Vrací se éra Slušovic. Povládnou nám nejspíš komunisté s Čubou

Levice v krajských volbách jasně zvítězila. To se za nynější konstelace dalo čekat a taky se to čekalo. Čili žádné překvapení. Překvapením však bude, až sociální demokraté spolu s komunisty upečou koalici. A zatím všechno nasvědčuje tomu, že se to stane. Náznaky jsou zřetelné a nepřehlédnutelné.
Tak za prvé: předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jasně řekl, že doporučí krajským organizacím, aby uzavíraly koalice programově nejbližšími subjekty. Explicitně zmínil komunisty a lidovce. Že je tu bohumínské usnesení, které ČSSD spolupráci s komunisty zakazuje? To prý nevadí. Jednak to neplatí pro kraje a pak je prý podle Sobotky nutné respektovat rozhodnutí voličů. To je jasný průlom. Mnozí varovali, že jednou přijde. Takže teď je to tady.
Za druhé: Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) se vyjádřil nezvykle jasně a přímo. Žádná opatrná prohlášení, jako že budeme jednat se všemi, jak je to těsně po volbách zvykem, kdy se teprve sonduje půda a zvažují varianty. Mišák prostě řekl, že lídra překvapivě úspěšných lidovců Jiřího Čunka v krajské radě nechce, zato o Františka Čubu od zemanovců, který se stal skokanem roku a z posledního místa na kandidátce jej preferenční hlasy vymrštily až na první, by dost stál. A Čuba opáčil, že tedy ano, že by do toho šel. Sebevědomé Mišákovo prohlášení svědčí o tom, že je má o co opřít. Zvlášť když ČSSD přišla o šest mandátů. O lidovce se neopírá (Čunka nechce) a o Starosty s Topkou asi taky ne. Rozhodně ne bezprostředně po skončení voleb. Stejné to bude asi s ODS. Z toho lze odhadovat, že ta předpokládaná opora spočívá v devíti mandátech KSČM. Dohromady se čtyřmi, kteří přinesou zemanovci, to dává 25 hlasů, čili většinu v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. Přičemž Čuba už jasně naznačil, že by s komunisty problém neměl. A kromě toho lidovci by do skryté či otevřené koalice s komunisty nešli, jasně to deklaroval jejich předseda Pavel Bělobrádek. Totéž se dá předpokládat o Starostech a TOP 09. Zatím to tedy opravdu vypadá, že si budeme muset zvyknout na myšlenku, že komunisté se vracejí k moci i na krajské úrovni.
Pro úplnost – jak volby dopadly: vyhrála ČSSD s 21,73 procenty. Má 12 křesel, o 6 míň než dosud. Druzí jsou překvapivě lidovci. Vydobyli 18,31 procenta a získali 10 mandátů, polepšili si tedy o čtyři. Třetí jsou komunisté. Ti také posílili o 4 mandáty a mají jich nyní devět. Kandidátka Starostů s TOP 09 prakticky zopakovala minulý výsledek a zůstává jí pět křesel. Až na pátém místě skončila ODS (starostka Kroměříže Daniela Hebnarová se do zastupitelstva nedostala, přestože byla na kandidátce na třetím místě) a zaznamenala krutou porážku. Přišla o šest křesel a má jich nyní pět. Posledním subjektem (a zároveň nováčkem) v zastupitelstvu je Strana práv občanů – zemanovci se čtyřmi mandáty.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

19. 12. 2012 22:44 | Hanák

Pěkný příklad toho, co za alibistické vometákay a dacany opětovně zasedlo v krajské radě dal znovuzvolený člen rady za ČSSD Jaroslav Drozd.
V článku o (ne)stažení žaloby na hydrogeologa pana Vacka na IDNES.CZ je mj. toto:

"Proti totiž nebyli ani sociální demokraté, kteří žalobu v minulém volebním období schválili. "Nejsem pro krajní řešení. Tehdy byla situace vyhrocená na obou stranách, žaloba byla kolektivním rozhodnutím vedení kraje," tvrdí třeba statutární náměstek hejtmana Jaroslav Drozd (ČSSD)."

To je přesně ten druh darebáctví, který se ukazuje v Kroměříži, ve Zlíně,v Praze. Naprostá osobní neodpovědnost, schovávání se, přehrávání odpovědosti na abstraktní neosobní entitu.
Jaroslav Drozd je ubožák.
http://zlin.idnes.cz/kraj-stah...
09. 11. 2012 20:29 | Vojta Navrátil

Komunisti se do dnešních dnů nezměnili, jeden šedesátník si tam s potutelným úsměvem a šedinami na hlavě každého detailně fotil, včetně techniky a právě vyplňovaných archů. Jen mi bylo líto, že se to v tom Zlíně začalo pak na tom zastupitelstvu trochu zvrhávat ...
09. 11. 2012 18:57 | Katz

To jiri, barča a spol.: na základě vašich kategorických soudů předpokládám, že jste si vždy stáli na svém a svůj přesvědčený antikomunistický postoj jste za minulého režimu vyjadřovali stejně aktivně jako zmiňovaný John Bok. No, nějak se nám ty řady bývalého „kroměřížského“ disentu podezřele rozrůstají.
09. 11. 2012 17:30 | jiri

Barčo, máte v podstatě pravdu. Nedá se nesouhlasit. Je vidět, že ještě pořád jsou mezi námi ti, kteří se ozvou v pravou chvíli a kteří nezapomněli. S komunismem je třeba vést neustálý, permanentní boj, což dokumentuje i tato diskuze (především s příznivci názoru, že není třeba se obávat...).
I když ve Zlíně nešlo o masovou manifestaci je třeba to kvitovat. Za totality byla aktivní také jen menšina. Většina prděla doma v papučích a do ulic vyšli až už to bylo více méně jasné. Občanská společnost se u nás pořád jen těžko formuje. Proč, to už tu bylo přede mnou několikrát vzpomenuto.
08. 11. 2012 13:13 | barča

nemyslíte, že už to tu stačilo?
Raději se podívejte, co se děje ve na kraji ve Zlíně! Můj upřímný obdiv organizátorům VÝZVY... Konečně!!!
Moje rada k volbám pro dikutujícího 600: pokud jste levicově (rudě) orientován, máte to jasné. V opačném případě to bude poněkud složitější. Ale uvědomte si, že skutečné demokracii se u nás teprve učíme. Neměla tu, jak pravili předřečníci 50 let z čeho vyrůstat - svatá pravda. Chce to uvážlivě přemýšlet a nevěřit populistům. Víc neporadím. Máte asi nepříznivý úhel pohledu na Jiřího Čunka. Pro mne je ale důležité jak jej hodnotí voliči v jeho obvodě, co v komunálu udělal - a to se dá přece všechno zjistit. Taky jsem zpočátku byla pod vlivem "mediálního obrazu". Docela schopně se s panem senátorem dá ale diskutovat. Můžete to také zkusit.
08. 11. 2012 10:49 | 600

