Report ze zastupitelstva

Jednání se účastnilo 24 z 27 zastupitelů.

Majetkové záležitosti prošly tak, jak bylo navrhováno radou, pouze u jedné položky se na upozornění Blanky Šimůnkové (ODS) opravovala výměra a u jednoho prodeje pozemku sousedícího s komunikací na Chropyňské ulici bylo přislíbeno jednání k vyřešení situace, která s pozemkem souvisí.

Ve finanční části bylo schváleno předfinancování dorozumívacího systému pro Domov seniorů U Kašny (neplést s jiným podnikem podobného jména na tomtéž náměstí) a nebo zateplení školy Oskol a s tím související investice do tepelných čerpadel. Kolem typu čerpadel proběhla diskuze a jak expert na problematiku, tak zastupitelé se zkušeností s provozem čerpadel se shodli na variantě země-voda, která je sice dražší, ale efektivnější a méně ovlivňující okolí.

Při debatě o rozpočtových opatřeních se zastupitelé víceméně soustředili na dvě položky. První byla suma jeden milion korun, která by se měla v průběhu dvou roků vyplatit jako příspěvek na rekonstrukci některých exponátů obrazárny Kroměřížského zámku. Jedná se o projekt, který bude stát cca 18 milionů korun a z 80% je hrazen dotacemi z Norských fondů, jak vysvětlil zástupce Muzea Olomouc pan Zapletal. Spolupráce mezi Olomouckým arcibiskupstvím, Zlínským krajem a Kroměříží byla předběžně projednána již v průběhu minulého roku. Zastupitelé se zdrželi při vysvětlování zastupiteli Jaroslavu Adamíkovi (KSČM), který chtěl vidět nejdříve smlouvu (jsme rádi, že další zastupitel podporuje zveřejňování smluv a doufáme, že s touto aktivitou prorazí i v Kroměřížských technických službách, kde je v dozorčí radě), že se zatím jedná jen o vyčlenění těch peněz v rozpočtu, smlouva zatím žádná není, projekt už běží a není to projekt města.

Druhou položkou byl rozpočet pro IT Města Kroměříže. Filip Zubík (ODS) vznesl několik dotazů ohledně IT projektů, na které odpověděl Jan Pšeja. Pan Zubík pan navrhl vznik komise pro informatiku a apeloval na smysluplnost a efektivnost investic do IT. Do příštího zastupitelstva by mělo IT oddělené dodat soupis techniky používané úřadem.

Dalším z bodů jednání bylo delegování zástupce města Kroměříže na Řádnou valnou hromadu společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž a. s. Jako první přišel ze strany F. Zubíka dotaz, zda je standard, že opozice nemá zástupce v dozorčí radě a představenstvu. Ze strany Pavla Motyčky (KDU-ČSL) bylo odpovězeno, že jim v minulém období nikdo nic takového nenabídl a jestli v orgánech VaKu byla zastoupena opozice záleží na tom, zda řadíte KSČM k opozici nebo koalici. Dále bylo ze strany pana Zubíka požadováno, aby v pověření zástupce na valnou hromadu byla upravena formulace o jeho „jednání ve prospěch Města Kroměříže“ na „jednání ve prospěch občanů města Kroměříže“.

Dál padl dotaz Olgy Sehnalové (ČSSD) na delegování zástupce minoritních akcionářů a možný střet zájmů. Starosta Jaroslav Němec (ANO) se za výběr jmen postavil s tím, že Chropyně má usnesení pověřující paní starostku k jednání, které je v souladu se záměry Města Kroměříž. I nadále se postup zástupců bude konzultovat s advokátní kanceláří PRK Partners. (Pokud jsem se při tomto hrubě stručném popisu jednání jakkoli zmýlil, klidně mě opravte. Situace okolo VaK je pro běžného smrtelníka, za kterého se považuji, podobna džungli.)

Bod byl nakonec schválen čtrnácti hlasy.

Jako jeden z posledních bodů jednání byla statistika činnosti Městské policie a Policie ČR. Připomínky byly k rušení nočního klidu zejména u klubu TABU, kde nic neřeší ani instalovaná kamera. Přiznávám, že vzhledem k tomu, že jednání již trvalo cca 2 hodiny bez přestávky, bylo těžké udržet pozornost a tak si nejsem jistý, jestli bylo skutečně odpovězeno, že přítomnost policie na místě vzbuzuje agresivitu a proto bude lepší tam policii neposílat.

 


Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

12. 03. 2015 22:14 | Petr Pálka
Vážená redakce, nemáte, prosím, nějakou fotku z podvečerní akce pro Tibet z 10.března t.r. - když ne pro tyto stránky tak třeba pro FB stránky Kroměřížana? Na FB stránkách Kroměřížana akci anoncujete a je tam pro srovnání s vlajkou vlající z radnice r. 2015 i montáž s fotkou pár aktivistů na náměstí z března roku 2012. Tak jestli došlo v Kroměříži letos s novými poměry k nějakému rozšíření řad aktivistů a lidí pro věc Tibeťanů zanícených...
08. 03. 2015 19:36 | Jarda1
Překvapuje mě otázka či podiv zastupitele ODS nad ne/zastoupením opozice v orgánech VAKu. Ta samá ODS nepustila před čtyřmi lety opozici ani do finančního výboru, natož do nějakého VAKu.
01. 03. 2015 11:57 | P.
Tak všichni v Kroměříži můžou vidět, kde jsou hoši a holky od MP vidět nejčastěji - parkování, botičky a bločky a sledování kamerového systému pěkně z tepla kanclu....U problémových oblastí, Račín, Děvín,Bagrák atd, raději sešlápnou plyn a pryč odsud a jěště otočit hlavu,aby jako nic neviděli...
01. 03. 2015 00:39 | T.
Ta statistika Mětské "policie" by mě zajímala, zda také drží přes 90% přestupků "v dopravě" jako jinde (pokud tedy přetažení parkování či nezaplacení parkovacího lístku nemá samostatnou položku ve statistice ;-)
Poslední věta, pokud opravdu byla takto řečena, je úžasná a raději to nechávám bez komentáře nebo se mi zase zvedne tlak :-)

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...