Před komunálními volbami: ptáme se lídrů (1/3)

Redakce blogu Kromeřížan.cz před blížícími se komunální volbami oslovila lídry jednotlivých kandidujících uskupení (s výjimkou zástupce Romské demokratické strany, na něhož se nám nepodařilo, i přes oslovení ústředí této strany, získat kontakt) s dvanácti otázkami. Krom starostky Daniely Hebnarové (ODS) a místostarosty Miloše Malého (ČSSD) zareagovali na naše dotazy všichni (touto cestou jim samozřejmě za ochotu velmi děkujeme). Snažili jsme se pokládat otázky, na které by bylo možno odpovědět jednoduše, nejlépe pomocí prostého ano či ne. Odpovědi na otázky jsme rozdělili do tří částí a počínaje tímto týdnem si tak před volbami budete moci každé pondělí přečíst stanoviska jednotlivých lídrů k jednotlivým tématům. Jedinou výjimkou budou odpovědi KSČM, kteří kromě jedné otázky na ostatní neodpověděli s tím, že: "... se jedná o problematiku vyžadující podrobnější analýzu včetně podmínek pro její řešení. Jde také o znalost toho, jak v uplynulých volebních období byly některé činnosti financovány. Za KSČM mohu jen konstatovat, že většina otázek byla součástí našeho volebního programu, kterým jsme se řídili při hlasování na jednáních Zastupitelstva. I v následujícím volebním období je pro naše hlasování na jednáních Zastupitelstva rozhodující náš volební program." Dnes odpovídají (uvádíme je v pořadí dle vylosovaného čísla jejich kandidátních listin) na tyto čtyři otázky: 

1) Jste pro vyhlášení veřejné soutěže na provozovatele MHD?

Lenka Mergenthalová (TOP 09 pro Kroměříž i místní části): Ano.
Jiří Mazáč (Úsvit přímé demokracie): Ano, dá se jezdit levněji a ekologičtěji.
Luděk Míšek (SPO): Ano, za účelem zabezpečení levnějších nákladů na provoz ve vyšší kvalitě, čímž by městská pokladna ušetřila.
Jaroslav Němec (ANO 2011): V současné době jsme svědky nástupu soukromého dopravce v MHD - zatím na nové lince, ale čas ukáže, zda soukromý dopravce nevytlačí současného dopravce. Pro nové zastupitelstvo tím vzniká první velký úkol, zda podpoří nebo nepodpoří a v jaké výši nový subjekt. Mně se aktivity tohoto dopravce líbí.
Pavel Motyčka (Koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí): Ano, je ovšem nutné veřejnou soutěž pořádně připravit a poučit se praxí jinde.
Jaroslav Adamík (KSČM): Ke zbývajícím 11ti položeným otázkám (otázky č. 1-11 – pozn. redakce) na které chcete odpovědi formou ano/ne, nechci takto zjednodušeně odpovídat, protože se jedná o problematiku vyžadující podrobnější analýzu včetně podmínek pro její řešení (V mailu rozesílaném spolu s otázkami jednotlivým lídrům jsme použili formulaci: „Snažili jsme se položit otázky, které nevyžadují obsáhlé odpovědi (ideálně ano/ne)“ – pozn. redakce). Jde také o znalost toho, jak v uplynulých volebních období byly některé činnosti financovány. Za KSČM mohu jen konstatovat, že většina otázek byla součástí našeho volebního programu, kterým jsme se řídili při hlasování na jednáních Zastupitelstva. I v následujícím volebním období je pro naše hlasování na jednáních Zastupitelstva rozhodující náš volební program.
Pavel Kadlčík (Moravané): Ano jsme pro vyhlášení veřejné soutěže na provozovatele MHD.
Jarmila Číhalová (Volba pro Kroměříž): Ne. Navrhujeme komplexní nezávislé posouzení a na základě něj teprve ev. realizovat další opatření. MHD je služba ve veřejném zájmu, všude je provozována s větší či menší ztrátou. My patříme k těm, kde ztráta je spíš menší. Na druhou stranu jsme si vědomi nutnosti postupné obnovy vozového parku.
Richard Kreml (Zdravé Kroměřížsko): Ano.

2) Jak byste naložili s opuštěnou budovou na Hanáckém náměstí, má vůbec zůstat v majetku města?