Jinak od pristich voleb mam jasno, stedne levicovy konzervativci to je terno, tam se clovek nemuze minout. To je strana pro vsechny.
08. 11. 2012 10:42 | 600

To Honza: Jen sem se chtel zeptat, jake ty politicke strany my u nas vlastne mame? Rikate, ze pravicove ani levicove ne, tak vcil nevim. A pan Cunek mi zrovna stredne levicovy neprijde.
07. 11. 2012 11:58 | Honza

Katz: tak ještě jinak. Já i ostaní diskutující Vám chtěli naznačit, že skutečná pravicová strana se vším všudy v současnosti u nás prakticky neexistuje, ačkoliv se za ni ve své nevědomosti (nebo spíš hlouposti a nadutosti) některá uskupení považují. Ke skutečné pravicové politice natož k nějaké politické kultuře mají ovšem ještě hoooooodně daleko.
07. 11. 2012 10:47 | Katz

To Honza: Nezlobte se, ve svém vzdělání mám samozřejmě mezery, proto jsem Vám kladl i konkrétní otázku, kterou nyní opakuji: jakou politickou stranu(y) či hnutí u nás (v ČR) považujete za pravicovou. Doposud jste mi na ni neodpověděl.
07. 11. 2012 09:06 | Honza

Katz: nevím, zda to ve Vašem případě má vůbec smysl, ale ještě jeden pokus pro pochopení věci.
Doporučuji zamyslet se nad " Výzvou proti vládě komunistů ve Zlínském kraji" - tam to máte organizátory akce jasně řečeno ("komunisté stojí za nešvary společnosti", včetně té vaší "pravice"). Přesně to o čem tu mluvil o.p. a před tím pan Pavlíček a jiní. Výzvu už podepsaly tisíce, m.j. osobnosti, kteřé rozhodně nejsou nějakými poblouzněnci. Ale to Vás asi nezajímá, protože jste spolu s "myslitelem" J. Bookem přesvědčen, že komunistů netřeba se bát, vždyť oni jsou to už jen takoví "neškodní strýčci podnikatelé".
A na závěr douška: čerstvý vítr na tu Hanou vždycky nějak nedosáh nebo až hooooooooooooooooooodně pozdě.Škoda.
Tak "na shledanou" v lepších časech!
06. 11. 2012 16:06 | Katz

To Honza: o té pravicové pravici u nás se od Vás nechám rád poučit. Máte prostor, pište!
06. 11. 2012 15:42 | Honza

Katz. ale vždyť L. Lukáš a jeho spol. to prosím vás není pravice, kde jste to vyčetl? Ti mají od skutečné pravice pořádně daleko. To jste ještě nepochopil? A hezky to napsal o.p. - jak jsme byli vychováni, takoví jsme a máme zač toho loket. Pěkně si nás ten bolševik k obrazu svému naklonoval. Takových pokřivenců je třeba se bát, stejně jako komunistů, od kterých se Lukášovci oprakticky nijak neliší. Od těchto čekáte nějakou pokoru? Ach ty svatá prostoto.
Vážený, slyšel jste projev dr. Naděždy Kavalírové? Doporučuju. Ale pro vás jsou zřejmě bolševici jen jakási "srandička" a "bububu" po vysloužilce. Vy jste tak nad věcí, až jde z toho mráz.
06. 11. 2012 14:22 | Katz

To o.p.: Na Váš popud jsem se podíval do Týdeníku Kroměřížska, do kterého nijak nepřispívám a čtu i pouze sporadicky. Článek není podepsán autorskou šifrou PW, ale Petrem Wagnerem, kterého neznám. Úvahy nad současnou politickou aritmetikou v kraji ale zase tak složité být nemusí. Pokud bude mít zlínská ODS v čele lidi typu Bc. L. Lukáše, pak levice (ať již soc. dem či KSČM) nemusí dělat vůbec nic a bude spolehlivě vyhrát dál. Po fiasku s holešovskou zónou by se např. slušný člověk, který by s podobným projektem přišel a z cizích kapes do něj vložil stamilióny, zastřelil, zatímco ten zbabělý by se schoval hodně hluboko. Bc. L. Lukáš ale není člověk, je to politik, který raději podává trestní oznámení na znalce, na místo toho, aby si sbalil teplé prádlo a dobrovolně se hlásil na nejbližší policejní stanici. Pokud pravice bude mít v čele podobně „velké“ politiky, bez špetky pokory a odpovědnosti, pak je po právu na cestě dolů, ať si straší čímkoli.
06. 11. 2012 11:29 | o.p.

