Velké náměstí čeká pařba studentů. Pokud tu nějací jsou

Svoje krátké zamyšlení bych tentokrát věnoval středoškolským studentům, kterých je na 11 kroměřížských středních školách určitě několik tisíc, což přes týden představuje jistě zajímavé procento obyvatel města.
Proto již téměř před pěti lety došlo k vytvoření studentského parlamentu, který se pokusil obohatit a rozvinout trávení především volného času mezi studenty. Práce to však není jednoduchá. Připadá mi, že studenti do města přijedou a rychle odjedou a ti, co jsou na internátech, se uzavírají do svých komunit.
Vytvořit místo pro setkávání (nějaký studentský klub – snad se povede po rekonstrukci Starého pivovaru), zorganizovat studentskou akci jako Majáles apod. – chtějí to vůbec dnes mladí lidé? A co vůbec mladí lidé chtějí v tomto městě? Stačí jim diskotéka na Sladech?
Když před několika roky uspořádalo město setkání s mladými, aby od nich vyzvědělo jejich představy, sešlo se v knihovně několik lidí – student tam byl ale pouze jeden. Jak tedy s mladými lidmi napříč školami ve městě komunikovat? Je internet vhodným nástrojem, když po něm proudí takové množství informací?
Vím, že na Kroměřížana chodí i mladí lidé, ale bohužel se bojí vyjádřit svůj názor. Pojďme se bavit o mladých v tomto městě a doufám, že se i studenti ozvou.
Má cenu pořádat 25. 4. na Velkém náměstí od 14:30 hod. Den studentů? Víte o někom z mladých, že něco umí (hraje na nástroj, žongluje, kouzlí, tančí atd.) a dokázal by se prezentovat na náměstí před lidmi? Prosím kontaktujte ho a ať se ozve organizátorům z řad studentů. Chceme, aby tento den Kroměříž patřila mladým a aby studenti vylezli ze svých ulit. Kontaktní e-mail je: kubahladky@centrum.cz

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

01. 04. 2012 20:01 | Karolína

Pavle, nemyslím si, že by se mladí nesnažili (viz třeba už zmiňovaní bikeři). Oni by chtěli...ruku přiložili. Ale nikdo (téměř) nechce je. Neumíme chápat, že mladí prostě nebudou pochodovat v jednom šiku a bavit se tak, jak chtějí čtyřicátnící a víc. Město důchodců nepatřilo k sociálním službám, to je zcela jiná problematika. Ale k obecné podpoře aktivit pro tuto cílovou skupinu se současným opomíjením mladých. Ohrané to (Jakube) je. To nic nemění na tom, že je to pravda.
01. 04. 2012 13:29 | Jakub Hladký

Všichni řeší jen to stejné....je to ohraná písnička. A právě proto bychom se měli pokusit, bez ohledu na to odkud kdo jsme, či jsme-li mladí, senoři či lidé středního věku, o zlepšení nastalé situace, abychom opravdu nemuseli říkat: Kroměříž je městem důchodců. Najedné straně mají někteří níže pisatelé pravdu, že se mládež snad nechce zapojit. Ptám se proč???? Kde je problém...snad v generaci předešlé. Pavel Motyčka uvedl tento článek aby podpořil studenty (mladé) a zároveń vyzval všechny aby tyto mladé podpořili.
Dnes totiž existuje fakt, že pokud mladým neřeknete že to má smysl tak se do ničeho nezapojí. Není to varování s tím něco udělat!!!!
30. 03. 2012 23:27 | Pavel

Kristýna a spol. Nemyslím si, že by se pro mladé v Kroměříži dělalo málo. Musí ale sami vyvinout snahu a aktivitu "pod nos jim nikdo nic nestrčí". Tuto obehranou písničku o nevyslyšeném mládí slyšíme i jinde, napři i v blízkém Přerově. Problém bude asi v něčem jiném.
Proč máte pocit, že Kroměříž je městem důchodců? Doufám že ne proto, že právě zde v posledních letech vznikla nová zařízení pro seniory s důstojnějšími podmínkami pro jejich uživatele. Na to byste spíš měla být pyšná, neboť ne všude je tomu tak.
ad Pepa: A co Hanácké náměstí, to není mrtvé? Co s tím?
A ještě něco: uznejte, že existují občané, kteří bez hluku a decibelů nevydrží ani na chvíli a lidé, kteří takovouto úchylkou-anomálií prostě netrpí. Tedy respektovat se musí obojí. To snad uznáte. A grafiti? "Co tak Květná, aby kolonáda trochu barevně ožila"? Co sádošové desky ... to chce hezky nově nablýskanou fasádu... a adrenalin. Néé?
30. 03. 2012 20:19 | Korzár

A.: "Já jsem sice už o 50let překročil mládí..." napsal pan Koutský, který se tu v diskusi opakovaně označuje za pamětníka. Tak nevim, já tipuju juniora :-)
30. 03. 2012 18:36 | Koutský - senior

Mail si poznačím, ale zatím nic neslibuji. Pokud se příležitost najde, tak se ozvu.
30. 03. 2012 13:46 | Pepa

Myslím, že je úplně jedno kdo diskutuje o grafiti, hlavně, že se diskutuje a je snaha pomoci. Mám jen obavu, aby to nebyla i poslední pařba na Velkém náměstí, již slyším ty stížnosti na hluk a řev a kdoví co ještě. Kroměříž je v tomto strašná, lidem začíná vadit všechno. Ve Francii mají např. na historických náměstích přes léto zřízená hřiště na petang, ale to by naši mocipáni na radnici asi omdleli. Jen houšť a větší kapky, pojďte do ulic a bavte se, vždyť je tu ve všední den po 17. hodině a v sobotu po 11. a v neděli úplně mrtvo. Jednoznačná podpora!!!
30. 03. 2012 13:39 | Korzár

V. Koutský: pinkněte to na pořadatelský mail z konce textu: kubahladky@centrum.cz. Korzár žádný mail nemá :-) Díky
30. 03. 2012 13:02 | A.

