Je konec července a nikde nic.
17. 07. 2014 15:43 | Zdeněk Husa
Dobrý den,kdy prosím už město Kroměříž něco udělá pro jejího slavného rodáka Karla Kryla,kterému hodně dluží,nevím proč se hlavní náměstí jmenuje "Velké" a ne "Karla Kryla",bohužel ani žádná ulice nenese jeho jméno ! (to třeba v Praze,Novém Jičíně,či Varnsdorfu je tomu jinak).Co Vy na to paní starostko ?
17. 07. 2014 14:47 | Odkaz lépe
17. 07. 2014 14:44 | Petr Pálka
Zatímco si vláční Kroměřížané zasněně bloumají někde u vody, tak za ně politické vedení bdí a myslí na jejich zájmy: http: //www.ods.cz/os.kromeriz/clanek/7574-prazdniny-u-vody-i-ve-meste
08. 07. 2014 23:21 | T.
Toník: Rozhodně to zbytečné nebylo, ne každý má možnosti sledovat tyto věci nějak pravidelně, já se třeba poslední volební období pohybuju spíše mimo Kroměříž, takže to sleduju spíše od známých a přes média a mezi námi, v médiích typu Týdeníku se toho moc nedozvíte, samé kraviny, občas nějaká informace. Ale tak hlavně že si tam přečtu vtipy, které nebyly vtipné ani před dvaceti lety.
Dobrý materiál, který určitě pomůže k rozhodování.
Škoda jen, že velká část lidí alias "ovčanů" ani kdyby to četli 10x, tak stejně to pak hodí "tak jako vždycky" - to je problém tohoto města, kraje, celého státu. A pokud už přijde nějaká změna, tak zatím vždy to dopadlo blbě... přičichli ke korytům a jak to dopadlo (a ANO, mám obavu, že tady to dopadne stejně, ale zatím ještě oblíbená "značka" ANO může aspoň pomoci na radnici lidem, kteří by se tam jinak asi nedostali i když jsou rozhodně lepší volbou než oranžovo-modrý koktejl, o červené raději ani nemluvím)....
08. 07. 2014 20:41 | Expert
K Toník: Kéž by jich bylo více jako paní Pískovská. Jak může osamělá osoba a navíc žena s těmi vlky vyjít? Musíme věřit a doufat, že lid prozře a Malý a jemu podobní už na radnici nevstoupí. Snad tam nebudou jeho komplici a podporovatelé z ÚV-stranického tria -Adamík- Křemeček - Kenša. I když Křemeček díky Malému získá hlasy i z ČSSD a ruka ruku myje. V kanceláři M. je pečený vařený. Holík taky jejich kamarád se tam tlačí. A zase to pojede ve starých kolejích, co se změní nic. A lidi remcají ale jen koukají. Jen tak dál Toníku.
08. 07. 2014 19:51 | Toník
Experte, děkuji, jsem rád, že čas strávený nad tímto příspěvkem nebyl ztrátou času pro mne ani pro Vás. Bohužel jsem tam nenapsal vše a až s časem se mi vybavují další případy. Tak např. Velký M, v době kdy byl starosta, řešil jeden případ (skončilo to soudem) p. Vítka, majitele počítačové firmy NWT Computer z Hulína, který si podal na městský úřad v Kroměříži žádost o výstavbu několika desítek rodinných domů v západní části obory Hvězda, která mu patří. Dostal řadu souhlasů, ale na životním prostředí, kde rozhodovala pí Piskovská, narazil. Smetla jeho žádost ze stolu s tím, že se jedná o lokalitu určenou ÚP k odpočinku a také se jedná o zalesněnou část, kterých v Kroměříži moc není. Následovala pozvánka k Velkému M na kobereček s tím, aby odvolala, jenže ona neodvolala a tak ji odvolal on. Jenže pí Piskovská se obrátila na soud a vyhrála. Velký M byl tak rozezlen, že jí to dával na jednání zastupitelstva po roce 2010 tak sežrat, že to hraničilo až s urážkami a jeho jednání bylo na hraně sprostoty. Musím konstatovat, že pí Piskovská se zachovala tak, jak by se asi nezachoval ani jeden z desítky tisíc lidí v této zemi, pro mne to bylo přímo v dnešní době hrdinské. Pikantní na tom je, že ten sám Velký M předtím reagoval na obdobnou žádost o změnu ÚP v Trávníku, za účelem výstavby RD, slovy, že v ÚP je dostatek míst pro výstavbu RD a proto není nutné přidávat další. Zajímavé, když jde o obyčejného žadatele, tak to nejde, ale pokud jde o manžela dcery majitele stavební firmy Kostku, kamaráda Velkého M, tak snaha je, proč asi?
