Ředitel kulturáku má nůž na krku. Podruhé a prý už naposledy

Králíkovi nelze přistřihnout křídla, žádná nemá. Přistřihnout mu uši by byla hloupost a ocásek má kupírovaný matkou přírodou. Králík, to je prostě problém, aspoň pro Kroměříž. Řeč je samozřejmě řediteli Domu kultury Jiřím Králíkovi.
Už počátkem roku na něj radnice vyslala projektil, který jej měl paralyzovat a umravnit. Králík přišel o osobní ohodnocení a dostal tříměsíční lhůtu, aby nedostatky (které však byly formulovány velmi mlhavě) napravil. A Dům kultury zažil invazi auditorů.
Po třech měsících ředitel tvrdil, že nedostatky odstranil, ba dokonce to byl prý on, kdo na některé nešvary z minula sám upozornil. Dílčí problém spatřoval jen v jedné akci, kde ještě před příchodem do Kroměříže působil jako podnikatel, ale to prý nešlo udělat jinak. Hned, jak to šlo, svou aktivitu ukončil.
Radnice po celou dobu nechtěla konkretizovat, co přesně řediteli vytýká. A to s poukazem na to, že běží audity a je třeba vyčkat jejich výsledků.
Vše se však mělo točit kolem hospodaření. Proto také zároveň s varovným výstřelem vyslala na Dům kultury radnice také jakéhosi ekonomického kurátora v osobě Miroslava Marinčáka z odboru školství. Jeho mise však byla podle všeho neúspěšná.
Pokrok však přece jen nastal. Do výsledků auditů lze prý nyní už na požádání nahlédnout na radnici. Co tedy město řediteli vytýká? Opět nic, co by se dalo spolehlivě nahmatat. Některé nedostatky prý odstranil, avšak ne všechny. A navíc údajně přibyly další drobnosti. Účetnictví zkrátka v úplném pořádku není.
Snad to lze dešifrovat tak, že spoustu ztrátových podniků – zejména na Starém pivovaru – bylo možné účetně vybalancovat jen za cenu toho, že ztráty byly sanovány z jiných kapitol. Tedy patrně na úkor oprav a údržby. Vedení města tuto teorii potvrdilo, byť jen nepřímo. Kulturní nabídka se podle radnice v Kroměříži zlepšila, a to tak, že přespříliš.
Radnice prostě spokojena není a vyslala na kulturák další výstřel. Králíkovi osobní ohodnocení vráceno nebylo a dostal další varování: nedostatky má odstranit do konce roku. Toto varování je podle starostky Daniely Hebnarové druhé, leč poslední. Pokud Králík neposlechne a nesklopí uši, bude odvolán. A ještě něčím se liší druhý varovný výstřel od prvního. Zároveň s ním byl vyměněn i Králíkův kurátor. Místo Marinčáka bude kuratelu vykonávat sám šéf odboru školství Jiří Pánek.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

13. 09. 2012 23:58 | Jarda

Když se tak dívám, že tam děkuje doc. Dr. Stanislavu Balíkovi Ph.D a podívám se na seznam literatury, kde je uveden u jedné knihy jako autor Stanislav Balík, tak jsem zjistil, že autor dle uvedených titulů děkuje nesprávnému Stanislavu Balíkovi. Místo tomuto http://cs.wikipedia.org/wiki/S... poděkoval tomuhle http://ispo.fss.muni.cz/stanis...
13. 09. 2012 23:14 | johny

Četl jsem jen některé pasáže a - neuražte se prosím pane autore, není to můj cíl - ale s tímhle bych Vás vyhodil už ze dveří. Názvy obrázků, schémat, tabulek, nikde, uvedené zdroje k nim nikde a metodologie - na UTB se to nevede? Chjo, bez toho bych neodevzdal na VŠ ani běžnou seminárku, natož diplomku.
13. 09. 2012 17:35 | Q

Michal: veřejně přístupná je samozřejmě i celá diplomová práce pana Skřebského:
http://dspace.k.utb.cz/bitstre...
12. 09. 2012 15:16 | A.c.