Katz a j. : Dnes jsem si přečet komentář v Týdeníku z pera diskutujícího (jinak autorská šifra PW) "Proč máme na kraji právě takovou koalici?", který mj. konstatuje, že proti této koalici nikdo neprotestuje, že strašit komunismem po dvaceti letech není účinné, že za vše může pravice, která musí přijít s něčím novým a musí zatočit s korupčníky. Tedy až obdivuhodně jasná názorová shoda např. s diskutujícím Katzem a spol.
Já na to: A proč by našinci protestovali proti koalicím ČSSD a komunistů? Proč by demonstrovali? Vždyť většina má plná banděra (podívejte se k popelnicím), žebrají jen ti nefachčenka, štědré sociální dávky k tomu, no proč ještě někam chodit demonstrovat? Za co? Svoboda slova je, svoboda cestování také a s těmi korupčníky zatočíme v hospodách u píva, tam se vyhulákáme, ponadáváme... Co nám chybí?
K té korupci a tzv. pravicovým stranám. Já bych řek: jací jsme my dole, takový je vrch. Do politiky se tlačí bezpáteřní "zezdola" odkud by se asi nabrali? Ta korupce je všude, nejen u pravicových stran (u levicových je přímo bytostní!). Vždyť z čeho, z jakého podhoubí ty tzv. pravicové strany u nás vyrašily? Co jsme my všichni dostali "do vínku" od režimu, který tu vládl 50 let? Jak celé naše generace soudruzi vychovávali? A co bylo heslem?: kdo nekrade... podplácení lékařů, úředníků, řemeslníků, nedostatkového zboží atd.atd. ustrašenost, podlézavost, čili pokřivenost, bezpáteřnost ... To se tu prosím nezrodilo jen za těch pouhých dvacet let !!! To tu bujelo a dozrávalo pěkně dlouho a kdesi v podvědomí s vytouženou demokracíí s níž si pochopitelně nevíme rady, to prostě jen vyhřezelo ven. Co mohly? a mohou teda tyto tzv. pravicové strany voličům, kteří mají ta plná banděra tak asi nabídnout? Vždyť je to úplně schizofrenní to vaše novinové přemítání pane redaktore. Říkáte, "kdyby byla pravice jiná, brala by hlasy..." - ale jaká jiná? Jak by mohla být jiná? To by je musel totiž někdo řádně vychovávat, to by je musel někdo "fackovat" za to, že krást a podvádět se nemá, že mluvit se má pravda, ne lži a polopravdy, že každý má svou důstojnost a právo na ... ... Jenže, to by se museli oni sami, či spíš jejich rodiče nebát a nedat se pokřivit - a šlo to, šlo to... víme...
01. 11. 2012 18:29 | Katz

To Honza: Děkuji Vám za Váš odkaz na tzv. „tradiční, konzervativní hodnoty“. Míra netolerance patrná z Vašeho textu je důkazem, že jste jejich správným nositelem.
01. 11. 2012 16:50 | Snadokan

Pro Honzu: Slyšíte dobře.
01. 11. 2012 12:44 | Honza

to Vojta Navrátil: Ale soc. dem se dnes k odkazu Horákové velice hlásí. Ono to bylo v jádru bylo původně všechno podobné, vždyť komunisti se trhli od sociálních demokratů.
V současném politickém spektru prakticky není žádná "solidní" levicová strana, která by se dala volit.
Podle mne jsou na tom ještě jakž takž lidovci, které konečně! veřejnost začla chápat jako normální, docela slušnou středolevě orientovanou stranu a ne jako "černoprdelníky", jak ji hanlivě a bez znalosti věci označovala. Bohužel je pravdou, že to nikdy nebude strana s "masovou" základnou, i když, v porovnání s těmi mladými nickami straničkami jsou lidovci, co se počtu členů týká neporovnatelní. Bohužel mladí tam chybí, ale to je dnes obecný problém.
Je to můj osobní názor, že docela dost pro tuto stranu udělal a mohl by ještě udělat pan Čunek.
Řekl bych že se ukázalo, že co je tzv. konzervativní a obrací se k tradičním, konzervativním hodnotám, má daleko větší šanci na přežití než nějaké liberární volnomyšlenkářství. Všechny ty takové straničky nakonec zašly na úbytě. A to je podle mne jedině dobře (určitě s tímto náhledem narazím na nějaké chytráky, už vás slyším .....).
01. 11. 2012 11:31 | Vojta Navrátil

Honza: Milada Horáková nenáležela k sociální demokracii, ale k národním socialistům. Ti se tehdy ke komunistům po válce tak netiskli jako sociální demokraté.
01. 11. 2012 09:19 | Honza

to Alex: docela bych souhlasil. Jenže ta KS je plná bolševiků, resp. vůdčí složky KS byly a jsou bolševikové a stranické disciplíně se musí podřídit všichni členové. Když se podíváte na jejich stanovy ono to ani nijak nejde. Jejich ideologie je durchom durch prolezlá zlem. Kde se po světě objevila, tam zůstala jen spoušť materiální i morální.
I když k dokonalosti dnes mají daleko, ale pořád přijatelnější jsou demokratické strany. Zneklidňující je ovšem ČSSD, která zaprodala i tu svoji mučednici Miladu Horákovou. Vážím si Horákové a její statečnosti v nacistických a ještě mnohem horších komunistických koncentrácích a její hrdinské smrti. Mimochodem, v mládí byla mezi socialisty, kteří strhli mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Myslím, že se dnes musí obracet v hrobě, když si její soukmenovci notují s komunisty.
01. 11. 2012 08:58 | rozumbrada

Vzpomínám si na jeden příběh v Kroměříži. MUDr.Lehár se tuším jmenoval, který při "svobodných" volbách, myslím v r.1952 (4 ?) roztrhal volební lístky.
Následně doživotně ztatil zaměstnání a rodina žila pouze z toho, co postupem doby rozprodávali z vybavení bytu a pomoci sousedů. Důkladnou evidencí a špiclováním všech všemi se dosahovalo těch 99,9%.
31. 10. 2012 19:54 | Vojta Navrátil

Alex: ono není nic na tom špatného, že by každá strana měla ráda 99,9 %. Rozdíl mezi totalitními a těmi demokratickými je, že ty demokratické, i když tohoto výsledku jednou dosáhnou, tak akceptují možnost, že příště toho už nemusí dosáhnout ...
31. 10. 2012 17:24 | Alex

Původně se mě do téhle debaty nechtělo. Ono to zase někteří pochopí po svém. No k těm komunistům. Jeden pán kterého jsem znal říkával: "Komunista, to je člen strany. Bolševik - to je charakterová vada". Ještě také říkal, že každá strana je vlastně totalitní. Kdyby to totiž šlo každá by měla nejraději svých 99,9 procenta. Takže, mějme se na pozoru před bolševickým přístupem k moci. Pokud se modré straně nelíbí že to v poslední době zrudlo tak si nesmí v první řadě podřezávat haluz sama pod sebou. Takže nelhát a nekrást a snad se ta červená naředí.
31. 10. 2012 17:05 | Petr Pálka

