Já že lžu? Nikdy! Řekl šéf VaKu a rozdělil milionovou odměnu

V úterý 24. dubna se od devíti hodin dopoledne v zasedací místnosti Muzea Kroměřížska uskutečnila v pořadí 19. valná hromada VaK Kroměříž. Přítomny byly necelé tři desítky akcionářů zastupující více jak 91 % základního kapitálu. Výkonem akcionářských práv města Kroměříže ve výši 46,31 % byla zastupitelstvem pověřena radní Věra Knapková.
Loňská valná hromada schválila přeměnu podoby 73 612 ks (necelých 9,5 %) akcií z „majitele v zaknihované podobě“ na „majitele v listinné podobě“ (tj. kdo je má aktuálně v ruce je jejich vlastníkem). Nevyzvednuto před jejich případnou dražbou 22. června v Uherském Hradišti zůstává prozatím více jak 18 tisíc z nich (přibližně 2,3 %).
V loňském roce hospodaření společnosti dle akcionářům předložených a prezentovaných materiálů vykázalo zisk 13 880 458,91 Kč. Z něho byly po loňské premiéře letos podruhé v historii firmy vypláceny dividendy a to v celkové výši 3 115 376 Kč (4 Kč/ks).
Když autor těchto řádků vznesl coby velmi drobný akcionář záměrně relativně velmi naivní dotaz, proč se oproti předchozí praxi dividendy vyplácejí, dostalo se mu od ředitele společnosti a předsedy představenstva Ladislava Lejsala odpovědi, že se jedná o obchodní společnost, která má za cíl tvorbu zisku a výplatu dividend. Dále pak, že filozofie předchozího představenstva byla jiná a to nynější hospodaří lépe.
Období počátku „změny filozofie“ a vyplácení dividend ve VaK Kroměříž se přitom nápadně kryje s obdobím následujícím po rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky ze dne 25. února 2010, že při rozdělování zisku jednoduše řečeno nemohou být vyplaceny tantiémy (tj. podíl na zisku pro členy představenstva a dozorčí rady), pokud nejsou i vyplaceny dividendy.
Ať už je to jakkoliv, členové představenstva (Ladislav Lejsal, Miloš Malý, Daniela Hebnarová, Karel Chvátal, Jarmila Číhalová, Pavel Horák, Marek Šindler) a dozorčí rady (Blanka Šimůnková, Vladimír Křemeček, Eduard Sedlář, Tomáš Mozola, Miroslav Štěpánek, Karel Holík) si mezi sebe rozhodnutím Valné hromady z loňského zisku společnosti rozdělí 1 373 593 Kč. Tj. v průměru 105 661 Kč na jednu osobu.
Jediným navrhovaným bodem programu jednání, který valná hromada neschválila, bylo pověření představenstva k navýšení základního kapitálu o půl milionu, přičemž se mělo jednat pouze o nepeněžité vklady.
Proti tomu vystupoval Milan Fritz z České infrastrukturní zastupující města Holešov a Hulín. Vadil mu fakt, že představenstvem, když mu má být dáno pověření, není specifikováno, kdo a co má vkládat. Dále se podivoval nad tím proč je zmíněný vklad ve výši „směšných“ 500 tisíc pro společnost tak velmi výhodný, když je dle něj ekvivalentem „kanálu ke třem barákům.“
A nakonec se mu nelíbilo, že v roce 2009 dostalo představenstvo pověření o vložení nepeněžitého vkladu společností Energie AG, Energie Voda a obce Dřínov, přičemž k uskutečnění tohoto kroku vůbec nedošlo.
Na první dvě výtky konkrétní odpověď nepadla, u poslední sdělil předseda představenstva, že to revokovali a nabídli odkup nepeněžitého vkladu. Reakce představitele České infrastrukturní zněla „lžete“, protireakce předsedy představenstva „Předseda představenstva nikdy nelže“.
Místopředseda představenstva Hanácké sladovny Kroměříž a člen představenstva PMS Reality Antonín Polák, jenž si v průběhu jednání relativně často žádal vysvětlení k některým projednávaným bodům, se zase vyslovoval proti tomu, aby o vložení majetku hlasovali někteří z akcionářů-obcí, jelikož by se mělo jednat o obcházení obchodního zákoníku. Každopádně potřebné tříčtvrtinové většiny při hlasování dosaženo nebylo.
Posledním bodem bylo kvůli změně legislativy zakazující souběh některých funkcí schvalování platu řediteli společnosti. Nebudu zde vypisovat detaily jeho manažerské smlouvy, jen mě zarazila slova exsenátora a starosty Holešova Zdeňka Janalíka (ODS), když na žádost Antonína Poláka, aby měli akcionáři její detaily příště dopředu k dispozici ve svých podkladech, pronesl, že bychom (jako akcionáři) manažerskou smlouvu ředitele společnosti neměli mít právo znát.
PS: jakožto akcionář nesouhlasící s výplatou dividendy ponechám VaK Kroměříž oněch 16 Kč na něž mám nárok.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