K Katz: PaneKatz voni jsou hlava proto diskutují na KM, mohl by jsi asi hádat z křiŠtálové koule, nejsi náhodou trochu rozumu mdlého? Pláčešna nesprávném hrobě s údivem p. profrsora.
12. 09. 2012 15:16 | Zdeněk

To Barča: Barčo, nechte je, máto to marné ... pánové jsou tak intelektuálsky na mol, že kdoví, jestli si nepřihli nějaké té pančované vodky či rumu nebo co já vím
12. 09. 2012 14:44 | Katz

To a.c: Jak jsem napsal, údiv pana profesora a Váš vyhazov mne nepřekvapuje. Spíše mne udivuje, že jak, píšete, to bylo až na VŠ.
12. 09. 2012 13:47 | a.c

K Katz:oprav mě ale. kdo je tady nejchytřejší a duchaplnější? Odpověz si sám. A ten výrok pana profesora po kterám následoval "vyhazov" platí i pro tebe.
12. 09. 2012 12:12 | barča

Katz: Je zřejmé, že někomu už z té "králíkovy diskuze" slušně řečeno, straší v... ale s tím se holt nedá nic dělat, ani s těmi nickami.
Korzár, vč. redakce: No tak do toho! Dočkáme se? že budou blednout závistí ???
12. 09. 2012 10:29 | Katz

To barča: diskuse se často stává bezvýchodnou možná i proto, že sem stejní autoři píší pod různými nicky.
12. 09. 2012 10:10 | Korzár

Jano, totiž barčo, totiž vážená redakce: Souhlas. Možná by se to mohlo rozetnout kompletním přepisem té velitelovy diplomky za D až E z UTB. Atomová elektrárna v Holešově nebo drogová Květná v Kroměříži by asi bledly závistí i jejich s rádoby vtipným autorem.
12. 09. 2012 09:59 | barča

Katz, A.c. a další, včetně redakce: nebylo by vhodné tuto bezvýchodnou "diskuzi" na opakující se téma Králík(a další vzájemné invektivy) také nějak, slovy p. K.Tomana ml."jednou provždy ukončit" ??? Redakce z pera pana K. Tomana ml. to přece umí "rozetnout" - viz příklad diskuze Květná zahrada-projkety nczk. Nemyslíte pánové a redakce Kroměřížana ??? ("No já vím, že určitě nemyslíte (!) a ještě si dovolím zaúkolovávat, že").
Jenže z vaší filozofie, jak jste se pochlapili, přeci plyne - legrace musí být. I když někomu to zrovna nepřipadá legrační, a i když pero redakce používáním konkrétních jmen diskutujících ve smyslu zesměšňování je na hraně etiky a dobrého vkusu. Nebo redakce má svůj klíč, kdy a komu ano a kdy a komu ne? Asi.
12. 09. 2012 08:20 | Katz

To A.c.: Vy se pravděpodobně z nedostatku duchaplnosti rád opakujete, protože tu samou větu zde, ale pod jiným článkem, použil autor s nickem „a“. Je ale také možné, že jste spolu s „a“ spolužáci nebo s ním chodíte do stejné kavárny. Pokud ale dotyčný učitel musel pracovat s podobným „materiálem“, pak se ani jeho povzdechu nedivím.
12. 09. 2012 06:44 | A.c.

K johny: v rámci diskuze jsem jsi vzpomNěl také na jednu větu(nevím zda památnou) pronesenou jedním profesorem u zkoušek na VŠ. Zní: Pane kolego mám takový dojem, že se vaše myšlenky ubírají jiným směrem než je v tomto kraji zvykem.
11. 09. 2012 22:47 | johny

Korzár: :D :D Jak to tak čtu, vzpomněl jsem si na jednoho výborného učitele, který kdysi před třídou (v podobném kontextu konverzace) prohlásil památnou větu: není nad to, když to máslo na hlavě ještě pořádně sami rozmažete" :D
11. 09. 2012 21:10 | Korzár

A.c.: Pro odcházejícího pana velitele tedy hrubý překlad daného anglického textu - "Kredenční společnost (do češtiny se asi právě kvůli podobnosti s kredencem překládá jako "společnost osvědčení") je společnost, v níž je určitá způsobilost k povolání založena na diplomech či titulech, i když tyto mohou být k vlastní práci irelevantní. Osvědčení jsou vnímána jako známky schopnosti. Osvědčení jsou také třídícím a filtrujícím nástrojem. Randall Collins argumentuje, že primární sociální funkce masového vzdělání vychází z potřeby diplomů a titulů k určení osvědčení jednotlivce k povolání." Z kredence vaše rádio Jerevan.
11. 09. 2012 20:08 | A.c.