A ještě jedna. Jednou pro Týdeník Kroměřížska Velký M prohlásil, že na městském úřadu v KM žádná korupce, ani její náznak není. Musel jsem se smát. Jeden známý mi vyprávěl takový příběh: žádal o změnu ÚP v Trávnických zahrádkách pro pozemek cca 8000 m2, na Odboru rozvoje mu jeden úředník, který tam už není řekl, že když mu po schválení ÚP daruje 1000 m2, tak žádost schválí. Známý se mu vysmál a tak se zase na oplátku jemu vysmál úředník a nikdo nemá nic. Tak je to. Korupce ale na MěÚ v KM není, v tomto případě k ní nedošlo, byl to jen trestný čin ve stádiu pokusu.
08. 07. 2014 16:09 | Expert
k Toníku: tleskám, za tak obsažné a v mnohém pravdivé zhodnocení. Kéž by si to přečetla většina obyvatel města Kroměříže a hlavně se pořádně zamyslela než tam ten lístek hodí. Tolik problémů města za 4 roky nevyřešili, většinu zkazili, ale odseděli si to tam a hlavně nahrabali. Občanům, kteří je volili, by se měli zodpovídat ze svých aktivit. Pane Malý proč ty Vaše aktivity ,proč ta ztráta 4 mil Kč pro město nevýhodnou smlouvou? Co jste za to sbalil a co dostali Vaši chráněnci Holík a Křemeček za podporu do kapsy? Tak je třeba se ptát a vyžadovat odpověďi! Pořád má p. Malý málo za funkce?
08. 07. 2014 13:29 | Toník
a., zkus nám napsat nějaký záslužný čin pí Kašpárkové z ranku zastupitelky, doufám, že nebudeš uvádět její souhlas s podpisem smlouvy mezi Kroměříží a EAG (VaK), málem nás to stálo miliony. Tak třeba nějaký návrh na rozvoj města, snížení nezaměstnanosti, řešení co s budovou na Hanáckém náměstí, zabránění rozprodeje majetku apod., najde se něco?
08. 07. 2014 13:24 | Toník
ještě pro a., za idiota se s dovolením nepovažuji, neb při měření IQ mi naměřili dost přes 100 a to hranici idiocie značně překračuje. Ale urážkou se dá také dosti vypovědět o autorovi.
08. 07. 2014 13:22 | Toník
Pro a., opakuji, že jsem nehodnotil práci ředitelky knihovny jako ředitelky, zásluhy a ocenění má právě za tuto práci, hodnotil jsem její práci jako zastupitelky a že by byla zvolena nelegálně, o tom nevím a nic jsem o tom nepsal. Jinak jsem "byl žina světě", i když nevím co to znamená. A ceny města Kroměříže se dávají také trochu podle ksichtu a spolupráce s vedením. Jinak jsem rád, že se začínají objevovat reakce, o to my šlo, jen houšť a větší kapky.
08. 07. 2014 13:02 | Admin
Johny, zdržte si příště prosím Vás silných výrazů, dá se to napsat i jinak.
08. 07. 2014 12:59 | Vojta Navrátil
Toníku, v komunálních volbách můžete křížkovat napříč kandidátkami.
08. 07. 2014 12:54 | a.
