Na hraně zákona. Kroměříž prodává dům uprostřed cesty

Zatímco říjnové zastupitelstvo trvalo přibližně jen něco okolo 75 minut, tak to listopadové zabralo přibližně trojnásobek času, když bylo na programu jednání celkem 36 bodů. Ještě před schválením programu přeřadili zastupitelé nejdůležitější z projednávaných bodů na začátek a zasedání začalo velmi zostra.
Prvním bodem bylo nahrazení dosavadní zřizovací listiny Správy majetku města Kroměříže (SMMK) novou, platnou od nového roku, utlumující její činnost, což je důsledek koalicí zvolené transformace SMMK.
Na jednání vystoupila bývalá poslankyně a advokátka Jana Zwyrtek-Hamplová najatá radnicí na tuto záležitost a pochválila její postup (a tím i de facto sama sebe) s tím, že příspěvkové organizace mají obhospodařovat ztrátové záležitosti (v našem případě to budou sportoviště), zatímco obchodní společnost (v našem případě Technické služby) většinou ty ziskové.
Na konto připomínek, že finanční úřad neformálně vyjadřuje údiv nad tím, že město poskytuje podporu obchodní společnosti bezplatnou výpůjčkou, odpověděla, že to není na hraně zákona, ale i kdyby bylo, tak to není za hranou a také, že finanční úřad vyjadřuje údiv vždy nad vším (takovýchto slovních výpadů nejen proti státním institucím, ale i politickému establishmentu podnikla více).
Co se týče stávajících zaměstnanců SMMK, tak město stále ještě neví, kolik jich bude potřebovat, s čímž prý čeká na koncepci budoucího ředitele sportovišť. Na to velmi rozhořčeně z publika reagoval bývalý starosta Petr Dvořáček (ODS), že o potřebnosti konkrétního počtu pracovních sil na jednotlivých úsecích by mělo mít jasno už město, když dělá tyto kroky, a nemůže to záviset na nějakém konkrétním řediteli, který klidně může měsíc po svém jmenování umřít.
Po odhlasování tohoto bodu zastupitelé vzápětí schválili i zřizovací listinu příspěvkovky, jež má právě spravovat sportoviště. V kuloárech kolují i ty spekulace, že její zřízení má v budoucnu napomoci revidovat před rokem přijatou vyhlášku, dle které mají být od roku 2015 v Kroměříži zakázány hrací automaty, z jejichž výtěžků se pomáhá nyní sport financovat. Jinak sportoviště dostanou na cestu do nové příspěvkovky přibližně dva miliony, jelikož radnice letošní příspěvek na ně v rámci SMMK osekala až moc radikálně.
Posledním předsunutým projednávaným „horkým“ bodem na jednání zastupitelů, po kterém někteří z nich odchvátali, bylo jmenování Libora Kubiše jakožto nástupce Miroslava Skřebského v čele městské policie. Jelikož ho neprovází nejlepší pověst z jeho předchozího působení na obdobné pozici v Uherském Brodě, tak první otázka od zastupitele Pavla Motyčky (KDU-ČSL) logicky směřovala k důvodům jeho zhruba dva roky starého odvolání. Na to se mu dostalo odpovědi, že místo těch udávaných uherskobrodským starostou Patrikem Kunčarem bylo důvodem to, že se jen prostě změnila ve vedení města politická garnitura. Adepty ve výběrovém řízení měl zřejmě velmi „silné“, jelikož dle vyjádření senátora a místostarosty Miloše Malého (ČSSD) jeden z nich neměl odbornou znalost, zatímco další se zase měl při odpovídání „ztrácet“. Na závěr se Kubiš snažil z podnětu zastupitele Richarda Kremla (SZ) představit svou vizi, ale z jeho velmi obecného vystoupení se přítomní nic moc podstatného nedozvěděli krom toho, že chce mírně snížit početní stav městských policistů a zavést okrskáře. I to stačilo k tomu, aby i s pomocí „městotvorné“ KSČM získal od zastupitelů 15 hlasů a v hlasování uspěl.
V pokračující části jednání zastupitelstva, před kterou zastupitel Motyčka „podmazal“ své kolegy fairtradovým balíčkem, schválili zastupitelé zveřejnění záměru prodeje domu s romskými nájemníky na Rostislavově ulici. Zajímavý je na tom především ten fakt, že tento bod byl v minulosti již jednou stažen, jelikož územní plán počítá s tím, že zde povede cesta. Dle místostarosty Malého se ale v budoucím územním plánu už s cestou nepočítá (ovšem práce na něm začnou až asi za 4-5 let, což je i v této oblasti poměrně dlouhá doba).
Možná je tenhle můj report ze zastupitelstva jedním z posledních, který jsme psali. Od ledna by se měl z těchto zasedání pořizovat na internetu přístupný audiozáznam a později by jednání zastupitelů měla v přímém přenosu snímat i kamera.