K Korzár snad jsem za tech 40let málo študoval nebo špatně je to tvůj určítý názor a úhel pohledu, ale ta tvoje A. je opravdu brilantní pro některé diskutující, kteří na ni nestačí reagoval, víš proč? A strč se do kredence. A nedělej , že jsi chytčejší než rádio (Jerevan).
11. 09. 2012 18:53 | ---

Milí kroměřížáci, lituji vás při čtení těchto řádků i diskuze. Měla jsem bohužel tu možnost srazit se s dotyčným profesně a bohužel i osobně. Jiřího Králika vyhodí dříve nebo později odevšad, kde se nechá vydržovat. Z Městských kin v Uherském Hradišti, z Letní filmové školy, z Festivalu nad řekou v Písku, z festivalu Cinema Mundi v Brně a teď zcela nepochybně přichází bohužel jeho nevyhnutelný konec i následný konflikt s Kroměříži. Všude stejný scénář, sliby, fráze pro tisk, podpásovky, rozložený kolektiv a nakonec astronomické dluhy. Zkuste kontaktovat kteréhokoli šéfa zmíněných institucí, ještě teď se jim sevře žaludek při vyslovení jména Králík... Vystudovaný inženýr ekononomie (!) na své bývalé kolegy totiž mimo všemožných intrik velmi často ještě podává jednu žalobu za druhou... a speciálně pro politika (jakéhokoli) je otevřený souboj s tímto individuem něco jako mediálně-rituální sebevražda v přímem přenosu. Máte se v Kroměříži na co těšit. Všichni, ti co mají i ti co nemají máslo na hlavě! Hůř než před jeho příchodem na tom budou všichni, diváci, kultura i politici. Alespoň na čas, než to po něm někdo stabilizuje. Na tohoto pána funguje jedině chirurgický řez, něco jako operace nádoru. Jinak postupně a velmi rafinovaně udolá všechny kolem. ano, říkáte si, že přeháním, ti před váma tomu taky nevěřili. Prostě komu komu není rady, tomu není pomoci... ale hlavu vzhůru, někoho schopného určitě najdete!
11. 09. 2012 16:16 | Korzár

Jardo, nevím, která strana by Králíka za této situace chránila. Ta nejsilnější to asi není. Starostka přece v tiskové zprávě na webu města říká: „Pokud pan ředitel pochybení neodstraní, budeme z toho muset vyvodit závěry, které mohou vyústit i jeho odvoláním z funkce.“ To mi zrovna jako ochrana nepřipadá.
Mě osobně jinak dost mrzí, jak to s tím Králíkem dopadlo. Starostku před jeho bincem v hospodaření varovali všichni, takže jeho jmenování byla od počátku chyba. Radní se ale Králíkovým špatným hospodařením z filmové školy v Hradišti odradit nenechali. A nedivil bych se, kdyby jej vybrali právě proto, aby se nalezený starý binec ztratil v tom binci po něm. Je ale škoda, že se podle všeho nepoučil ani Králík, a že to i tentokrát rozjel famfarónsky. Kdyby trochu krotil svůj vzlet a hlídal si víc kalkulačku, mohli si místní konzumenti kultury ještě dlouho výskat. Takto jim hrozí návrat k průměru, sotva se to tu zlepšilo. Ale raději to, jak další černou díru v pokladně města.
11. 09. 2012 15:41 | Slávek

Dnes není určitě problém zajistit jakýkoliv kulturní program třeba denně, ale musíte na to mít. Kulturák na to určitě nemá a ani na takových akcích, které nabízí nevydělá. Ba naopak, jsou to skoro všechno ztrátové akce. Jen se podívejte na návštěvnost. Loni ing. Králík sliboval finance z visegrádských fondů, ministerstva kultury atd,
(dokonce to prezentoval v nějakém tisku). K propagaci - došlo určitě ke zlepšení, ale za jaké peníze. Je opravdu pozdě, málo přehledná, nečitelná a má mnoho chyb - např. mongolský soubor měl být na DK a za peníze, byl na náměstí a zdarma, koncert vojenské hudby v Podzámce a za peníze, byl na náměstí a zdarma. Opravdu se v tom člověk nevyzná. Slevové karty jsou za peníze, ale zdarma jsou pro učitele, studenty a důchodce. Může někdo zveřejnit kolik je jich prodáno? Divadla dříve beznadějně vyprodána, dnes zejí prázdnotou, milovníci hudby - kolik jich bylo v minulosti a kolik je jich dnes? Nestálo by za to se zamyslet nad kulturní nabídkou a udělat korekci programů, je jich zbytečně moc a jsou jen pro hrstku návštěvníků.
11. 09. 2012 11:33 | Jarda