Toníku, promiň mně ten výraz ale jsi idiot! Co se týká p. ředitelky knihovny, tak ji znám více jak 30 let(byl jsi žina světě?)Do zastupitestva a rady byla zvolena legální cestou, to za prvé, jinak pokud ti to vadí je to tvůj problém,. p. řditelka dělá pro město KM dle mého názoruvíce něž "ostatní"zastupitelé a radní. Mimochodem státní cena min. kultury(knihovna), zlatý tolar, (město knihovna), osobní bronzový tolar, stříbrné mince Okresního úřadu. Poradce na Ministerstvu kultury, mezinárodní projekty propagující město KM od Portugalska napříč Evropou po Rumunsko. Každoroční návštěvy z USA. Zřízení TIC, zpřístupění krytu pod knihovnou. A ty 3tis. za činnost na radnici nejsou žádné peníze(dříve to bylo 10tis.), na rozdíl od bývalého plukovníka , který má důchod, výsluhu a asitetku k ruce a radniční plat, stejně jako p. starostka se neobejde bez asitentky
08. 07. 2014 11:44 | Toník
Johny, a čtenáři Kroměřížana, zkusím provést zhodnocení dosavadní činnosti a také krátce nahlédnu do možné budoucnosti po 11.10.2014. Nejprve bych chtěl konstatovat, že je velkou chybou, když je možné, aby se stal zastupitelem ten samý člověk, který je zaměstnán v řídící funkci v organizaci, která přímo podléhá městu, tedy spadá pod zřizovatele, za nějž tento zastupitel působí. Jednoduše řečeno, nemělo by být povoleno to, co je dnes normální. Ředitelka Kroměřížské Knihovny, jejímž zřizovatelem je město Kroměříž, je zároveň členkou Rady a zastupitelkou. Jak asi vypadá výkon takové funkce je zcela jasné. Taková osoba je vydíratelná a manipulovatelná právě vedením - současnou koalicí na radnici. Tedy to bude i případ ředitele Němce, který zcela zřejmě bude zastupitelem. To jen tak na úvod.
Vezmu to podle současné sestavy na radnici a posléze se budu věnovat budoucím zájemcům o výhodné posty. Současná starostka je velmi snaživá a také idealistická osoba. To, že vzala funkci starostky s místostarostou Malým za zády, bylo od ní nejen odvážné, ale také trochu masochystické. Muselo ji být jasné, že on se nenechá jen tak odstavit a bude si dále prosazovat své zájmy a zájmy ČSSD a v pozadí stojících osob. Několikrát ukázala svoji slabost a to především v případě toho, kdy odmítla nechat zjistit viníka, či spíše viníky zbytečného zaplacení 3 mil. Kč z pokladny města za zjištěné chyby při rekonstrukci kina Nadsklepí, které zcela zjevně zavinil někdo z radnice. Zda to byl později odejitý p. Koplík k INEXu, kde dostal teplé místečko jako poděkování za dlouholeté přidělování zakázek pro město, ať si čtenář zhodnotí sám. V každém případě to bylo od ní zbabělé a nekorektní k občanům, takže by jí to mělo být přičteno jako velké mínus. Dalším excesem bylo dočasné ustavení do funkce ředitele Sportovních Zařízení Města Kroměříže (SZKM) člena za ČSSD p. Holíka zcela v rozporu s radnicí vyhlášenými podmínkami výběrového řízení, dočasně je tam již dva roky. Byla to zřejmě revanš za nedávné ustavení ředitelem Kroměřížských Technických Služeb (kts) p. Sedláčka za ODS, takže taková mezistranická oranžová ruka modrého ptáka myje. Dalším velkým mínusem je nepromyšlené, ale z dotací provedené vykácení desítek zdravých stromů ve městě. Dále došlo v podstatě k naprostému zastavení investic, které se teď ke konci volebního období, snad jako předvolební Potěmkinovská vesnice začaly vynořovat a znepříjemňují život tisícům obyvatel v Kroměříži. Mohly být klidně prováděny postupně 4 roky, ale to by se muselo přemýšlet. Za celé 4 roky nebyla schopna rozhodnout o tom, jak se naloží s poslední vojenskou budovou na Hanáckém náměstí, to je ovšem smutné, alibisticky to přesunuje na další zastupitelstvo. Také dokázala navýšit, oproti vlastním prohlášením, počty úředníků a městských policistů. Na váhu kladů je třeba umístit snížení zadlužení města, to určitě a aktivitu při zabránění vstupu soukromé společnosti do VaKu KM, či prodeji výkonu akcionářských práv. Její budoucnost je nejistá, zřejmě se stane ředitelkou Domu kultury a tiše bude sedět v zastupitelstvu a doufat, že se nestane stejně