KM, vždy, když někdo začne řečnit o postojích tak jako níže vy, napadnou mě slova z Krylovy písničky: Zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Vaše úlisné anonymní kádrování mně nevoní. Zaujímejte si postoje, laskavě, třeba na kanapi, o mě starost nemějte. Pokud jde o další debatu, nápodobně, maucta.
31. 10. 2012 15:12 | KM

Petr Pálka. To je přece hloupost. Prostě pravidla tu jsou taková. A konečně vždyť "identita" může být smyšlená. Podívejte se, kolik diskutujících je těch "s otevřeným hledím". To se máme prokazovat občanskými průkazy? Je jen na všech diskutujících, nakolik si navzájem věříme. Názor ověřený životní zkušeností je zase jen názor - jaké narušování pravidel??? Nevím o co vám vlastně jde v diskuzi, jejíž nosným tématem je článek o vládě komunistů. Spíš se domnívám, že by vám ta jejich vláda ani tak nevadila. A nejspíš vám moc nevoní ti, kteří se komunistům postavili na odpor. Mohu se ale mýlit. Nic víc, nic míň. A upřímně, o diskuzi zrovna s vašimi postoji ani nestojím. Pěkný den.
31. 10. 2012 10:31 | Honza

rozumbrada: Plně s váma i se slečnou či paní barčou souhlasím. Celá ta bolševická éra byla pokroucená. Byla to strašná doba. Jsem přesvědčen že pro většinu z nás, kteří jsme ji více či méně zakusili. Samozřejmě se najdou takoví, kterým se dařilo, kteří jako straníci a přisluhovači režimu měli výhody a kteří nostalgicky vzpomínají. Vzpomínají i nefachčenka, kteří měli alespoň ty své "jistoty" a nepadli na hubu jak teď (a to jen ti, kteří si neumí vyhonit sociální dávky).
Já bych ty současné preference komunistů na lehkou váhu nebral jako Katz nebo i ten vzpomínaný s prominutím opravdu pako. Jakmile se komunisti dostanou k veslu, zase k nim polezou z prospěchu a vypočítavosti ustrašenci a vlezřiťkové. A na to oni jen čekají. To jim jen bude hrát do krámu. Bylo tak a bylo by to tak znova! Jenže, co s tím? Mladí nám moc nevěří nebo je ani nezajímá co bylo a jak se žilo (sytý hladovému nevěří), o "politiku "se z pohodlnosti nestarají a tak to veslo přenáchavají starým páprdům Křemečkům, všelijakým Čubům a komunistům-socialistům. A ti jen vyčkávají na příležitost.
Kladete otázku stran kom. manifestu. No a co myslíte? Vždyť to je jejich "Bible"! Bible plná krutosti, nenávisti a třídního boje ...
30. 10. 2012 19:30 | Petr Pálka

Barčo, nejlepším způsobem debaty je, když vím, s kým debatuji. Pak je to
debata s otevřeným hledím. Pokud je na druhé straně anonym, je vždy ve
výhodě. Když i tak debatuji s anonymem, jde mně primárně o to, co říká
(píše), s tím se pak potýkám, na to reaguji. Pokud anonym dodává svým
názorům na významu svými zásluhami, morální integritou, věkem, zkušenostmi apod., pak je to narušení pravidel - zvýhodňuje své argumenty další pomůckou. I tak by to šlo akceptovat, pokud by se mu dalo věřit, ale v případě pochybností druhé strany by měl svá tvrzení o sobě samém doložit. Jde primárně o fér přístup k debatě.
30. 10. 2012 16:58 | rozumbrada

Nesleduji souvisle probíhající debatu, ale zdá se mi, že tu v podtextu jde o obhajobu komunismu ( komunistů ? ). Podle mne není co obhajovat, poněvadž komunismus ( kterého jsme naštěstí nedosáhli ) se odepsal sám.
Měli k dispozici 40 let a v SSSR dokonce 70 let a dovedli to pouze ke krachu.
O zážitcích z té doby by se dalo hodně vyprávět, bohužel lidská paměť je velmi krátká a někteří z "pomýlených " mladých lidí mají, možná idealistické, ale velmi zkreslené představy o životě v reálném socializmu. Paradoxně si sami komunisté "demokraticky" odhlasovali, že už ten socializmus máme. V každém případě můžu ujistit všechny mladé komunisty, že tak svobodně žít a projevovat svoje alternativní názory ke stavu společnosti by v éře socializmu nemohli. Svobodně a nezávisle myslet bylo "zakázané" , bylo jen jedno povolené pravověrné myšlení a jediný správný světový názor. Komunisté měli heslo, "kdo nejde s námi, je náš nepřítel" a podle toho se také chovali a s nepřítelem po svém zatočili. K tomu správnému vědeckému názoru si vzpomínám jak kybernetika a genetika byly zakázané "buržoazní pavědy", o čemž se také usnesli komunističtí vševědci a spasitelé lidstva. Dalo by se hodně
vzpomínat na dnes komické situace, jak se do světa hrdě hlásalo že jsme v přepočtu na jednoho obyvatele vyrobili více oceli a kdoví čeho ještě a také nakopali více uhlí, než prohnilí kapitalisté. V závěru socialistické éry však v obchodě neby běžně k zakoupení toaletní papír a dámské vložky. Čím více píši, tím více vzpomínek se mi na tu " šťastnou dobu" vybavuje, ale raději skončím s jednou jedinou otázkou. Jak je to s KOMUNISTICKÝM MANIFESTEM, je mi někdo ze současných komunistů schopen odpovědět, jestli je stále jejich základním ideologickým dokumentem, nebo alespoň inspiračním zdrojem.
30. 10. 2012 16:10 | barča

Katz. Omlouvám se, můj poslední příspěvek je adresován Vám. Je to snad zřejmé.
30. 10. 2012 16:05 | barča

Tak jsme si to vzájemně vytmavili, každý řekl to své a ...basta. Vy se neobáváte komunistů, já a jiní zase ano. Nejde mi ani v nejmenším o sáhodlouhou polemiku, která místy je už na hraně tématu daného článkem a zcela určitě unavuje publikum. Jen k vaší odvolávce na J. Booka. Ten pán si totiž v mnohém protiřečí. Kdybychom porovnali jeho mnohapočetná vyjádření k situaci ve společnosti a nejrůznějším kauzám byla by to změť, v níž by se ani on sám už neorientoval. Ale to je právě ono, rozebírat to zde nemá smysl a ani to přeci není účelem těchto stránek. Však ono čas ukáže, zda komunismus je hrozbou pro společnost. Jak je vidět, zmiňované utrpení politických vězňů je pro pány Booky, a bohužel i dost podstatnou část našeho národa, stále ještě malým mementem...
30. 10. 2012 14:49 | Katz