Králík je pod ochranou jistých politických stran nejspíš, jinak by tam kde je už dávno nebyl, čili my tu můžeme psát jak chceme, ale k ničemu nám to nebude... Bohužel pro nás.
11. 09. 2012 11:27 | Antonín

Ing Králík je sice "šikovný", jenže to hospodaření mu stále nejde. Reklamní záležitosti se neustále protahují, programy přicházejí pozdě..někdy se dělají 4x, protože ..navíc proč se netidsknou tady u nás v KM, namísto někde v místě bydliště onoho "Zajíce".. prostě na králíka si nikdo asi "pořádně" neposvítil, protože jinak by hned bylo jasné, jak prošustrovává NAŠE peníze ! Bla bla, audit je jen to, co "PAKY" vidět chtějí ..ach ta naše POLITIKA !!!!
11. 09. 2012 09:13 | Korzár

A.c. No vidiš, kdybys víc študoval, měl bys taky nějaký ten kredenc a v něm třeba nějaké to to A místo D až E. A poznal bys v textu o rozsahu jednoho odstavce citovaný zdroj (wiki answers, ne UTB).
11. 09. 2012 09:08 | zdeněk

Michal: "Vysokou" udělá snad každý. To máte pravdu. Ovšem jakou "vysokou"? Úroveň vysokého školství, zejména soukromých VŠ, je v posledních letech přímo úděsná. Týká se to ale např. i UTB. Když procházíte jejich absolventské práce bakalářské nebo magisterské, nevěříte svým očím. Magisterské práce na projekt nějaké přihlouplé prodejny drogerie v horní dolní nebo o vývoji návštěvnosti nějaké místní galerie...otřesná degradace akademického titulu i VŠ vzdělání coby takového.
11. 09. 2012 08:03 | A.c.

Kauza Králík. I pani starostka dnes neoficiálně konstatuje, že při výběru ředitele DK "šlápla vedle".
11. 09. 2012 07:58 | A.c.

K Korzár. Ty jsi se pěkně blýsknul tou tvojí A. Všechna čest pro nás ostatní diskutující.To jsi opsal na UTB? Jen tak dál.
10. 09. 2012 23:09 | Korzár

Pánové, dospěli jste k podobnému závěru, jako slavný (a diplomovaný) sociolog. Wiki Answers:
Credential society is a society in which determined eligibility for jobs based on diplomas and or degrees, even though they may be irrelevant to the actual work. Credentials are seen as badges of ability. Credentials are also sorting and screening device. Randall Collins argued that the primary social function of mass education derives from the need of diplomas and degrees to determine one"s credentials for a job.
10. 09. 2012 20:43 | Jarda

Michal: A další prestižní akademické pracoviště vyslalo do světa své první absolventy
http://kromerizsky.denik.cz/zp...
10. 09. 2012 20:38 | Michal

Nejsmutnější na tom je, že každý, kdo potřebuje titul, aby se vešel do úřednických tabulek pro vykonávání určité funkce, vystuduje nejčastěji pedagogiku, jen aby měl titul. A to, že vystudovaný obor vůbec nesouvisí s jeho náplní práce, to už je jedno. Například mluvčí nemocnice v KM taky vystodovala pedagogiku na UTB ve Zlíně - dálkově . K čemu je ke své funkci mluvčí ale potřebuje?? Vysokou školu už dneska udělá (bohužel) úplně každý.
http://dspace.k.utb.cz/handle/...
10. 09. 2012 20:28 | Korzár

Johny: Pokud je tahle pasáž z vámi uváděné tiskové zprávy fakt, tak to není žádná legrace. Takového hospoadření jsme tu zažili až až - "Audit popsal i mechanismus, jakým došel Dům kultury k hospodářskému výsledku. V něm jsou započítané mimo jiné i peníze, které v organizaci ještě nejsou, například z projektu, který se realizuje, ale proplacen bude až v roce 2013. Takové počínání je definováno jako zkreslování hospodářského výsledku organizace."
10. 09. 2012 20:14 | Korzár