nepohodlnou pro nového starostu(tku), jako se stal p. Králík pro ni. Další dvě Grácie z ODS, které se přimkly k paní starostce, pí Knapková, která je naprosto nečitelná, a nebýt finančního výboru zcela neaktivní, s rozhodnutím Rady téměř ve 100% souhlasící a dále naprosto nekompetentní a o to více ambiciózní pí. Šimůnková, která rozumí územnímu plánování jako koza petrželi. To jí ale nebránilo neumožnit ve Vážanech v těsné blízkosti výstaviště Floria p. Kuropaty, ýstavbu cca 50 rodinných domků tím, že znemožnila investorovi příjezd po stávajících komunikacích a to je lokalita v územním plánu pro výstavbu rodinných domů povolená. Proč to udělala? Nesouhlas s výstavbou projevil p. Kuropata od začátku a brání jí všemi možnými prostředky. Že by to mělo něco společného? Co se týká rozvoje města Kroměříže, nepřinesla za 4 roky nic, co by obyvatelům pomohlo. Lapsus s jižním obchvatem města mluví za své. Po volbách se s největší pravděpodobností obě přesunou na svá původní pracoviště a tuto finančně výhodnou 4 letou anabázy na radnici budou brát jako milou zkušenost. Jestli bude kandidovat p. Chvátal nevím, ale pokud ano, bude opět těsně přimknutý k pí Hebnarové a věrný všem krokům ODS a to i přesto, že ho odstavili od téměř všech informací.
ČSSD a její hlavní aktér a hybatel p. Malý. Tento člověk v minulém období vykonal pro město medvědí služby. V době, kdy byl starostou, prodal více než 20 hektar pozemků p.Kuropatovi a to za mizerných cca 21,- Kč/m2, nechal vybudovat Hanácké náměstí, které se z asfaltového buzerplacu a parkoviště, změnilo v letních měsících ve výheň určenou k parkování, původně zamýšlenou jako druhé hlavní náměstí s kulturními a sportovními aktivitami a místem pro setkávání občanů, povídali, že mu hráli. Dále nechal rekonstruovat za miliony Bezručův park, který již „prodělal“ několik reklamačních řízení a oprav a je stále, hlavně v době dešťů nevyužitelný. Prodal za cenu smlouvy na práce, tedy silně pod cenou, Veřejnou zeleň i s budovami, know-how, smlouvou a zaměstnanci a teď musí město platit těžké statisíce za údržbu zeleně. V roce 2008 podepsal spolu s p. Holíkem, svým chráněncem a p. Křemečkem zrušení původní smlouvy o věcném břemeni na Zimní stadion a uzavřel naprosto pro město nevýhodnou novou smlouvu. Původní věcné břemeno znělo na 60.000,- Kč po dobu 50 let bez nároku na úroky, tedy celkem na 3 mil. Kč, p. Malý však podepsal smlouvu novou a to na 7 mil.Kč po dobu 10 let, což je o „pouhé“ 4 mil. Kč více, tedy o 4 mil. Kč jsme my, občané města zaplatili více. Proč to udělal? Další jeho iniciativou byl podpis smlouvy mezi městem Kroměříží a soukromou společností EAG o vstupu do VaK KM a možnosti participování, tedy vyvádění, zisků z VaK. Ohrozil tím cenu vody, čerpání dotací a hlavně by mohlo dojít ke snížení podílu města KM ve VaKu. Co vykonal přínosného a dobrého opravdu nevím. Další zastupitelé za ČSSD jsou pouze ve vleku této osoby, pí Sehnalová ml., v době, kdy ještě pracovala na půl úvazku, jako místostarostka měla zájem něco měnit k lepšímu, měla připravenou obnovu lesoparku na Barbořině včetně rozhledny a další věci, ale poté, co také hlasovala tak, jako všichni socani pro smlouvu s EAG, ocitla se na výhodném volitelném místě do EURO parlamentu a zmizela, na jednáních zastupitelstva již byla spíše vlažná a nechávala věcem volný průběh. Šedá eminence a spojka mezi Smýkalem a Malým, p. Šindler pro jistotu nic nedělá, aby nic nepokazil, pouze kývá a tím také nic dobrého nepřináší. Svojí činností v Kroměřížských Technických Službách brání všemu, co by je mohlo vést k zisku a veškerá volání po předání např. MHD soukromému provozovateli jej nechávají chladným. Ostatně, co by potom dělal? P. Holík je pravou rukou p. Malého, je mu vděčný za mnohé, je „dočasný ředitel“ SZKM, předseda sportovní komise rozdělující peníze pro své oblíbence, člen dobře placené dozorčí rady Vaku KM a hlavně jeho chráněnec, Zeman měl svého Grose, Topolánek Dalíka a Malý má Holíka. Takže opět oddanost a beznápaditá činnost.
