Skončí správa majetku města u správce jeho popelnic?

Tak je to tady. O čem se potichu mluvilo, přichází, a hodně rychle. Správa majetku města má skončit. Majetky mají přejít do technických služeb a sportoviště má spravovat zatím neurčitá příspěvková organizace s názvem Sportovní zařízení města Kroměříže.
Možná nic zvláštního, kdyby nad věcí nevyčnívaly hodně velké otazníky a pochyby.
Na moji dřívější interpelaci, jak se k nám budou ve věci zániku Správy majetku města dostávat informace, mi pověřená ing. Šimůnková odpověděla, že postupně a dle mé žádosti budou nejprve zastupitelé s celou věcí seznámeni a na dalším zastupitelstvu budeme teprve o něčem rozhodovat, abychom se mohli poradit s odborníky a do věci vtáhnout veřejnost. Vždyť to jsou majetky nás – občanů města Kroměříže.
Sliby chyby, nestalo se. Na zastupitelstvu ve čtvrtek se již bude rozhodovat.
Půjde o zadání celé věci advokátní kanceláři Jany Zwyrtek Hamplové z Mohelnice. Proč tato a ne jiná? Proč nikdo nekomunikuje se zaměstnanci správy majetku města, kteří se chtějí vyjádřit a pořídili si i právní rozbory? Proč někdo nevezme v potaz tyto rozbory, které mluví o tom, že se může v některých dílčích krocích jednat o obcházení zákona?
Další otázkou je, proč nedochází k restrukturalizaci společnosti, která skutečně nefunguje optimálně? Tak ji hned zrušme a převeďme do jiné, nepřehlednější a de facto méně kontrolované přímo volenými orgány. Proč nejsou předloženy nejprve nějaká čísla, analýzy, modely, varianty? Proč takto a ne jinak?
Proč se nepoučíme ze zkušeností jiných měst? Srovnatelná města v našem kraji Uherské Hradiště a Vsetín mají náš současný model. Posledně jmenované město dokonce před několika lety zvolilo model, do kterého se řítíme, a teď se horko těžko vrací k tomu původnímu – tomu, co platí dnes v Kroměříži, ale již platit nebude. Kroky dle zprávy mají být učiněny do 30. srpna 2012.
Kladu si otázky: Když vyvedeme majetek města do s.r.o. Kroměřížské technické služby, co se s ním může stát? Zajistí to, že se s ním bude lépe zacházet? Nevyvede žádoucí majetky „někdo“ do Biopasu, který je vlastněn jen z 50% městem, jak se to stalo v případě lukrativní městské zeleně?
A co se stane se sportovišti? Když budou všechna pohromadě, tak budou lépe fungovat? Přímo ukázkový je moloch Slavie, která jen nastavuje prázdnou ruku a stále žádá. Přitom několik oddílů uvažuje o vystoupení, protože moloch vždy sloužil jen některým. Nebude zde jen moloch větší, který bude žádat více a když se ukáže, že financování sportu v míře jakou žádají patřiční funkcionáři je neudržitelné, tak …?
Jaké řešení navrhuji? Zachovat Správu majetku města a restrukturalizovat ji na základě objektivních dat, která se dají v dnešní době získat. Zajistit nejen nad touto organizací důsledný kontrolní mechanizmus a dotáhnout do konce náš návrh předkládání návrhu rozpočtu města – důsledně po položkách včetně příspěvkových organizací a Kroměřížských technických služeb. Vše pravidelně zveřejňovat. Pokud došlo či dojde k pochybení, vyvodit pro zodpovědné pracovníky a politiky příslušnou zodpovědnost a postihy.


Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

19. 07. 2012 12:52 | Taras

ke Květné. Když se vykopávky základů té oranžerie odstraní, kdo si z nějakých záhonků a křoviných špalírů asi představí, že tam původně bylo? To nechápu. Asi tam dají (jako obvykle) nějakou poučnou cedulku zde bylo... možná nějaký obrázek...
Ach jo .....
19. 07. 2012 11:50 | jura s

biopas koupil zahradnictvi za cenu která se mu vrátila za 2 roky provozu areknite jestli to byl dobrý obchod pro město ,navic pokud semu to nebude vyplácet tak prodá lukrativní pozemek pod zahradnictvím na Zacharu a jeste vydělá.rád bych věděl kdo se na tom obchodu napakoval abojím se aby to nedopadlo podobně i se smmk
27. 06. 2012 16:01 | Anonym 11

Motyčka, zahradnictví, to je přece jedno, nééé? Všimli jste si, že i vyžírkové mívají někdy andělskou tvář? Kdo by to jen do nich řek?
27. 06. 2012 13:49 | Vojta Navrátil

Hanák: Jestli byl v roce 2006 někdo takový k dispozici, tak to se nikdy nedozvíme, jelikož nebylo vypsáno výběrové řízení. Třeba by se pak nemuselo řešit to co teď s tou Správnou majetku města Kroměříže řešíme. Ale další diskusi bych si nechal raději na nějaké další setkání u piva, jelikož bych tady velmi nerad "spekuloval" co vás k této reakci vedlo.
27. 06. 2012 13:40 | Vojta Navrátil

Hanák: Jestli byl v roce 2006 někdo takový k dispozici, tak to se nikdy nedozvíme, jelikož nebylo vypsáno výběrové řízení. Třeba by se pak nemuselo řešit to co teď s tou Správnou majetku města Kroměříže řešíme. Ale další diskusi bych si nechal raději na nějaké další setkání u piva, jelikož bych tady velmi nerad "spekuloval" co vás k této reakci.
27. 06. 2012 13:13 | Hanák

Vojta Navrátil: Můžete mi prosím definovat (politickou) trafiku ? Našel jsem jen na Wikipedii definici, že to je mj.výhodné a nenáročné místo ? Přijde Vám, že každodenní styk s neplatiči, řešení sousedských problémů, permanentní styk s pologramotnými, fetujícími či alkoholem zdevastovanými klienty, účast a organizace soudního vystěhování, vymáhání nájemného, oprava nájemci a nájemníky poničených prostor, provoz psího útulku a zabezpečení kotců pro městskou policii, žroutů peněz problematických středisek Plavecký bazén a Zimní stadion, Bajda a konečně zodpovědnost za čpavek na zimáku a chlor na plavečáku a Bajdě je nenáročné a výhodné místo ? Víte o tom, že investice, výši větší části nájmů, výši vstupného atd.atpod. jmenovité určení většiny nájemců tedy věci, které mají přímý dopad do provozního hospodaření schvaluje město (obvykle rada) a nikoli SmmK ?
Rozumíte tomu, že tedy případné omyly rady (nájmy, výše vstupného) a zastupitelstva (investice, příspěvek-dotace na provoz především sportovišť) následně řeší SmmK potažmo jeho ředitel a že tato pochybení mají okamžitý a přímý dopad do hospodaření jím řízené organizace ať na straně příjmů tak výdajů ?
Skutečně je tato organizace trafikou ? Způsob sebejmenování skutečně není nic pěkného, na druhé straně mělo město v roce 2006 k dispozici někoho, kdo problematiku všech těch věcí znal do hloubky 15 let zpátky, u nájemců bytových prostor často včetně anamnézy jejich osobní sociální situace a znal do detailu právní postavení a vzájmený vztah příspěvkové organizace a města a uměl komunikovat se všemi institucemi i jednotlivci ?
Pokud při znalosti těchto věcí trváte na pejorativním označení trafika, pak je to v pořádku. V opačném případě je na místě korekce.
Nevím podle mne jsou čistokrevné politické trafiky toliko dozorčí rady, o chlup méně pak představenstva čili věci, kde si člověk peníze vysedí a nikoli odpracuje.
27. 06. 2012 12:51 | Korzár

Anonym1: a já přidám další PROČ. Proč s tou vaší obsesí lezete do diskuse na úplně jiné téma?
27. 06. 2012 11:40 | Anonym 1