To Barča: nechci zde s Vámi příliš polemizovat, není to můj blog: jen dvě poznámky. I když jste zde několikrát zmínila svou zálibu v historii, Váš pohled na poměr světské a církevní moci je značně zjednodušující. Teorie dvou mocí vychází z představy, že Ježíš Kristus rozdělil moc nad světem na dvě složky předáním dvou mečů (Lukáš 22:38): jeden slouží ke správě duchovní a drží jej papež, druhý náleží k správě světské a drží jej císař. Spor byl zejména o legitimitu nadřazenosti moci církevní nad světskou. V teoretické rovině je tato církevní touha po moci pregnantně zformulovaná bulou Unam sanctam papeže Bonifáce VIII. Opačné výklady pak zdůrazňovaly oddělenost obou složek, přičemž převládlo stanovisko, že duchovní meč opravňuje papeže vládnout pouze v rovině duchovní. Teorie o případné nadřazenosti moci světské nad mocí církevní byla pouze okrajová. Vaše tvrzení, že „do věcí církevních.....ráda občas zasahovala moc světská, což v dějinách pak dopadalo vždy katastrofálně“ je tak poněkud tendenční a nevychází z historické znalosti. Druhá poznámka se týká odvolávky na zkušenost s komunismem a paralely se současnou situací: zde budu stručný a odkážu na citovaný rozhovor s Johnem Bokem, ve kterém uvádí, proč se komunismu již nebojí. Souhlasím s ním.
Pokud se jedná o poznámku o hořící hranici: pak se omlouvám, na upalování se vedle katolická církve samozřejmě podílely nemalým dílem i další křesťanské církve. Nevím, zda v míře větší, rozhodně ale v kratší době (co katolíkům trvalo staletí, na to např. protestantům stačilo desetiletí).
30. 10. 2012 10:56 | barča

Katz: ještě upřesňující poznámka. Pod "hořící hranice" a před inkvizice nepřiváděla své odpůrce jen katolická církev (většinou to byly katolické vrchnosti), ale v daleko větší míře církve protestantské, hlavně němečtí kalvínisté, anglikáni atd., ale také moravští a čeští protestanté. Tak jen abychom i v detailech byli pokud možno pravdiví.
30. 10. 2012 10:36 | barča

Katz: vaše teorie mne poněkud zneklidňuje a nenechává lhostejnou k odpovědi. Zatímco inkvizice s "hořícími hranicemi" jako důsledek toho, že do věcí církevních či chcete-li náboženských (ve smyslu mírumilovné Kristovy nauky hlásající svobodu nikoli násilí) ráda občas zasahovala moc světská, což v dějinách pak dopadalo vždy katastrofálně, je podle Vás "věcí" minulosti, pod ideemi komunismu a různých odnoží rudých ismů s heslem světové revoluce a třídního boje a nenávisti se i ve žhavé přítomnosti děje násilí, potlačování základních lidských svobod a práv (Čína, Kuba, Korea a jiné všeliké ...). To nevidíte? Tak nevím, v čem jiné by to mohlo být s komunisty jakmile by se dostali k moci u nás? Na co prosím ještě spoléháte? Doba před dvaceti lety není tak dávno - a co dokázali doposledka s lidmi kteří se postavili na odpor... to jste už zapomněl?(nebo si možná nepamatujete). Jsem o mnoho, mnoho mladší pana Pavlíčka, ale vůbec se mu nedivím, navíc kdy si jejich idee či socialismus s lidskou tváří okusil na vlatní kůži.
Váš smířlivý postoj k vyznavačům tak zrůdných a zcestných ideí je víc než nebezpečný a zrádný. Zlu se máme postavit čelem a na odpor a hlavně jej jasně pojmenovat. S tím to vaše blablabla omlouvání ale asi nepůjde do noty.
Petr Pálka: proč by i ....letý nemohl mít přehled? Znám ve svém okolí dědečky a babičky, kteří by zahanbili mnohem mladší. A jak jdou s dobou, to byste se divil! Jenže vaše blahorodí by vyseklo poklonu až po důkladném prověření, zda jmenovaný mohl být skutečně politickým vězněm či nikoli, jinými slovy důvěřuj, ale prověřuj. Jenže to bychom se tu na těchto stránkách snad nikdy k ničemu nedobrali. Nemyslíte?
25. 10. 2012 17:25 | Petr Pálka

Pavlíčku, nebudu vám říkat pane, nevím, jestli nejste ve skutečnosti věku mládenců. Ani plné jméno neuvádíte, jak by se slušelo zralého muže, oslovení jste zapomněl zcela, ale dobrá. Při vašem mladistvém skládání slov se mně ani nechce věřit váš deklarovaný věk - věk obětí persekucí 50. let - máte tedy kolem osmdesátky. A taky výborný přehled o současném dění, poklona uctivá. Vaše názory jsou legitimizovány hlavně věkem a trpkou zkušeností, ale takhle internetově naslepo můžete být klidně patnáctiletý Pavlíček Truhlica z Těšánek, co se dobře baví, pokud ne, všechna čest.