VOLBA je složena z hlavní politické cestovatelky pí Číhalové, na začátku již zmiňované ředitelky Kroměřížské Knihovny a odpadlíka z ODS p. Žárského. Celé toto uskupení jen přitakává Malému, jehož se drží jako klíště již řadu let. V příštím období to nebude jiné a nelze ani nic jiného očekávat. Pí Číhalová musí dělat to, co jí živitel řekne, jinak je bez práce, pí Kašpárková tím tuplem a p. Žárskému se divím, že se s nimi paktuje, nemá to zapotřebí. Výsledky za nimi nejsou žádné, za celé 4 roky nepřinesli žádné vlastní nápady či myšlenky. Za VOLBU by měl kandidovat i bývalý starosta Dvořáček, no to nás potěš.
TOP 09 je reprezentovaná pí Mergenthálovou, která se po celou dobu více věnuje své profesní činnosti primářky a nyní ředitelky nemocnice, za což zřejmě vděčí své loajalitě s ČSSD, která ji nechala jmenovat primářkou a i ředitelkou, zástupné důvody nejsou na místě. V budoucnu to nebude jiné. P. Sedlařík je mladý, ambiciózní, tichý a nenápadný absolvent politologie, který má jediný cíl, odtrhnout Vážany od Kroměříže a stát se jejich starostou. Velmi nebezpečný člověk. Zviditelňoval se zásadně na akcích jiných a nedosáhl žádných výsledků. Přínosem pro občany města v zastupitelstvu nebude. P. Novák byl, je a bude bez větší iniciativy, takže bude držet basu a hlasovat tak, jak bude koalice, ke které se TOP 09 dá, velet.
Opozice má jasný úkol, kontrolovat, kritizovat, bránit špatným rozhodnutím koalice a případně se podílet na prosazování těch správných a chystat se na příští období vládnutí. Ta současná to dělá střídavě úspěšně. Chybí i ale jednota a jasné cíle. Kritika není příliš důrazná a vzájemná podpora malá. Pí Piskovská zůstává často na bojišti jako sám voják v poli, p. Motyčka se utápěl ve zcela zbytečné aktivitě komunitního centra, protože nemělo od začátku reálnou možnost existovat, přínosem je prosazení rozklikávacího rozpočtu a zveřejňování faktur, i když si to různými manévry připisuje ODS, p.Smíšek si nedělá násilí a jako předseda kontrolní komise dělá co musí a co mu dovolují mantinely a p. Kreml ve své příliš velké zanícenosti pro ochranu trávníku není schopen širší domluvy a cíleného úsilí. Myslím, že jako budoucí možná koalice to bude mít těžké. P. Motyčka jistě pomýšlí minimálně na místo místostarosty, ale bude důležité, jakou oblast by dostal na starosti, jako pedagog je výborný, ale jako osoba zodpovědná za vedení města si již nejsem tak jistý. Pokud by se pí Piskovská dostala do koalice s rozumnými stranami, bude skvělou ochránkyní toho nejcennějšího co máme, přírody. KSČM ani není nutné hodnotit, ty nikdo nechce do koalice, ale všichni by chtěli jejich hlas, protože ti udělají potřebné za darované. Jen ji prosím, nevolte tu partu důchodců, Esma sice není nijak zvlášť bystrá politička, ale dívat se na ně další 4 roky, jak vymírají ve funkcích v přímém přenosu jak nejvyšší tajemníci KSSS v 80.letech 20. století, to je děs. Nic, ale nic městu nepřinášejí.