Lenka Mergenthalová (TOP 09 pro Kroměříž i místní části): Otázka dalšího vlastnictví odvisí od vyřešení financování rekonstrukce a dalšího provozu. Pokud se najdou zdroje pro financování a budova v majetku města zůstane, pak by zde mohly být zřízeny startovací byty pro mladé rodiny, levné ubytování  pro nenáročné turisty, mládež, cykloturisty. Jako dobré využití se jeví IQ park (podobný funguje například v Liberci), denní stacionář pro seniory či zdravotně znevýhodněné.
Jiří Mazáč (Úsvit přímé demokracie): Rozhodně neprodávat, aby ji někdo nezboural, nebo nenechal chátrat, jako spoustu dalších budov ve městě. Budova se dá předělat na multifunkční dům se službami, jako jsou lékaři, cukrárna, pekárna, různé kroužky pro děti a mládež,odloučené stanoviště městské policie, startovací byty a podobně. Je potřeba využít dotací a provozovat městem.
Luděk Míšek (SPO): Nabídnout majetek k prodeji je možné kdykoliv, proč to dělat hned? Je nutné zjistit možnosti využití ve prospěch města (samozřejmě posoudit finanční možnosti nákladů pro různé úpravy). Určité vize samozřejmě mám, ale je nutné podrobně probrat veškeré pro a proti.
Jaroslav Němec (ANO 2011): Budova by měla zůstat v majetku města, otázkou je provozovatel, cena nájmu, zda tržní nebo symbolická. Jedním z řešení je podnikatelský inkubátor doplněný o restauraci, veřejné WC, sprchy a odpočinková místnost pro řidiče parkujících autobusů.
Pavel Motyčka (Koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí): Má zůstat v majetku města a moje angažovanost ve věci je také odpovědí na otázku.
Jaroslav Adamík (KSČM): Viz otázka č. 1.
Pavel Kadlčík (Moravané): Ano měla by zůstat v majetku Města Kroměříž. Využití by bylo  pro umístění neziskových organizací, po rekonstrukci pro využití kulturních akcí, je budova ve středu města.
Jarmila Číhalová (Volba pro Kroměříž): Město ji v tuto chvíli nepotřebuje; nemá pro ni takové využití, aby provoz této budovy nezatěžoval budoucí městské rozpočty statisícovými  či spíše milionovými náklady. Z těchto důvodů navrhujeme znovu nabídnout budovu do prodeje.
Richard Kreml (Zdravé Kroměřížsko): Jsme toho názoru, že využitelná je. Optimální řešení bychom viděli v něčem podobném, co provozují v Liberci pod názvem IQ park - budova plná úžasných praktických příkladů ze světa fyziky. Nic podobného na Moravě není a věřím, že by to i podstatně zvýšilo atraktivitu města pro rodinnou a školní turistiku. Vyžaduje to nicméně aktivní přístup radnice, nikoli "mrtvého brouka", kterého vidíme dnes.

3) Jste pro to, aby byly na internetu zveřejňovány tytéž podklady, které mají k dispozici zastupitelé, i pro občany?

Lenka Mergenthalová (TOP 09 pro Kroměříž i místní části): Ano, a to se všemi informacemi, které zveřejnit lze v souladu s dalšími právními normami (ochrana osobních údajů).
Jiří Mazáč (Úsvit přímé demokracie): Ano, nejen na internetu, ale i v Kroměřížském zpravodaji, protože zejména starší občané přístup k internetu nemají.
Luděk Míšek (SPO): Ano, v souladu všech platných zákonů.
Jaroslav Němec (ANO 2011): Zodpovědnost za rozhodování je na zastupitelích, jejich informovanost by měla být vyšší. Občan má spíš mít informace s vysvětlením, jak který zastupitel v dané věci hlasoval.
Pavel Motyčka (Koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí): Jednoznačně. Je to můj návrh usnesení a mrzí mě, že byl okleštěn jen na usnesení a důvodovou zprávu.
Jaroslav Adamík (KSČM): Viz otázka č. 1.
Pavel Kadlčík (Moravané): Ano jsme pro zveřejňování podkladů pro zastupitele.
Jarmila Číhalová (Volba pro Kroměříž): Ano. Děje se tak již dnes. Samozřejmě musíme respektovat platnou legislativu týkající se ochrany osobních údajů.
Richard Kreml (Zdravé Kroměřížsko): Samozřejmě. Zastupitelé jsou také občany, nevidím důvod, proč by měla radnice něco takového nechávat v šuplíku. A naopak, ať si občané zkusí nastudovat příslušné materiály, aby zjistili, že to není až taková legrace.

4) Jste pro zveřejňování smluv a faktur městem zřizovaných organizací?

Lenka Mergenthalová (TOP 09 pro Kroměříž i místní části): Ano, a to se všemi informacemi, které umožňuje poskytnout legislativa ČR.
Jiří Mazáč (Úsvit přímé demokracie): Ano, je to velmi důležité,zároveň musí být zveřejňovány smlouvy i faktury, kde je město i podílníkem. Máme to i ve volebním programu.
Luděk Míšek (SPO): Ano, každý občan města má právo vědět, jak jím zvolení představitelé hospodaří.
Jaroslav Němec (ANO 2011): Ano, v souladu se všemi zákony.
Pavel Motyčka (Koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí): Ano, je to další fáze postupu v transparentnosti města. V tomto volebním období jsme iniciovali zveřejňování materiálů zastupitelů pro veřejnost, zveřejňování faktur, rozklikávací rozpočet. Pokud budu zvolen, předložím návrh usnesení zveřejňování smluv a faktur městem zřizovaných organizací.
Jaroslav Adamík (KSČM): Viz otázka č. 1.
Pavel Kadlčík (Moravané): Ano jsme pro zveřejňování smluv a faktur.
Jarmila Číhalová (Volba pro Kroměříž): Ano, za stejných podmínek, jako je zveřejňuje město.
Richard Kreml (Zdravé Kroměřížsko): Ano.