A přidám ještě další PROČ ? Proč bořit další zahradnictví? Tentokrát ve Květné? To už je nějaká šílená mánie. Jinak si to nedovedu vysvětlit.
27. 06. 2012 11:25 | Korzár

Anonym: Beru. Já se na vás nechtěl dopouštět toho, co jsem sám vytýkal jiným - tedy že kritiku odbývají výzvou, ať jde kritizující kandidovat. Já jen chtěl poukázat na nemístnost toho, když se tu někdo tepe jen proto, že je (snad už deset let?) náplava a proto snad nerozumí městu. Podle mě to jednak za tu dobu už není pravda a "druhak" je naopak výhoda, když tu někdo není patřičně zaháčkován.
27. 06. 2012 10:56 | Anonym

K Korzár:jsem zdejší, ale kandidovat nechci a nebudu, protože i regionální politika je "děvka prodejná"(pro některé) to snad vite, Nebo ne? Jak dopadne jednání zítřejšího zastupitelstva k DK jsi běžte poslechnout na místo.
27. 06. 2012 10:46 | Korzár

Anonyme, jestli jste zdejší, tak kandidujte a spaste nás! Ale fakt jenom jestli ste zdejší. Nic než národ!
27. 06. 2012 10:38 | Anonym

K p. Motyčkovi: a co Dům kultury, jeho hospodaření a vedení mohl by jste se jako zastupitel vyjádřit před jednáním zastupitelstva? Všechno znáte a víte, do všeho mluvíte a nejste zdejší a neznáte poměry v KM.
27. 06. 2012 10:25 | Vojta Navrátil

Milan: Můžu Vám říci, že P. Motyčka o této funkci rozhodně neuvažuje (alespoň ještě v pondělí neuvažoval) a myslím si, byť nejsem jeho tiskový mluvčí a nemohu za něj mluvit, tak by si přál, aby tuto společnost řídil nějaký skutečný manažer a ne někdo, kdo tam dosadí sám sebe a má to jako trafiku, jako to bylo v případě exstarosty Dvořáčka
27. 06. 2012 08:45 | Milan

Korzar: Nevím, co se ježíte. Já s panem Motyčkou úplně souhlasím a taky mám radost jak dává jasně najevo, že je pro věc ochoten něco udělat a ne jen kritizovat. Ono totiž řízení něčeho je o osobách a ne jen o věci. Doufám, že to u něj nezůstane na půli cesty a někdo jej do té funkce navrhne a on ukáže všem, že není jen mluvka (jako že není). Na rozdíl od Vás jsem s ním mluvil a on to má srovnané a má na to ty věci pozvednout. A prosím až budete zase někoho napadat, že je demagog, přečtěte si Vaše články tu i jinde, mne v mém věku už nic nepřekvapí, ale Vás by ještě mohlo. A panu Motyčkovi držím palce !
27. 06. 2012 07:56 | Korzár

Milan: místo ad rem (k věci) reagovat ad personam (na autora) je klasická výbava demagoga a vy jste ji použil. Pokud tu bylo slíbeno o tak vážné věci s opozicí jednat a jednáno nebylo, pokud Vsetín zkusil něco podobného a pracně se od toho vrací k původnímu modelu, pak to je na veřejnou debatu. Beru snahu o úspory, ale pokud se mají spojit tři černé díry jako je SMM, TS a sportoviště, navíc ve městě s pověstí, že co není přikované, tak se tu prodá nebo šlohne, navíc vedeném stranou, která zde tuto praxi zavedla, pak to je na veřejnou debatu, a ne na rozhodnutí během jednoho zastupitelstva. Nemusí to být nutně levárna, ale zase to tak po kroměřížsku smrdí.
27. 06. 2012 02:06 | Milan

No myslím, že už si někdo dlouho neřekl tak pěkně o funkci jako pan Motyčka. Vyslyší ho zastupitelstvo a posadí ho do ředitelského křesla ve správě majetku ? Když ví, že se dají věci optimalizovat, jistě se toho nelekne a vezme na sebe to břímě a něco pro město a jeho občany udělá.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...