Nová uskupení jako ANO, ÚSVIT, MORAVANÉ a SVOBODNÍ mají velkou šanci. Město doposud neřídili, ale mají za sebou ve svých občanských zaměstnáních jistě řadu úspěchů, pokud budou rozumní, mohou konečně po dlouhé řadě let zatuchlého pletichaření a kamarádíčkování udělat na radnici vítr a konečně přinést pozitivní změnu. Ve volbách se odrazí i celorepubliková situace na politické scéně, ale buďme realisté a rozumní, Praha nám nic dobrého nepřinese, volme podle našich podmínek a volme dobře.
Tolik moje soukromá hodnocení a vize. Nemám patent na rozum, mohu se mýlit, ale myslím, že v jádru mám pravdu. Přeji nám všem dobrou volbu lístku a jen lituji toho, že nemohu napříč všemi kandidátními lístky vybrat svých 27 a ty zakroužkovat a zvolit do zastupitelstva. V každém případě se bude u starostenského pultíku tlačit hezká řádka hladových vlků a tygřic, mnozí budou zklamaní, jen doufám, že nebudou zklamaní občané města Kroměříže.
07. 07. 2014 16:20 | Vladimír Koutský
Se zájmem jsem si přečetl , kdo se uchází o řízení města na příští čtyři roky. Zdá se, že nic nového pod sluncem. Takřka stále stejní lidé a tudíž, nic nového nadějného toto město nečeká. Stačí si vzpomenout na projednávání silničního obchvatu kolem Bágráku, kdy po letech dohadování, nemalých finančních nákladů na přehršli různých studií, jsme nakonec zjistili, že jej nepotřebujeme. ( To jsem prezentoval na schůzi zastupitelstva již v říjnu 2011). Nebo neschopnost rozumně si poradit s vojenskou budovou na Hanáckém náměstí, či zanedbanou přípravu budoucího kroměřížského přístavu, zrušenou úpravu rekreační loučky v Podzámecké zahradě, nepříliš zdařenou rekonstrukci Nadsklepí a další projevy neschopnosti město úspěšně a zejména perspektivně řídit. Výsměchem lze označit i přípravu Strategického plánu rozvoje města a jeho realizační části, který nám o budoucnosti a opravdovém rozvoji nic neprozradí. Všichni dosavadní městští kormidelníci ještě nepřišli na to, že město se může úspěšně rozvíjet jen v souladu s rozvojem podnikání a zaměstnanosti a v součinnosti s místními podnikateli. Také nepřišli na to, že město má své nezanedbatelné zdroje ve vlastních firmách, například v Kroměřížských technických službách. Rovněž nepochopili nutnost perspektivně řešit infrastrukturu, zejména dopravní. ( Předpovídám, že současná soutěž na urbanisticko-dopravní studii z řady důvodů nepřinese optimální výsledky ). Je toho řada, co je jaksi mimo vnímání minulých i současných radních. Asi se s novým vedením leccos změní, možná i k lepšímu, třeba v rozklikávacím rozpočtu, zveřejňování faktur a řadě dalších úřednických „drobností“, ale úspěšná budoucnost se skrývá v podnikání, zaměstnanosti a maximálním využívání vlastních zdrojů. Rád bych se ve svém kritickém stanovisku mýlil, ale bohužel za léta působení na stavebním úřadu, výboru pro rozvoj a také v různých volebních uskupeních, jsem mnohé lidi ucházející se o pozice na radnici poznal. Z toho pramení má hluboká skepse k nadějnější budoucnosti Kroměříže, kterou bych si jako patriot tak velmi přál.
06. 07. 2014 19:50 | Toník
ODS přemluvilo dalšího veterináře, chudák Popelka, teď, když po čtyřletém lhaní Chvátalovi, se rozmýšlí opět s těmi podvodníky výt, nasadí Popelku. Až i ten prozře, koho budou lákat?
04. 07. 2014 19:24 | a.a.
K Johny: domníváte se , že jste potrefený houser?