Ale, pan veliel dostal 4 mínus? :-) To je paní učitelka určitě zaujatá jako tenhle zatracenej Kroměřížan. "Nezanedbatelná část zdrojů je zcela nevhodná," "Struktura práce není příliš logická," "obsahuje řadu velmi nešťastných formulací," "některé závěry nejsou zcela opodstatněné". Vůbec nejpůvabnější je ale závěr, kdy se pan velitel jaksi neumí rozhodnout. Jakoby tušil, že dnes se holt nosí demokratický styl řízení, starého dobrého družstevního autoritativního stylu se ale jen tak vzdát nehodlá. Fakt dobré. Jana Rohanová by měla napsat nějaký investigativní text o podjatosti v zahnívající UTB..
10. 09. 2012 19:51 | Michal

http://dspace.k.utb.cz/bitstre...

Podívejte se, jak byl Skřebský při studiu úspěšný. Tady je na internetu veřejně přístupný posudek k jeho diplomové práci.
10. 09. 2012 19:48 | Korzár

Michale, pokud to tak je, a pan Držálek Skřebského nahradí, nezaslouží si ve funkci pár dní hájení? Opravdu jsou objektivní důvody ho "sejmout" hned takhle dopředu? Jen se ptám, pana Držálka vůbec neznám. Přece jen se mi ale nezdá pravděpodobné, že by Skřebského nástupce mohl být ještě horší, než sám velký náčelník.. Proboha, nestrašte :-)
10. 09. 2012 19:38 | Michal

Skřebský odejde do konce roku a na jeho místo si brousí zuby pan velezástupce V. Držálek. Taky si kvůli tomu dodělával vysokou školu, aby se mohl pochubit "pochybným" titulem stejně jako Skřebský. Ten má titul Mgr. z pedagogické fakultuy UTB ve Zlíně. To se mu ta pedagogika pro funkci náááramě hodí, bez ní by se neobešel......
10. 09. 2012 19:10 | Korzár

johny: taky o městské policii chodí zvěsti. Třeba o nákupu kamer přes firmu syna pana velitele. Nebo o tom, že koupili oktávku na radar v době, kdy už věděli, že s ní nebudou moct měřit. A tak s ní teď jezdí.. pan nejlepší městský strážník a velitel na světě, bůh mu žehnej, hlavně ať nikdy nejde do důchodu, ať se toho auditu dožije ještě ve funkci..
10. 09. 2012 19:09 | Michal

Město si asi přestavovalo, že Králík bude skákat, jak oni pískají. Že bude jakoby takovou loutkou, která bude plnit přání města. No jo, ale to si pak vedení města mělo za ředitele vybrat nějakou submisivní osobu, ne Králíka, který je svůj a svérázný. Celé mě to přijde jako že radnice udělala z Králíka obětního beránka. Město také neví co chce. Chce být kuluturním městem, jako starostka pořád říká? Tak ať je, ale to něco stojí. Nejde dělat hodně muziky za pramálo peněz!
10. 09. 2012 17:24 | johny

http://www.mesto-kromeriz.cz/z...

Příkaz zněl jasně - nesmí projet za žádnou cenu :)

Na městský úřad a všechny jeho organizace bych použil stejný bič, jakým teď sám bičuje DK, třeba v návaznosti na článek Davida Dvořáčka. Myslím, že onen "audit" by v tom srovnání nevyzněl tak katastrofálně, jak se to snaží vypadat.
07. 09. 2012 12:26 | Korzár

Kulturáku se to týká jen nepřímo, spíš si tu přihřívám polívčičku. Kdysi se tu vedla polemika, jestli má nebo nemá smlysl dělat z Kroměříže kongresvé město. Pokud si vzpomínám, padl tu argument, že to smysl nemá, protože ekonomika jde dolů atd. Toto je dnešní zpráva Czechtourismu: Ze srpnových statistických údajů ČSÚ vyplývá, že konferenční turistika zaznamenala v první polovině roku 2012 výrazné oživení navzdory panujícím obavám z návratu či prohloubení ekonomické krize. Oproti minulému roku došlo za stejné období k nárůstu počtu akcí o 11%. Jedná se o nejvýraznější oživení trhu s konferenční turistikou od roku 2009.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...