25. 10. 2012 13:51 | Katz

To Pavlíček: Svět se mění a s ním i jednotlivé společnosti. Otázka samozřejmě je, zda k lepšímu či spíše k horšímu. Dnes by např. člověk taky nepodezíral katolickou církev z toho, že své odpůrce bude přivádět pod hořící hranice jako kdysi. Podobné to může být i s komunisty. V současné době bych se spíše obával nových „mesiášů“, kteří nejen nabízí jednoduchá řešení, ale zejména mají dostatek finančních prostředků na propagaci svých často naivních či obskurních představ. Chápu Vaši osobní zkušenost i obavu z růstu vlivu levicového myšlení, ale podle mého soudu se o tento vliv nezasloužily ani ideje těchto stran, ani nezodpovědnost voličů, ale primárně politika a „schopnost“ stávající pravicové vlády či chcete-li vládní koalice.
25. 10. 2012 09:57 | Pavlíček

Nevím, že bychom si pane potykali (je obecně slušností i když neuvádím celé jméno, použít kouzelné slůvko "pane"). Nevadí. K vaší otázce: já Vám přece nemohu radit, existují ale jisté morální hodnoty a konečně i ověřené historické zkušenosti z nichž každý z nás může vycházet při zodpovědném rozhodování - pokud jde například o volby. Samozřejmě v případě, že je alespoň trochu gramotný a svéprávný.
25. 10. 2012 09:29 | Pavlíček

Katz. A to já zase ne. Že pan Book je poněkud slušně řečeno "svéráz" víme snad všichni. Ale že trpí takovou ztrátou paměti je přece jen překvapující. Ačkoliv kdoví? Vždyť i jeho spřízněnkyně, novodobá zapálená inkvizitorka katolíků paní Procházková, rovněž takový "svéráz" - ať neurazím, ve svém snad poblouznění z církevních restitucí, dokonce veřejně podpořila komunistu Dolejše a do senátu mu dala hlas. No, řekl bych oba dva jsou ještě mladí, budiž jim ty hlouposti prominuty. Pokud by měli skutečně, ale skutečně !!! tvrdou zkušenost s bolševickou perzekucí (ne ta jejich, to byla selanka) asi by zpívali jinak. Chtěl bych ty dva vidět, jak by se tváří tvář se svou argumentací postavili nám politickým vězňům let 50. a 60. Asi se usmíváte a myslíte si o nás, že jsme zapšklí dědkové, kteří jen straší minulostí- bolševikem. My ale máme na rozdíl od těch dvou a možná i od Vás pane školu života. A v ní nám tvrdou lekci uštědřili právě oni. My dobře víme o čem mluvíme. Já jim nevěřím ani nos mezi očima.

A k vaší (Bookově) kritice "demokratických" politiků - kterých? Ukažte mi ty demokraty. Vymřeli. Zmizeli s únorem 1948. Z čeho to tu proboha také mělo vyrůst? Ti, kteří se za ně prohlašují nebo prohlásili po listopadu 89? Ti ve skutečnosti o demokracii a politice jako službě nic neví. Slovo demokracie si sice dali do názvů stran, ale ... Tím listopadovým sametem (bohužel příliš sametovým, to byla chyba) pak prošli lehce snadno do té naší politiky individua s bolševickou výchovou a bez morálky, kteří se dnes ohánějí pravicovým programy a přitom zorali co mohli. A ještě prosím otázku: vy dáte na výroky dnešních komunistů o tom, že by zase neznárodňovali (nekradli) ? Že by znova nenastala perzekuce, nesvoboda...? Vy tomu s panem Bookem věříte? Pak promiňte, ale jste naivní.
24. 10. 2012 23:37 | Petr Pálka

Pavlíčku, jak bychom podle vašeho mínění vlastně měli "projevit zodpovědný přístup k budoucnosti"?
24. 10. 2012 16:15 | Katz

To Pavlíček: tak nějak než s Vámi bych spíše souhlasil s Johnem Bokem: http://www.parlamentnilisty.cz...
24. 10. 2012 08:43 | Pavlíček

Tak éra Čubových Slušovic se vrátila. Máme to už jisté. Spojení spřízněných levicových duší se dalo čekat. To je výsledek těžce nabytých časů svobody. Bolševik a jeho morální balast se nám zaháčkoval tak dokonale pod kůži, že nejsme schopni střízlivého uvažování. S plnými břichy jen nadáváme, fňukáme a máme-li jen náznakem projevit zodpovědný postoj k budoucnosti, okamžitě se hlásíme k časům komunistických "jistot" a rovnostářství. Jen abychom nemuseli slevit za svých prebend.
Asi by to chtělo novou revoluci, ale už ne tu sametovou. Pokud se alespoň někteří rozumní nezmátoží a neuvědomí si dosah věcí nastalých a příštích, můžeme se nadát lecčehos. Celosvětová krize hospodářská a krize morláních hodnot tomu jen nahrává. A že se Zlín bude časem přejmenovávat - tak tomu bych se už ani moc nesmál.
22. 10. 2012 22:31 | Katz

To Michal: Pochybuji, že by se v předdůchodovém věku tak lehce vzdal hejtmanské prebendy. On se z té uražené ješitnosti určitě vyspí. I když na to, že neuspěl, by si už zvyknout mohl, zatím neuspěl pokaždé.
To jaromír: Právě proto, že to tak chodí, tak mi předcházející vášnivá debata připadla veskrze zbytečná.
22. 10. 2012 21:44 | Michal

Že by se Mišák přece jen hejtmanem nestal? Po tom, co dostal v senátorských volách "výprask" od Tomia Okamury Myšák uvažuje o konci politické kariéry.
22. 10. 2012 20:16 | jaromír

Katz: No a co má být. To už tak chodí a jiné to nebude. Jen záleží na tom, kolik z těch předvolebních populistických slibů se splní. Čistě vzato Jiří Čunek, pokud je tu o něm řeč, jak je vidět své voliče zatím nezklamal.
22. 10. 2012 09:44 | Katz

Někdo má rád vdolky, jiný holky, někdo Čunka, jiný Kuberu, někdo má zas Filipa. Ukažte mi spíše politika, který není populista: rozdíl je pouze ve stylu, který odráží rozdílný vkus různých voličských skupin. Ukažte mi politika, který se neschovává za fráze o tom, co vše by chtěl dělat pro ty „své“ voliče a čím vším by chtěl přispět k rozkvětu nejen milovaného města, regionu a vlasti a jak by se chtěl zasloužit o trvalé veřejné blaho (a samozřejmě o světový mír) a na místo toho otevřeně řekne: volte mně, protože už mám dost neustále myslet na to, zda budu mít příští týden na splátku hypotéky nebo zda mé místo za pár týdnů nezruší nebo mi šéf nedá výpověď: volte mne, protože být zákonodárcem je skvělý kšeft a ideální výtah do sociálního prostředí, ve kterém se dostanu ke kontaktům a k cenným informacím, které pak královsky můžu zhodnotit v budoucnu, kdy např. budu z politiky odejít. Každý politik je populista, a pokud některý tvrdí, že není, pak bych si na něj dával obzvláštní pozor.
19. 10. 2012 18:32 | rozumbrada

