Radnice podlehla kouzlu VIP značek, symbolu nadřazenosti

Oficiálně se jim říká "snadno zapamatovatelné státní poznávací značky“. Častěji však VIP, kmotrovské, nebo rovnou vidlácké espézetky.
Kupodivu je jich dost i v Kroměříži, a dokonce i na radnici.
Tak třeba tajemník Městského úřadu v Kroměříži František Dočekal nalezl oblibu ve shlucích jedniček a nul. Prý si chtěl na radnici vzít k ruce dalšího vysloužilého policejního ředitele, jistého Josefa Nováka. Vedení města tvrdí, že k tomu nedojde. Ovšem tento muž má prý také skvělou espézetku. Pro změnu se zase ježí samými čtyřkami. A vedle Dočekalova passatu u jeho domu často parkuje další auto s pěkným číslem. Začíná nenápadně – 3Z4. Ale pak následují čtyři sedmičky v řadě, zřejmě proto, že 3 + 4 = 7.
Na dvoře za radnicí zase parkuje pěkná octavia s oficiálním logem Město Kroměříž na kapotě. A má rovněž pěkně vykutálené číslo: 2Z2 8000.
Před pár lety psal Týdeník Kroměřížska o předním činovníkovi kroměřížské ODS Róbertovi Scholasterovi. Ten měl také pěkně zaokrouhlenou espézetku na svém autě, s nímž navíc parkovával tam, kde neměl.
Noviny se ptaly tehdejšího vedoucího odboru dopravy Bohdana Procházky, jak k tak pěknému číslu přijít. Ten jakoukoliv možnost korupce či protekce popřel a lakonicky konstatoval, že je to určitě pouhá náhoda. A Procházku po jeho odchodu do důchodu nahradil v křesle šéfa dopravy – Dočekal (než se vyšvihl na tajemníka). Kruh se nám uzavírá.
“Přestože už deset let zákonodárci slibují, že systém přidělování SPZ změní, všechno frčí při starém,” napsal před rokem časopis Instinkt. Připomněl tehdy, že slabost pro VIP značky mají kromě snobských podnikatelů také magistráty Prahy, Brna či Ostravy.
”Po silnicích se prohánějí bossové s VIP značkami, jež získali pomocí úplatků nebo vlivem svého společenského postavení. Dávají najevo pocit nadřazenosti, ale i skutečnost, že pro ně zákonná pravidla neplatí,” dodal Instinkt.
Vážení čtenáři, víte v Kroměříži a okolí o nějaké vysloveně VIP SPZ? Vyfoťte ji a pošlete ji na redakční mail redakce@kromerizan.cz.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

31. 07. 2012 20:27 | jiri

Všechny takové VIP značky by se měli dávat do dražby přes internet, tak jako je tomu např. ve Švýcarsku.Měl by k tomu přístup kdokoli z nás a skončila by tak korupce . Zisk by měl MěÚ.Tím, že si budu moci koupit RZ za 10.000,-Kč korupce nekončí.Co když bude na RZ 20 zájemců ?
07. 03. 2012 17:16 | Petr Kominek

Podle posledních zpráv má být přijat zákon, podle kterého si každý bude moci koupit doživotní SPZ s nápisem jaký bude chtít, má to stít 5.000,- až 10.000,- Kč, to ještě není 100% rozhodnuto.
06. 03. 2012 12:48 | MV

A co takhle obejít každé takové snadno rozpoznatelné auto s korunou?
01. 03. 2012 23:40 | Jirka K.

Pouze rada pro redakci. Rok starý Instinkt není vhodným citačním médiem. Na tohle téma se psalo i v jiných typech médií než tabloidech.
01. 03. 2012 21:08 | Petr Komínek

Tzv. VIP značky jsou staré jak sám vynález auta a táhnou se celým světem. V některých státech je to jasně vidět, lidé si kupují značky s vlastními nápisy a platí za to. U nás přijali opatření, že vydávají na evidenční oddělení jen pár kusů na určité období podle počtu možných přihlášení. Na jedné straně je pravda, co s těmi značkami, které jsou určitým shlukem čísel, nevydávat je, blbost, jednou je někdo dostane, až na něj dojde řada. Jenže u nás se i na tu značku počká, když se chce. Já bych to tak zase nehrotil, někdo už tu řekl, aspoň se uvidí co je to zač ten s tou značkou. Faktem je, že tyto značky se vydávaly již před desítkami let prominentům. Když vyjely jako novinka Š 120 a Žigulíky, tak ti rovnější ve svém postavení a funkci, měli tyto značky, dnes to není ani tak o funkci, jako spíš o penězích. Ale musím říct, že sice 99% těchto značek je umístěných na těch dražších autech, ale v KM jsem objevil i auta v ceně nad 1 mil. Kč, která mají naprosto běžné značky, takže ono to nakonec bude zase jen v lidech, tak jako všechny problémy okolo nás.
29. 02. 2012 15:42 | Jánošík