 


Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

26. 09. 2014 21:52 | Toník
Číhalová s Volbou se hodí ČSSD, protože s p. Malým si notuje už 8 roků a myslím, že peníze tečou od ČSSD a také od pochybných aktivit jejího manžela p. Bariše, který má pronajatý na Velkém náměstí Hotel Purkmistr, odkud zásobuje obědy naše drahé starší spoluobčany.
26. 09. 2014 18:07 | Ludmila
Toník i Johny mi mluví z duše. Paní zastupitelka Číhalová se však (s největší pravděpodobností) bude opět někomu hodit do koalice. To by Volba pro Kroměříž nesměla projít vůbec, což je při manipulaci se seniory asi jen sen. Můj hlas nedostanou. Ani "číhalovci", ani naše dvě vládnoucí arogantní strany, kterým občané nestojí za pár slov - odpovědí.
25. 09. 2014 16:30 | pepek
Paní Číhalová nepřekvapila, nicméně doufám že její čas vypršel ;-)
24. 09. 2014 22:37 | Jarda1
A co teprve ODS, která dělá sbírku na své dluhy?
24. 09. 2014 22:13 | johny
Bombastický rozsah volební kampaně Volby pro Kroměříž (mám na mysli hlavně bannery na každých maximálně 50 metrech) ve mě vyvolává otázky, odkud toto pochybné uskupení bere tolik prostředků na takto (relativně) ofenzivní kampaň. Podotýkám, že Volba se sama prezentuje jako "kandidátka nestraníků, většinou nominovaných hnutím Starostů a nezávislých", tzn. že se nemůže opřít o nějakou stranickou pokladnu nebo širší finanční i nefinanční pomoc svých členů. Kdo tedy má skutečný zájem je dostat do zastupitelstva a komu mají sloužit? To nevíme, ale jednu věc s tím udělat lze už teď:

využijte aplikaci zmapujto.cz - je založena na focení politické reklamy běžnými uživateli. Na základě takto dokumentované volební kampaně lze odhadovat její reálné náklady. Více informací a vkládací formulář najdete na:
http://www.zmapujto.cz/addissu...
23. 09. 2014 19:48 | Jiří Mazáč
Pro Jardu 1 : Samozřejmě nemohou být ve Zpravodaji zveřejňovány veškeré podklady,to by byl opravdu neúnosně obsáhlý, ale základní body jednání určitě.
23. 09. 2014 17:40 | johny
Toník: tak zrovna paní Číhalová to má celkem jisté, protože si v těchto dnech pečlivě ochočuje početnou skupinu seniorů (mimochodem, obzvláště v Kroměříži bezkonkurenčně nejlepší voličská cílová skupina). Právě pro seniory uspořádala paní Číhalová minulý týden velkolepou akci Loučení s létem. Předpokládám, že za městské peníze. Fakt, že podobné velkolepé rozlučky s létem se konají jen když je zrovna před volbami, bohužel nikomu moc nevadí.

http://kromerizsky.denik.cz/ku...
23. 09. 2014 15:12 | Toník
Nic mne nepřekvapilo. Paní Číhalová odpovídá i za p. Malého, za kterého kope, její odpovědi jsou zcela v rozporu s odpověďmi VŠECH ostatních a to něco naznačuje. Její zkostnatělé názory nemají v zastupitelstvu města Kroměříže co dělat. Doufám, že si to lidé pořádně přečtou a budou podle toho volit. Pryč VOLBOU, to je moje volba.
22. 09. 2014 21:29 | johny
Pan Malý a paní Hebnarová se vybarvili. Paní Číhalová nepřekvapila. Pan Adamík dobře :D
22. 09. 2014 20:54 | Redakce
Žádná reakce.
22. 09. 2014 20:03 | David Dvořáček
Milá redakce, zajímalo by mne, zda lídři ODS a ČSSD vůbec něco napsali (např., že nebudou odpovídat) nebo zda prostě neodpověděli vůbec.
22. 09. 2014 16:12 | Jarda1
Může mi p. Mazáč, jenž navrhuje, aby byly podklady pro zastupitele zveřejňovány i ve zpravodaji, vysvětlit, kolik stránek by pak tato tiskovina měla mít a bylo by tam vůbec i něco jiného?

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...