25. 07. 2012 14:44 | aa

K Pepa 1. máte do určité míry pravdu v tom, že se řada lidi z různých stran "hrne" do VaKu, který jeden z mála v regionu docela slušně prosperuje a od toho se také odvíjí docela slušné odměny lidí, kteří jsou v představenstvu a dále jsou zase lidé v různých komisích a orgánech města. , kteří dějají tuto práci ne pro peníze(3,5tis. Kč/měs.např. předseda komise , žádné kumulace jako byly ve "zlatých časech"Proto to je Vak dost zajímavý na "přilepšenou. Otázkou zůstává neustále se zvyšující cena vody. Investice do firmy jsou třeba, ale tantiémy, dividendy a odměny také.
25. 07. 2012 14:03 | johny

Už možná brzy dojde i na orgány naší slavné organizace VaK:

http://byznys.ihned.cz/zpravod...

https://or.justice.cz/ias/ui/v...

Odbornost představenstva VaK: jediná vcelku ucházející odbornost asi jen v případě paní Číhalové (hygienik). Jinak: paní starostka pracující většinu času v oblasti kultury (ODS), pan senátor - právník (ČSSD), pan Chvátal - veterinář (ODS), pan Šindler - SŠ (ČSSD)

Dozorčí rada VaK:
předsedkyně: Ing. Šimůnková (ODS), neříká o sobě, jaké má vzdělání, ale určitě to bude něco v oboru, prostě vodař od kosti.
místopředseda: RSDr. Křemeček (KSČM) - titul mluví sám za sebe, netřeba nic dodávat, vodař od kosti.
člen: Karel Holík (ČSSD) - vodař od kosti,
10. 05. 2012 16:21 | Pepa1

Naši VaKaři jsou naprostí břídilové, v Pražském dopravním podniku si ředitel za DVOUMĚSÍČNÍ působení vyplatil odměnu 2,3 mil. Kč. Hezké ne? Copak na to spravedlivý primátor Svoboda a jeho souputníci z TOP 09?
26. 04. 2012 09:07 | V.Koutský

johny díky, velmi zajímavé čtení, pak se ovšem ptám, jak můžou protagonisté takového jednání ještě v MRK a MZK existovat, vždyť zájmy občanů zastupovali tak důkladně, až se pokusili město ochudit o 450,-mil.Kč. Jak je vidět, pro svou genialitu vymysleli naprosto ojedinělé řešení v ČR. Je v tom nevědomost, nebo něco jiného?
Jen tak směle dál v tomto duchu vzhůru k rozvoji Hanáckých Athén.
25. 04. 2012 18:58 | johny
25. 04. 2012 18:57 | johny

Vladimír Koutský: už jsem tady na jiném místě přidával brožuru TI o VaKu, přidávám ji tedy ještě jednou k tématu.
25. 04. 2012 17:15 | Vladimír Koutský