Kdo diskutuje o grafitti. a dalčích stavebních problémech ve Městě? ing. V.Koutský,nebo V .Koutský jun. v tom je podstatný rozdíl.
30. 03. 2012 12:51 | Vladimír Koutský

Pro Korzára. Zajímavý nápad s grafitti. Pokud by mne napadlo nějaké řešení, chtěl bych kontakt. Neslibuji však nic hned, ale příležitost se může něco naskytnout. Stačí e-mail.
30. 03. 2012 07:43 | Kristýna

Souhlasím s Karolínou, neumíme podporovat mladé lidi...vždy se najde nějaký důvod proč jim nejde vyhovět...stejně tak souhlasím i s tím, že nepodporujeme mladé lidí, kteří něco dokázali, kteří se snaží něco dělat. Žiji v Kroměříži téměř od dětství, vždy se mi Kroměříž líbila, ale posledních pár let, mám pocit, že Kroměříž je město seniorů...Pojďme to změnit, dejme prosto mladým lidem, ať ukáží co v nich je...myslím, že mnozí z nás by byli velice překvapeni, kolik nadaných a zapálených mladých lidí je v Kroměříži...
29. 03. 2012 14:46 | Karolína

No, to je, myslím to, co v KM neumíme...podporovat ty, co sami o něco usilují. Viz níže zmínění bikeři a na ně navázaní další mladí, viz florbalisti... a jistě další a další.
29. 03. 2012 14:41 | Vladimír Koutský

Opět jedno dlouhoobehrávané Kroměřížské téma. Já jsem sice už o 50let překročil mládí, ale dlouhodobě propaguji myšlenku klubu pro mladé pod kinem Nadsklepí. Jsou tam opravdu krásné prostory, ale rekonstrukce by byla velmi nákladná. I ten Starý pivovar může být výborný, ale vždy tu byl a zdá se že i stále je hlavní problém. Kdo takové zařízení bude provozovat a jakou bude mít náplň. Z vlastní zkušenosti vím, že nejlépe se daří těm aktivitám a spolkům, které aktéři dělají sami pro sebe. Vím také, že v KM je spousta mladých, kteří hrají divadlo (živé i neživé), muzicírují, výtvarně tvoří, skládají různé texty i básničky a recitují či zpívají. Určitě by se našly i další zájmové činnosti, o kterých nemám ani tušení. Možná to jsou již přežité představy o klubové činnosti, ale v každém případě je nutno začít jasnou a konkrétní aktivitou zdola. Podporovat se dají pouze ti, kteří sami o něco usilují. Pokud se tedy takoví organizátoři dají dohromady a vznikne nějaký smysluplný projekt, lze se pokusit hledat i jeho naplnění. Možná by se do toho zapojili i odrostlejší.
29. 03. 2012 09:10 | Karolína

Ono by vůbec měli mít mladí (kategorie "náct" a "minicet") mít příležitost řešit si své aktivity jinak, než téměř "podzemně", děcka máme šikovný - (třeba i bikery a na ně navázané lidi), ví se vůbec, že kluci z KM hráli dva roky 1. ligu ve florbale? Hráli za Počenice, protože v KM neměli kde. Sestoupili dobrovolně, ale dál se věnují mláďatům. Různých neformálních skupinek (a je jedno, že mají jepičí život) je tady dost. Po garážích, po pláccích za městem. Co s tím? Proč jsme pořád město zaměřené na seniory?
29. 03. 2012 09:06 | Korzár

Petr Pálka: Něco na tom bude. Na druhou stranu tady se přece neorganizuí oslavy Svátku práce. Študákům se jen nabízí plac, náplň je na nich. To mi přijde fajn. Já bych byl třeba docela zvědavý na nějaký místní hip-hop dýchánek. Ať mi nikdo neříká, že tu nejsou dvě tři party, co brebentí a šermujou packama. Pak je tu taky dobrá breakdanceová parta 2BC. Postavit na náměstí 10 sádošových desek a udělat soutěž v graffitti - volné téma. Tři nejlepší někam pověsit :-) Třeba do kulturáku. Nějakou menší U rampu pro skejťáky a bruslaře.. Promítání klipů na menší plátno, stánek s občerstvením. Prostě pouliční párty...
29. 03. 2012 00:01 | Petr Pálka

Pavle Motyčko, jak je vidno, mládež podobná organizovaná setkání nějak zvlášť neřeší, těžko je budu řešit tedy já, vzhledem k nim starý fotr. Avšak i v jejich věku bych byl vůči oficiálně vyhlášeným studentským slavnostem (nebo tak nějak podobně) obezřelý, snad bychom se tam zašli podívat s pár dalšími ze třídy ale asi s tím, že jinak si volný čas strávíme po svém, tedy v nějakých ulitách - tehdy nejspíš v Podzámce.
28. 03. 2012 11:47 | Michal Štébl

zajimavy napad. student uz sice nejsem, ale je pravda, ze v km chybi nejake to misto k setkavani studentu ... jen tak dal ;-)

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...