04. 07. 2014 18:06 | johny
A potrefená husa s (ať už matematickou nebo politickou) funkcí kvůli tomu nemůže spát, aby o ni náhodou nepřišla :-)
04. 07. 2014 17:02 | Argus Tangens
Expert, Toník je vidět, že začíná předvolební boj, co k tomu dodat, jen bláboly s nadhledem Kroměřížana.
04. 07. 2014 12:54 | Expert
K Toník: Souhlasím s Vámi. A co takhle rozebrat jméno po jménu. U každého by se něco našlo a ještě více negativního. Ale hlavně se na každého podívat jak za celé funkční období hlasoval a proč, zeptat se jich co udělali pro toto město zásadního a z jakého titulu berou odvahu se o funkci zastupitele/ky/ ucházet. My víme proč, to oni nepřiznají dál budou mlet ty jejich bláboly. Zas ta stejná banda - pro prestiž, moc a hlavně prachy, prachy a zas jen prachy.
04. 07. 2014 11:57 | Toník
Johny, s Vašim názorem souhlasím, je to stejný případ současné ředitelky Knihovny Kašpárkové, která se zásadně nijak neprojevuje a když, tak souhlasně s vedením radnice, no vždyť musí z brebend živit neschopného manžela, který si chodí do Knihovny telefonovat a domlouvat své kšeftíky, které je již připravili o rodinný dům a bůh ví, co ještě. Musí výt s vedením, jinak by zemřeli hlady.
03. 07. 2014 22:50 | odkaz lépe
03. 07. 2014 22:45 | Petr Pálka
Vážaňák varuje. A je tu evergreen - skoro jako s tím VAKem. Viz VAKhttp://www.vazanak.cz/clank...
03. 07. 2014 22:08 | johny
Tak od ANO bych si toho, Toníku, moc nesliboval, je to strana mírného pokroku v mezích zákona a začíná se to naplno projevovat při brzdění schvalování zákonů Rekonstrukce státu v Poslanecké sněmovně. Proto lze čekat, že v zastupitelstvu nahradí ODS a plně převezme její koaliční roli, takže vše zůstane při starém. Pan Němec je fajn člověk, osobně proti němu nic nemám, ale radši bych viděl v čele kandidátky nějakého úspěšného člověka ze soukromé sféry a ne ředitele městské organizace, který je z titulu své funkce podřízen vedení města. Totéž se týká paní Fečkové. Ani další jména z kandidátky nic moc nevypovídají, protože ti lidé se dosud nijak výrazněji neangažovali a jejich názory na aktuální problémy města nejsou moc známé.
02. 07. 2014 21:19 | Toník
Děkuji za informaci Vojto, je dobré to vědět z obou stran. Aspoň jsem se utvrdil, že ODS v Kroměříži řídí Jiří Klár.
02. 07. 2014 11:34 | Vojta Navrátil
Milý Toníku,
jelikož jsem u těch jednání v roce 2010 byl, tak vím, že ta možná koalice ODS+Volba+SZ+KDU+TOP 09 a počítalo se tam ještě i s VV, nepadla na tom, že by Pavel Motyčka toho moc chtěl, ale na tom, že někteří lidé už byli dávno domluvení a taky to na těch jednáních bylo znát. Jen to týden zdržovali kvůli druhému kolu senátních voleb. S tím pak toho moc nenaděláte. Jen to, že se dobrovolně rozhodnete, že na tomto nebudete participovat.