Chcete-li vložit komentář, musíte být přihlášen.
Případně se můžete zaregistrovat.

Komentáře

20. 12. 2012 00:26 | Jarda1

Je KTS ve ztrátě? Musí se ji po celý rok poskytovat z rozpočtu města další prostředky? Nevadí:
Odměna řediteli KTS, s. r. o. za rok 2012 – č. 1364

Rada města Kroměříže po projednání

s c h v a l u j e

výplatu mimořádné odměny Ing. Pavlu Suchánkovi, řediteli obchodní společnosti Kroměřížské technické služby, s. r. o. ve výši 0,8 měsíčního platu, jako část celoročního hodnocení za rok 2012.
Odměna bude vyplacena ze mzdových prostředků této organizace.
22. 11. 2012 18:13 | Petr Komínek

Jedním z důvodů. proč byl pan Kubiš v Uherském Brodu odvolán bylo i to, že strážníci nepostihovali prominentní řidiče. Tato situace je v Kroměříži již řadu let zcela běžná a je zde zhruba 10 aut, která nikdy botičku nedostatnou. Co asi změní nový Hlavní strážník, když vlastně jen z minulého systému, který sám řídil, naskočí do nového, stejného, který řídil roky jeho předchůdce. Já si mysslím, že nic.
18. 11. 2012 20:24 | Tomas

Pane Navrátile - určitě takové reporty ve formě "výcucu" ze zastupitelstva pište dál. Určitě nebudu mít čas poslouchat x hodinový audiozáznam. Takže vaše reporty v této podobě maximálně vítám.

Přihlášení do diskuze

nebo se můžete
Zaregistrovat »

Poslední komentáře

29. 01. 2016 - 17:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stávající senátor za Kroměříž M. Malý v rozhovoru poněkud militaristickém zmiňuje Kroměříž: „…Zažil jsem jeden ...
01. 12. 2015 - 16:18 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
Stalo se viz http://www.ado.cz/ Arcibiskupství převezme první domy z areálu kroměřížského zámku ...
30. 11. 2015 - 18:30 | Petr Pálka
O vánocích v Kroměříži v době I. republiky
kk, jsem si toho vědom, ale nechtěl jsem směšovat nebo zaměňovat původní Vánoce starých křesťanů ...
Jen malá poznámka: podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 se Vánoce píšou s velkým ...
17. 11. 2015 - 17:21 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
A dodatek. Z kroniky města Kroměříže za rok 2012, kapitolka politické strany atd:: "KDU-ČSL ...
17. 11. 2015 - 17:10 | Petr Pálka
Report ze zastupitelstva 5. 11. 2015
Ze stránek facebookových Hnutí Zvuk 2012 https://www.youtube.com/watch?... ...
08. 10. 2015 - 17:47 | Petr Gremlica
V Kroměříži se diskutovalo o uprchlické krizi
Ano jste tu správně - co se vám nezdá, že na uprchlíky nenadáváme? Účastníci diskutovali - ...
Je fajn vidět, že o uprchlících se dá bavit i kultivovaně. Jak uvedl někdo v ...
Neskutečný článek, jsem vůbec na Kroměřížanovi? Ale tak hlavně že si účastníci rozumněli, lidé s ...
Na jednání společnosti Magic Bus a občanského sdružení Hortus Moraviae lze vidět podobnosti: V případě ...
22. 09. 2015 - 17:07 | Petr Pálka
Report z VI. zastupitelstva z 16.4.
V roce 2005 vydalo město Kroměříž nákladem 2000 kusů životopis Ludvíka Svobody z pera jeho ...
TPLK: Tak s tím Solarisem jsem se seknul, zaměnil jsem trolejbus s autobusy. Zase tak ...