Čunek by byl jistě lepší než Mišák. Pokud je mi známo, a okrajově to bylo i ve zpravodajských relacích televize sděleno, byl ode všech obvinění soudem osvobozen. Je zcela zřejmé, že celá aféra byla na něj sehraná a bylo by zajímavé objasnit, kdo to vše připravil. Mnohé si jistě způsobil sám svojí počáteční nezkušeností při plavbě kalnými vodami pražské politiky.
O tom, jak lidé Čunka posuzují se stačí podívat na výsledky preferenčních hlasů v krajských volbách. Dostal dvakrát více, než třeba Mišák. To o něčem svědčí a doufám, že projde i do senátu.
19. 10. 2012 16:02 | Vojta Navrátil

p.: Nějak nechápu smysl této otázky, ale jak říkal jeden člověk: "Nemusím rozumět všemu".
19. 10. 2012 15:52 | p.

navrátil: víš vlastně čích ještě jsi?
19. 10. 2012 12:40 | Administrátor

Pokud se tu ještě objeví příspěvky označující Romy za flákače, diskusi zablokujeme.
19. 10. 2012 10:57 | Administrátor

Topkám: Máte pravdu, nejsou. Příspěvek Olina T. jsme smazali. A uděláme to u každého, kdo tu bude paušálně zostouzet Romy
19. 10. 2012 10:36 | topkám

Myslel jsem, že rasisické výlevy zde nejsou povoleny, co?
19. 10. 2012 09:06 | volby

Každý máme svůj názor.
1. Nestrašte pořád s komunisty, ta doba je už pryč,
2. Čunek, raději Mišák hejtmanem, proč ne Čunek - jak dopadla aféra s jeho sekretářkou ? ví to někdo - neví, za další, měl peníze a pobíral soc, dávky, měl dvě občanky. Co udělal dobře, zatočil s cigány.
3. Moudro - když ptáčka lapajů, pěkně mu zpívajů...
4. Co udělaly vládnoucí garnitury pro obyčejný lid, je třeba otevřít oči a hodnotit objektivně.
18. 10. 2012 16:48 | Občan H

Korzáre. Tím vašim odkazem jste mnohým levicovým smýšlejícím jen nahrál na smeč. viz diskuze k článku v linku. Takže jste svým argumentům prokázal medvědí službu. Příště snad méně povrchně.
18. 10. 2012 12:40 | Michal

Osobně bych byl radši, kdyby byl hejtmanem Čunek, než Mišák. Nechci totiž na kraji vidět kolalici komunisty, "socany", a zemanovce. Ať už se konečně ČSSD a ODS dostanou pryč od koryt!!
18. 10. 2012 12:31 | tomík

P.M.Pagáč: souhlas. Stačilo tak málo a ty politické mrtvoly jako Čuba, Trnka a jim podobní vstávají z hrobů a oprašují "pěrestrojku". Tady nejde jen o komunisty, ale i soc.dem. a zemanovce, jejich programové blížence. Lidovci by proto měli víc přitvrdit, pěkně tak jak Čunek. At si říká kdo chce co chce je to tvrdá palice a fér chlap. Takových je třeba.
Máme svobodné volby. Jen proto, že se některým nechtělo zvednout zadek od piva a nešli volit a jiní ve svém omezeném úsudku zase volili komunisty, jako pan irik, bude nakonec u vesla hrstka vyčpělých stréců. To sme dopadli. No, máme co si zasloužíme.
18. 10. 2012 08:23 | Korzár

irik: jste naiva k pohledání. Čtěte: http://aktualne.centrum.cz/dom...
17. 10. 2012 23:27 | Q

irik: žijete-li v představě, že uchopí-li moc komunisti, bude zde všude právo a pořádek, podvodníci nepřizpůsobiví a hochštapleři budou po právu potrestáni a všude vůkol nastane ráj na zemi, pak bych si dovolil o této vaší představě pochybovat. Největší gauneři by pouze vstoupili do strany a odskákali by to napřed všichni ti, kteří o jejich morálních kvalitách něco ví, později všichni ostatní. Nezlobte se, to už tady jednou bylo. Děkuji nechci.
17. 10. 2012 21:22 | irik

Volím komunisty a budu i nadále právě natruc všem křiklounům a řvounům jiných barev. Je téměř 23 let po převratu a společnost kolem se postupně proměnila v jeden velký hnus a podvod. Slušně se chovající, daně platící občan má mizivou šanci domoci se práva v jakékoli oblasti - viz zdejší články - vítězí podvodníci, nepřizpůsobiví a hochštapleři na celé čáře. A co takhle nějaká životní zkušenost s hledáním práce po 40 roku věku? Výběrová řízení - bez přímluvy vlivného strýčka či tety jste bez šance nejen při nich.
17. 10. 2012 11:32 | Jana

Mě vyděsilo, když jsem v jedné reportáží v televizi viděla hovořit na kameru jednoho koministického papaláše a v pozadí za ním byla budova s nápistem OV KSČM. Děsí mě, že bychom takové nápisy měli vídat čím dál častěji. To, že komunisté v krajských volbách získali tolik křesel, mi přijde jako hodně španý vtip, nebo zlý sen.
17. 10. 2012 09:12 | rozumbrada