02. 07. 2014 10:16 | Toník
Letošní komunální volby budou plné osobností a známých lidí, některé kandidátky prořídnou, odliv u Volby a ODS je patrný, to ale neznamená, že pí. Číhalová jako jednička a pí. Hebnarová se do zastupitelstva nedostanou, spíše si myslím, že ano. Rozesmálo mne prohlášení místostarosty Malého, že jsou to jeho poslední volby, rád si na to počkám, ale poslední, leda by umřel. Velkou šanci má p. Němec z ANO, pokud bude zvolen a to je velmi pravděpodobné, je jedničkou, ředitel největší ZŠ, relativně mladý a nezkažený politikou, může mít před sebou zářnou politickou kariéru, jen nesmí sklouznout na politikaření současného vedení radnice, nesmí se s nimi spolčovat a pletichařit, čehož se u něj obávám. Myslím si, že není až zase tak zásadový a nepůjde do závažných sporů se svými bývalými a možná i budoucími zřizovateli. Pí Mergenthálová tam bude zase, to je jisté, doktoři jedou, i když se lže o jejich platech a přístupech k pacientům, ale to je věc jiná. Myslím, že tam bude. Osoba páně Motyčky to má také jasné, stejně jako Adamík a Malý. Komunisté, ČSSD a restituenti církví volí vždy jako jeden muž a žena předloženou kandidátku. Vypovídá to také něco o jejich postoji. Všechny tři skupiny byly v minulosti a jsou i nyní a nadále budou ovládány z "centrály" jejich "bohů", takže se nám zastupitelstvo hezky plní. Velkou neznámou budou Svobodní, dělají si asi vzhledem k úspěchu v eurovolbách velké naděje, ale lidé v Kroměříži jsou konzervativní a opak může být pravdou, takže tam bych to moc neviděl na vstup mezi kroměřížské vyvolené. Zelení, to je otázka, p. Kreml jo, bude jistě, ale pí Dokoupilová již o sobě nedala dlouho vědět, takže myslím, že to budou jen 2 křesla. Moravané, ač je to k nevíře, ale na Moravě neuspějí. Úsvit, ten nakonec. Kandidátka nejasná, zviditelnění v parlamentu je, ale lídr asi málo známý a proto si myslím, že tady budou padat jen hlasy příbuzných a známých a také těch, kteří mají v oblibě Okamuru, takže možná jako v minulých volbách VV, jedno křeslo. Tedy, abych to shrnul. Podle mého laického úsudku bude mít většinu hlasů ANO, ČSSD, KDU-ČSL a s troškou do mlýna přispějí VOLBA, TOP 09, KSČM. Koalice se bude rodit těžce. Jestli ANO kývne ČSSD na koalici s VOLBOU a TOP 09, tak zklamou těžce jejich voliče a budou potřebovat tichou podporu KSČM, proto tam budou opět na váhách KDU-ČSL, jako již dějinně vždy a myslím, že vyhrají ambice p. Motyčky. Právě na jeho osobě totiž zkrachovala široká koalice v roce 2010 mezi ODS, KDU-ČSL, ZELENÝMI, TOP 09 a VV, chtěl toho příliš a nedostal nic, pohádal se s Klárem a Hebnarovou o moc a peníze (jedni chtěli čerpat z fondů plnými hrstmi a on ne), teď tam ODS nebude, takže má šanci. Stěžejní bude postoj ANO a ČSSD a od toho se bude vše odvíjet. ANO je samozřejmě nebude potřebovat, ale myslím, že p. Malý již vyjednává dopředu s p. Vondráčkem a rozdělují se posty a sféry vlivu. No, nechejme to na voličích a nechejme se překvapit a 12. října 2014 se to ukáže. Já už mám ale jasno a vím pro koho můj hlas do urny nespadne (ČSSD, ODS, KDU-ČSL, ZELENÍ, VOLBA, TOP 09, KSČM) a budu volit někoho z ANO, Úsvit, Moravané, Svobodní a budu mít čisté svědomí, že jsem nevolil slibotechny, profláklé podvodníky, kariéristy a vychytrálky.
Ještě bych se rád dotkl vrcholících investičních akcí v Kroměříži, to je až s podivem, že všechno, co se nestihlo za posledních 10 let, je realizováno k vzteku občanů nyní a v jednom termínu. Uzavřít všechny cesty na východ, hezké, ale pro řidiče nepříjemné. Mostek u Bagráku a kruháč v Kotojedech mohli být již dávno hotové, parkoviště a přechod u Květné se řeší již 8 let, 10 let se čekalo na přechod u Hypernovy a oprava havarijního stavu na Kotojedské je jen dílem šlendriánu vedení VaKu a potažmo radnice, když nevědí v jakém stavu mají hlavní stoku a řeší to až při požáru. Hezké letní dny.
02. 07. 2014 09:07 | redakce
Tak samozřejmě, že ZUŠ Kroměříž - díky. Opraveno.
02. 07. 2014 01:47 | curfew
"...ředitelka konzervatoře Ivona Křivánková..." ?

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...