Vtipnější vyhrává. Čánky zde uvedené jsou výsměchem demokracie. Lež na lež ! Souhlasím s ta pravá* !!
29. 02. 2012 07:40 | ta pravá *

Mě jen překvapuje, že sám autor se zde vehementně snaží obhajovat, i když mu musí být po přečtení diskuze jasné, že místo zásahu do černého, postřelil sám sebe. Neškolilo by mu drobet sebereflexe.
28. 02. 2012 23:21 | Leopold Nikl

Tím, že na infantilní žvatlání už nebudu reagovat.
28. 02. 2012 21:11 | nameless

V jednoduchosti je síla, tvrzení nejsme jak oni, neguje pan Nikl dokonale. Tvrzení pana Evžena dobře vystihuje pana Nikla a jeho způsob myšlení. Již staří Římané uznávali pravidlo, komu to prospěje a zde je to bez dalšího komentáře. Čím nás překvapíte pane Nikl dále ?
28. 02. 2012 20:13 | stir6

Jejda..to je zas článek na úrovni..tak snad jestli se jim to libí, být lépe viděni, tak ať si tam takovou RZ daji..věřím,že i např policie si pak lépe pamatuje kdo s takovou RZ kde co provedl nebo kde špatně parkoval :D
28. 02. 2012 19:22 | Leopold Nikl

Ve volbách rozhodně kandidovat nehodlám, s žádnou stranou ani jiným volebním seskupením nemám nic společného. V článku argumenty jsou, včetně důkazu v podobě fotografie. Zato Vy žádný asi nemáte, nebo jste jej zapomněl uvést.
28. 02. 2012 18:02 | Evžen

Zřejmě autoři článků budou kandidovat ve volbách, shánějí hlasy tímto nechutným způsobem, domnívají se, že všechno mohou a asi nám ukáží všem, zač je toho loket. Ještě jste neurazili, nenapadli a neponížili půlku města, tak do toho. Jak ubohé, bez argumentů černobílé vidění.
28. 02. 2012 17:14 | Miroslav

Korzár: "protekční" značky budou stejně vykoupeny dříve než půjdou do oběhu, takže budeme zase tam kde jsme byli. Podle mého jde spíše o to, že pokud někdo píše několik článků že za vše může kroměřížská radnice a zdejší smetánka (netvrdím že svůj díl na tom nemají), tak jsou stránky jako takové účelově založené.
28. 02. 2012 13:49 | Korzár

Pověsit do sýpky coby nového muzea korupce. A od nového roku kupovat VIP značky legálně. Do vlády jde novela, která to umožní. "Není třeba si něco nalhávat, ke korupci v souvislosti s VIP značkami dochází," řekl k tomu mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Vy si ale tu svou náhodně vylosovanou s čistým svědomím pověste na vašeho mazlíčka.
28. 02. 2012 13:41 | Víla Amálka

Korzár: A s těmi "protekčními" značkami byste navrhoval udělat co? Spálit? Demontrativně veřejně pošlapat? Vyvěsit na hanbu?
28. 02. 2012 13:34 | Korzár

Tak vidím, že jste ten typ, co se s rozhodčím tahá o každý míček, protože má holt svoje pravidla.. Tohle už ale není fair-game gentlemanů. Pokud ji nehrajete vy, vaše věc. Já jako volič trvám na tom, aby ji lidé na radnici hráli, jinak je nebudu volit.
28. 02. 2012 13:23 | Víla Amálka

Petr Gremlica: Víla Amálka v rodném listě skutečně nemám, taky ale netvořím články o tom, kdo má jakou "espézetku".
Pro Korzára: to, co je napsané v Instinktu, pro mě nemá až takovou váhu, abych si názor přisvojila. Pořád si prostě myslím, že mít "lepší" značku není vůbec nic protizákonného a poukazovat na to mírně agresivním způsobem, jako se to děje tady, je zbytečné. Až si budu pořizovat nové auto, taky si o jednu takovou značku řeknu. Můžete si mě potom vyfotit.
28. 02. 2012 08:57 | Korzár

Amáka: ”Po silnicích se prohánějí bossové s VIP značkami, jež získali pomocí úplatků nebo vlivem svého společenského postavení. Dávají najevo pocit nadřazenosti, ale i skutečnost, že pro ně zákonná pravidla neplatí,” napsal Instinkt. Co je zahořklého nebo závistivého na tom, když Kroměřížan upozorní, že se to děje i v Kroměříži? Když hrajete tenis, taky kašlete na outy, protože vám hráčský partner závidí skóre?
27. 02. 2012 22:18 | D

Víla Amálka má úplnou pravdu.
27. 02. 2012 21:43 | jirka

Zdravim Vila Amalka, nerozuýmim Vaší reakci, jsou zde lide kteří mají moc, penize a mají také RZ. ktere mají, , chcete na tom touto diskuzí něco změnit, ani omylem.
27. 02. 2012 21:23 | Petr Gremlica