Zaujal mne dnešní článek o VaK, a.s. a takřka bych "hořce zalkal". Vzpomínám na bouřlivé časy, kdy jeden odstupující starosta chtěl vodárnu prodat údajně za 400,-mil.Kč. Zvedl se proti tomu masivní odpor veřejnosti a nakonec k tomu nedošlo. Sám jsem psal plamené články proti odprodeji s tím, že s pitnou vodou by se nemělo obchodovat, že by tato základní potřeba neměla být pramenem zisku atd., prostě samé ( nesmyslné ) ideály. "Šance pro Kroměříž", kterou jsem zakládal, to měla jako jednu z priorit volebního programu. Po volbách se situace změnila, již nebyl tak
finančně zajímavý kupec, ale nějaká rakouská společnost a neomalený tlak ČSSD na její majetkový vstup. Město by pravděpodobně, jak se říká "za hubičku" ztratilo ovládání VaKu a navíc mohly být zpochybněny dotace EU do vodohospodářských staveb. Velkým podporovatelem tohoto projektu najednou byla, přes popření svého programu, i Šance a její protagonisté. Zdá se, že i toto nebezpečí je zažehnáno a tak by se mohlo zdát, že je vše v pořádku. Ale není, myslím si, že zúčastněná veřejnost a také já jsme bojovali za kvalitní vodu ve výhodné ceně pro kroměřížany. Zatím jak vidím jsme bojovali za pár vyvolených, kteří pobírají vítané bakšišné. Potom ovšem zpytuji svědomí, zda-li ten odprodej za 400,-mil.Kč by nebýval byl pro Kroměříž a jeho občany prospěšnější. Ale pokud přece jen nějaké peníze ve VaKu zbyly, mohu poradit kde by je uvítali. Určitě v sociálních službách ( na př. Charita i jiné ), nebo neziskových organizacích a jistě by se našli další opravdu potřební ( tím ovšem nemyslím ty vyvolené a věrné služebníky cítící se zajisté také potřebnými ).
Ještě jedna věc mi není jasná. V dobách "bojů" o VaK města Hulín, Chropyně a Holešov údajně ( rád bych, aby to někdo potvrdil ) svá akcionářská práva postoupili nějaké firmě. Inkasovali za to několik desítek mil.Kč. které snad využily v rozvoji svých obcí. Kroměříž ( Morkovice, Dřínov a další obce ) to neudělala, ale dnes všichni občané platí stejnou cenu za vodné a stočné. Tím jsou Ti, kteří svá akcionářská práva podrželi a uhájili samostatnost VaKu poškozeni. Jakým způsobem dojde k vyrovnání minulých nekorektností a poctivému odškodnění?
Na závěr se omlouvám, abych nevyvolával nějaké polemiky, pokud jsem se dopustil nějakých nepřesností. Zná-li někdo vše přesně a dopodrobna, ať můj článek směle doplní.
Přeji všem čtenářům krásné jarní dny, slunce v duši a dobrou náladu. Usmívejte se na sebe a mějte se rádi!
25. 04. 2012 13:27 | o

To je moc vtipné zisk 105 661 Kč pro Chvátala, který nikdy nic neřeší, příp. nehlasuje a o dění v zastupitelstvu nemá žádný zájem, zkrátka jeho přínos je nulový.
25. 04. 2012 13:12 | Korzár

František: Já myslím, že tu z toho ani nikdo velký problém nedělá. Spíš autoři věci popisují, pojmenovávají a kladou otázky. A trochu srandy navrch..
25. 04. 2012 13:00 | František

Myslím, že tohle je v porovnání světa úplatků a korupce, ve kterém žijeme, jen malá "třešnička". Navíc společnost Vak funguje celkem dobře, nikdy jsem s ní neměl žádný problém, takže bych z toho nedělal zase až tak moc velký průšvih...
25. 04. 2012 11:36 | Pepa1

Z výše uvedeného plynou odpovědi na řadu otázek týkajících se různých diskuzí vedených na kroměřížanovi a to např. proč zrovna tato koalice, proč hlasují zastupitelé tak jak hlasují, kdo stojí za jednotlivými stranami, proč jsou prohlasovány důležité body v jednotě lidí sedících ve vední a kontrolním orgánu VaK KM apod. Věřím, že s blížícími se krajskými volbami nezůstane v kapsách jednotlivých členů představenstva a dozorčí rady z řad zastupitelů města KM mnoho peněz, pohltí je totiž stranické pokladny jako vyjádření díků za funkce a nadoblačné platy a také jako vklad do vytouženého místa na budoucí kandidátce.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...