Pane Pagáči, buďte ujištěn že jsem pamětník, NEZAPOMÍNÁM a také mám osobní i rodinné neblahé zkušenosti. Mám jen obavy, aby ti dnešní noví mocipáni ten demokratický a superliberální svět nepoložili
16. 10. 2012 13:42 | Pavel Matěj Pagáč

rozumbrada a pod.: Zdá se, že některým komunistům se do zodpovědné politiky ani zas tak moc nechce. Bylo pro ně lepší kritizovat zpoza buka. Jen prosím nezačínejte, že za komunistů nebylo až tak zle a pan Čuba byl dobrý hospodář či manažer. Kdo chce, mohl se o těchto kmotrech neboli o tomto státě ve státě dozvědět a prozřít, kdo nechce, neprozře nikdy. Pokud máte na mysli něco konkrétního dobrého z dob reálného socializmu, tak to už tu dávno bylo. Ani ten Čuba nic nového neobjevil. To se tzv. podědilo po staříčkách. Bolševik nic dobrého nikdy nepřinesl. To si pamatujte. To, jak "svoboda a demokracie" u nás včil dopadla, na tom má lví podíl zase jen a jen bolševik. Vychoval k obrazu svému celé generace. Tak co chcete. Plody právě sklízíme.
Kde hledat ty spravedlivé? Tu vpravdě hrstku, kteří odolávali? Ti už do politiky nepůjdou. Na stará kolena chtějí mít klid a za ta životní martýria mají na to konečně právo.
Tož já bych Vám rozumbrado aj přál trochu té vlády jedné strany. Abyste si připomněl ty "lepší radostné časy" a s Vámi možná i ti někteří mladí, co nezažili a rozumují. Oni nám to Rakušáci teď po volbách dobře řekli : ztráta paměti. Brzo jsme zapomněli, brzo. Šak dobře nám tak. To teprva teď by měla přijíť ta revoluce. To by kdysi plná náměstí hnedkaj prořídla. Ono jiné je cinkatˇ klíčky a jiné je poctivě makat, nepodvádět, nekrást, být slušný a také pokorný. Ctít morálku nebo chcetel-li desatero. To všechno bolševik po generace systematicky zadupával až skoro doposledka zničil. Ale už naši staříčci rádi říkali, všeho dočasu. Nebo též, poručeno pánu bohu, budiž jeho jméno pochváleno. Ono to Ten tam navrchu (ale vy ste asi ateista), tož třeba Osud nebo Příroděnka či co, už nejak zařídí.
16. 10. 2012 00:59 | Siag

Plk.Mgr.Josef Novák vedoucí kroměřžského územního odboru ,vedoucí vyšetřování a kriminální policie http://kromerizsky.denik.cz/ga...
Jistě vyšetřoval i pověstné money-laundering našich italských eurospoluobčanů.
15. 10. 2012 21:15 | rozumbrada

oprava ...
v posledním čísle krajských novin ...
15. 10. 2012 21:12 | rozumbrada

To jak si pan MVDr.Mišák představuje budoucí vedení kraje zcela jasně vyplynulo z jeho povolebního prohlášení. Myslím však, že pro kraj příliš mnoho neznamená, kdo mu vládne. Ty obrovské úspěchy, kterými se
dosavadní mocipáni chlubili v posledním čísle krajských voleb jsou pouze výčtem akcí, které spadly jaksi samospádem a přirozeným vývojem, ovšem mimo Holešovskou zónu. Spíše je mi záhadou, když je zdravotnictví v
tak zoufalém stavu, proč se velkoryse nově budují nemocnice v Uh.Hradišti a Zlíně, když kapacit budov je nadbytek, jen chybí chytře rozdělit specializace v rámci kraje.
Výsledek krajských voleb všeobecně je obrovskou výzvou pro tak zvanou pravici do parlamentních voleb a také k udržení této vlády, aby zbyl prostor k napravení reputace, pokud se ještě dá. Součástí reputace musí být konečně odhalení všech těch kmotrů a kmotříčků, kteří kalili a doposud kalí a vysávají tento stát a kteří se vždy koncentrovali pod modrou barvou.
K panu Čubovi bych nebyl tak kritický. Pominu-li jeho komunistickou minulost, nelze mu upřít jeho vysoké manažerské schopnosti a pracovitost.
Nutno přiznat, že ne všichni komunisté musí být blbí a ne vše v socializmu bylo zavrženíhodné. Třeba systém státní správy byl v podstatě racionálnější než dnešních 14 krajů a našly by se i jiné příklady a to mne vede i k úvaze o tom, jestli dnešní politici se svými kvalitami tomuto státu vlastně neškodí.
15. 10. 2012 19:42 | Leopold Nikl

Občanovi H.: Děkuji za názor. Jen bych chtěl poznamenat, že z výsledku voleb nijak nadšen nejsem, nepotřebuju nic ventilovat a nechápu, jak jste na to přišel. Rovněž jsem si nevšiml toho, že by byla plná média informací o tom, že se ve Zlínském kraji chystá koalice socialistů, komunistů a zemanovců. Striktně řečeno, takové informace jsem nenašel v žádném z nich.
15. 10. 2012 14:00 | občan H

Přiznám se že mě uniklo co tímto článkem chtěl autor říci. Jestli šlo pouze o přepis informací kterých jsou plná media, budiž ! Pak se, ale ptám proč ? Jen pro tu malou glosu o Čubovi a sklenících. Jestli náhodou autor nechtěl článkem ventilovat své nemalé "nadšení" z výsledků voleb při zachování rádoby úzkostlivé korektnosti ovšem v podstatě neřekl nic. Takže ani kočka ani pes. Za mně tedy palec dolů.
15. 10. 2012 00:06 | Korzár

Nějak mi uniklo, co chcete vlastně říct. "By měli" je každopádně ten správný výraz. Proto ten prostor komentátrům zbývá. A je jedno, jestli to mají rádi nebo ne.
14. 10. 2012 23:12 | Petr Pálka

Tak nevím, co pan Leopold od politiků chce. Jsou to jasná a přímá prohlášení? Anebo to, co se obvykle po volbách říká? Jasná a přímá prohlášení by přece měli vydávat všichni, aby občan věděl, načem je. Ovšem v případě jasných a přímých prohlášení politiků pak nezbývá mnoho prostoru komentátorům pro mnohatýdenní spekulace v médiích. Ani se nedivím, že mají spíše rádi náznaky a kabinetní politiku.
14. 10. 2012 23:04 | Hanák

Docela zajímavé bude sledovat, jak bude nyní soudruh Čuba prosazovat ty své skleníky a pěstování zeleniny v zóně za 1,6 mld. Mišák je z té myšlenky jistě nadšený.
14. 10. 2012 22:26 | Vojta Navrátil

No co se týče osoby Františka Čuby, tak jsem čekal, že pokud se SPOZ dostane nad pět procent, tak on se tam těmi preferenčními hlasy dostane a přitáhne i jiné nostalgicky vzpomínající voliče. A byl to také ten důvod proč ho tam dávali.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...