Víla Amálka: "nebylo by férovější používat pravá jména?" A vy máte v rodném liste Víla Amálka?:-D

No a k tématu - myslím si, že celé téma kolem značek aut je absurdní. Ale o to víc absurdnější je snaha některých lidí nebo institucí si urvat, třeba i za úplatek nějaké "krásnější" číslo. Nejde vůbec o to jestli na někoho nějaké kulaté číslo vyjde. Ale o to že s těmito čísly jezdí ve velkém počtu lidé ze zastupitelstev a ti co potřebují mít kolem sebe nějakou auru výjimečnosti. Ale pokud se ten zákon podepíše, tak tito jedinci a instituce zaplatí za své VIP SPZky víc peněz do rozpočtu jen za absurdní pocit výjimečnosti a o peníze tu jde až na prvním místě.
27. 02. 2012 20:56 | víla amálka

Opět jeden z článků typu "úplně o ničem". Tvůrci těchto blábolů musí být buď neuvěřitelně zahořklí lidé nebo strašlivě závistiví. Někteří mají zapamatovatelné značky. No a co? Neměli bychom takové SPZky raději úplně zakázat? Nebo by si je vzala redakce kroměřížana? Když už musíte za každou cenu moralizovat a jste tak féroví - nebylo by férovější používat pravá jména???
27. 02. 2012 20:05 | topkám
27. 02. 2012 19:32 | topkám

F: Obdivuji Váš optimismus a nezlomnou důvěru, že o nic nejde. Obojí Vám závidím.
27. 02. 2012 17:39 | Zemědělec.

Dobrý den, zajímalo by mne jestli mohu na zakoupený ojetý Zetor 7045 někde sehnát SPZ NULA PYČO, popř. na koho se mám obrátit. Děkuji Pozn. důležité.
27. 02. 2012 17:32 | Z nuly na sto!

Mě příjde už ta představa, že se někdo pídí po nějaké epesní SPZ k smíchu. Jen ta energie, ten čas strávený nad tím, aby se to zařídilo, abych byl jakože dobrej, že ji mám.. Wow. Tak tohle je ten svět opravdových hodnot, který všichni jistě tak obdivujeme.
27. 02. 2012 17:27 | Q

F: Tyto "blbosti" se řeší i na celostátní úrovni. Spousta lidí se zeptá, jestli by si nemohli vybrat a zjistí, že to nejde. Přitom u jiných to jde. Platí-li zde nějaká pravidla, tak snad pro všechny a ne jen pro někoho. Jestli se zde lidé dělí na vyvolené a bezvýznamný odpad i u tak nepodstatných věcí, jako je přidělování SPZ, jak to asi vypadá u těch věcí podstatných?
27. 02. 2012 16:35 | F

Řešíte blbosti.
SPZ se sice mají přidělovat tak jak přijdou. To že ale spousta lidí se prostě jen zeptá, zda by si nemohli vybrat a úřednice jim vyhoví - na tom není nic špatně. Všichni jsme lidi a O NIC NEJDE ... Stejně ty někdo musí dostat.

Já mám moc pěknou SPZ a nejsem ani kmotr, ani starosta.
27. 02. 2012 13:56 | Redakce

B: Samo "SE" nic nevyřeší. Jestliže Klokánek volá po řešení, začněte to řešit vy a napiště nám o tom. V Kroměřížanu nikdo za nic placený není.
27. 02. 2012 13:15 | j

A já mám 7let starou "poděděnou" RZ xZx 7696.
27. 02. 2012 13:13 | VIP

Opět trapný článek. Gratuluji redakci, právě dokázali svoji bezvýznamnost.
27. 02. 2012 13:09 | Jirka

Není problém podívejte se ještě kolem sebe, jezdí tady 4444. 5555,0000,7777, 8888 atd.
27. 02. 2012 12:37 | °B

Co se má řešit, to se neřeší. Úplně zbytečný článek. Klokánek volá po řešení !!!
27. 02. 2012 12:25 | Q

Tyto značky jsou vyhrazeny pro VIP? Já jsem si do této chvíle myslel, že jsou vyhrazeny pro dyslektiky a dyskalkuliky. Má-li někdo lehkou dysfunkci části mozku, nebo jeho lehké poškození, které ho omezuje v možnosti zapamatovat si čísla, je přeci logické, že mu úřad vyjde vstříc a dostane snadno zapamatovatelnou SPZ. Proč VIP? No, ono se to vlastně nevylučuje.
27. 02. 2012 11:49 | ta pravá *

Ano, ano, takový článek je opravdu nezbytný. Řeší aktuální problémy v našem městě, poukazuje na nešvary které zasahují do života všech našich občanů a v neposlední řadě nabízí řešení. Proto provolávám. Jen houšť! :))
27. 02. 2012 11:48 | Jirka

Já mám taky VIP SPZ na svém Peugeotu 205 krásnou xZx 9969

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...